Tuesday, March 15, 2016

Book of Shadows: Blair Witch 2 (2000)


Režija: Joe Berlinger
Uloge: Jeffrey Donovan, Stephen Barker Turner, Erica Leerhsen

Posle onolikog uspeha filma The Blair Witch Project šteta je bilo ne iskoristiti opšti hype i snimiti nastavak dok se oduševljena publika nije ohladila. Nakon oprečnih i sukobljenih mišljenja između studija i producenata ovi prvi su odlučili samostalno snimiti sequel zanemarujući neke standarde koje je postavio prethodnik. Možda ekipa nije bila kadra snimiti nešto slično a možda se svesno htela distancirati od ionako provaljenog koncepta (čitaj: niko više nije verovao u tragičnu dokumentarnu priču). Blair Witch 2 je snimljen u potpuno drugačijem tonu i vizuelnom stilu ali to nije jedini problem sa ovim filmom.


Film počinje kao footage, baveći se uspehom prethodnika i prikazujući kvazidokumentarne scene sa mesta snimanja i intervjue meštana koji su koristeći novonastale blagodeti interneta odlučili da materijalizuju naprasni dolazak turista. Ovo je najefektniji deo filma a nakon njega se radnja fokusira na petočlanu grupu turista od kojih je jedan navodni stručnjak za paranormalno. Kao i hiljade mladih ljudi pre njih i oni će obići mesta viđena u prethodnom filmu ali sa jednom bitnom razlikom: oni koriste specifičnu tehniku i opremu koja može da registruje i snimi paranormalne događaje. Niko do sada nije uspeo da snimi Vešticu iz Blera (pa ni režiseri oba filma) ali ovi klinci hoće. Zamalo.


Nakon jednonoćnog šumskog kampovanja klinci zaključuju da nešto nije u redu: oprema im je uništena, većina kaseta neupotrebljiva, oni nisu spavali ali se ne sećaju prethodne noći a dok pokušavaju da povežu misli i vide šta će dalje sa neba pada - strugotina, ili je barem meni ličilo na to. Anyway, ekipa na neki neobjašnjivi način pronalazi nekoliko kaseta koje su se „samosakrile” ispod kamenja a onda svi odlaze u napuštenu fabriku koja je dom onog gore pomenutog znalca za paranormalno. Iz ove fabrike će nadgledati mesto noćašnjih neobjašnjivih događaja, ni ne sanjajući da su to Nešto doneli sa sobom i da ga nose u sebi. Od tada, pa nadalje i ubuduće dešavaće se niz neobjašnjivih događaja a naše je samo da „uživamo” u njima.


Zbilja je teško reći u kom trenutku je krenuo fijasko sa ovim filmom. Verovatno još od prvog dana kada je Blair Witch 2 i osmišljen u ovom obliku, kada je napisan tzv. scenario (scenarista se nakon ovog iskustva više nije osmelio da uzme klajbas i 'artiju) ili u trenutku kada je za režisera izabran Joe Berlinger, do tada a i nakon ovog filma poznat isključivo kao autor muzičkih dokumentaraca. Iako sam bio radoznao da vidim u kom smeru je odveden nastavak jednog od najpoznatijih horor filmova poslednjih decenija (možda i ikada) već prvi kadrovi nakon uvoda su jasno pokazali da ovo naprosto neće ići. Film sam pogledao do samog kraja (ne bez napora, priznajem) i za mene je predstavljao apsolutno razočarenje (to bi bio i da je u pitanju samostalni film).


Sama priča je užasno smandrljana, nezanimljiva i konfuzna, trudi se da unese nešto novo u Blair Witch okvire ali joj to ne polazi za rukom; tačnije polazi ali sve novo što vidimo je ili glupo, ili bespotrebno ili se ne uklapa u onomad zamišljeni format i zakonitosti. Često se ni ne zna šta ko radi i zašto to radi a da konfuzija bude veća film je prošaran nejasnim flashbackovima. Završetak filma samo donekle vadi čitavu stvar i nagoveštava da je scenario uz malo dorade, prerade i generalnog pretumbavanja mogao da bude donekle funkcionalan i to samo ukoliko Blair Witch 2 posmatramo kao samostalan film; bojim se da fanovi prilično originalnog prvenca ni u kom slučaju ne bi bili zadovoljeni.


Pored scenarija i dijalozi su veoma naivni, glupi i neubedljivi. Svakih nekoliko minuta sevne neka replika, pojašnjenje nekog neobjašnjivog događaja, poziv ili tumačenje koji kao da dolaze iz neke parodije. Nijednog trenutka nemamo utisak kako gledamo žive i realne likove već samo drugorazredne poluprofesionalne glumce koji se blamiraju za sitne pare misleći da će im sequel poznatog filma biti odskočna daska u karijeri. U kompletnom filmu se izdvajaju samo dva lika, pozitivno i negativno: gothic crnka koja pruža nešto uverljiviju glumu i šerif koji je naprosto katastrofalan. Od ovog matorca sa pletenicom je i Ron Jeremy svojevremeno u ulozi šerifa bio ubedljiviji (mislim, barem dok je ispitivao uhapšenu plavušu).


Film ne sadrži nijednu strašnu scenu a ono malo specijalnih efekata koje vidimo su prilično slabi i eventualno zanimljivi ali u retro smislu. Nema napetosti, nema strepnje za likove (zbog užasne glume i scenarija) a nema ni nestrpljenja jer u ovakvom haosu naprosto sve može da se desi. Kada više ne znaju šta će likovi predlažu da se prazna VHS traka pregleda unazad: ambijent obogaćuju do tada nepostojeće pojave, vreme se odmotava normalno a likovi se ponašaju „hronološki” iako se sve premotava unazad. To je samo jedan od glupih momenata u filmu a ima ih dosta. Tu su i neobjašnjiva kadriranja, jadni pokušaji kratkotrajnih found footage snimaka (samo da bi se održao kontinuitet sa prethodnikom) i još čitav niz mana koje prevazilaze ovaj text.


Book of Shadows: Blair Witch 2 je verovatno jedan od najlošijih sequela ikada snimljenih pa ga mnogi s pravom porede sa Exorcist II: Heretic. S druge strane, kompletan Blair Witch serijal, koji je trebao biti trilogija ali se posle ovog neuspeha zaustavio na duologiji, je za mene užasno neefikasan, nezanimljiv i precenjen serijal kome se definitivno više neću vraćati.

+ ideja (na papiru); glumice (ali kada bi glumile u nekom drugom žanru)
— napušten vizuelni FF stil prethodnika a usvojen drugorazredni amaterski
— veoma konfuzna, nezanimljiva i skarabudžena priča samo novca radi
— veoma slaba gluma svih aktera (a ni veoma loš scenario im ne pomaže)
— većina specijalnih efekata je slaba a film nije ni najmanje strašan ili napet


 Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments:

  1. Moje potencijalno gledanje posle ove recenzije definitivno umire.
    Em što ne volim paranormalne horor filmove, em što je ovaj film gori od prethodnika, koji ti se takođe nije dopao (Ni meni nije ništa posebno)... Tako da ništa. Jesi čuo da sledeće godine izlazi 3 deo? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam čuo a mogu ti reći da me i ne zanima. Pretpostavljam da će film biti found footage a u tom podžanru je sve već ispričano...

      Delete