Monday, March 7, 2016

Halloween III: Season of the Witch (1982)


Režija: Tommy Lee Wallace
Uloge: Tom Atkins, Stacey Nelkin, Dan O'Herlihy
Pogledajte još: New Nightmare (1994)

Pre četvrt veka, kada su se filmovi najčešće gledali na VHS kasetama, svaki horor film koji se u sitne sate slučajno emitovao na domaćim TV kanalima se jednostavno nije smeo propustiti. Sećam se da sam čekao do iza ponoći kako bi pogledao Halloween III na sada nepostojećem 3K kanalu i bio ubeđen da ću videti niz koljačina Michaela Myersa, tada jednog od činioca svetog horor trojstva svakog klinca (druga dvojica su bili Freddy i Jason). Film je počeo, ja sam gledao, radnja je tekla a od Michaela nije bilo ni traga ni glasa. Za jednog 14-godišnjaka kome su slasheri bili vrhunac žanra nikakva luckasta priča o šifrovanim TV porukama i masovnim teledirigovanim ubistvima nije bila dovoljna. Film sam do kraja odgledao sa ogromnim čuđenjem i upitnikom iznad glave a Season of the Witch mi je mnogo godina nakon toga bio najgori horor film ikada snimljen.


Istorija kaže ovako: s obzirom da je priča o Myersu i dr. Loomisu bila završena Halloweenom II, a John Carpenter i Debra Hill su odbili da učestvuju u pisanju filma koji ponovo uključuje aktivnosti Myersa, producenti su došli na ideju da nastave Halloween serijal ali u novom obliku. Zamisao je bila da se svake godine pojavi novi Halloween film, sa uvek novom radnjom i likovima, nepovezan za prva dva filma serijala ali vezan za neki aspekt Halloween praznika. Halloween III je veoma brzo po početku prikazivanja u bioskopima dobio salve negativnih kritika sa svih strana pa se odustalo od daljih snimanja ne-Myersovskih Halloweena. Publika je jednostavno želela Myersa a nastavak po želji publike je usledio 1988. godine.


Što se tiče ovog filma njegova predprodukcija je prošla kroz prilično turbulentan period. Preskočiću ne toliko bitne informacije i istaći da je autor filma (režiser i scenarista) Tommy Lee Wallace koji je napisao i režirao dvodelni It Stephena Kinga iz 1990. godine. Lee Wallace je napisao scenario umnogome drugačiji od onoga što su gledaoci očekivali od jednog Halloween filma jer Halloween III nije slasher već poludečiji paranormalni praznični horor film. Njegova radnja počinje nekoliko dana pre Noći Veštica 1982. godine i prati doktora koji istražuje misterioznu smrt jednog svog pacijenta.


Nakon što je u lokalnu bolnicu primljen jedan stariji pacijent koji je samo naizgled mrmljao nepovezane stvari u zgradu je ušao uštogljeni i lepo obučeni gospodin koji je ušetao u bolničku sobu i uredno ubio novoprimljenog pacijenta iskopavši mu oči. Zatim je mirno izašao i naočigled doktora se samopolio benzinom i spalio u svom automobilu. Ništa u vezi ovog slučaja nije normalno (za policiju je najnormalnije, naravno) pa doktor i ćerka pokojnika počinju da istražuju poslednje dane i kretanje nastradalog a trag ih vodi sve do ukletog gradića i tajanstvene fabrike dečijih igračaka...


Za razliku od onomad (kada su se na TV kanalima redovno puštale piratske VHS kopije filmova) nedavno sam pogledao Halloween III kako spada, dakle u visokoj rezoluciji. Slika u filmu je perfektna, početak je veoma misteriozan a u jednoj sporednoj ulozi vidimo Nancy Kyes (koja se pojavila i u prva dva nastavka ali u drugoj ulozi). S obzirom da je i muzika u ovom filmu odlična postavlja se pitanje šta to filmu zapravo fali... U prvom njegovom delu dosta je primetna nešto slabija gluma pojedinih protagonista i nešto naivniji postupci (celokupna doktorova istraga), kao i naprasne odluke koje su tu samo filma radi (ljubavne scene u motelu, naprimer).


Kada dvojac dođe u gradić u kojem se nalazi fabrika igračaka film postaje zanimljiviji jer poprima veoma dobru sablasnu atmosferu koja je na tragu The Twilight Zone ili sličnih filmova. Autor filma i ne krije da mu je čuvena serija bila uzor a drugi uzori su vidljivi i u daljem toku filma (pre svih legendarni Invasion of the Body Snatchers). Ovde su „kradljivci tela” u modernijem obliku ali retro za današnje pojmove; umesto vanzemaljaca ovde je na delu podmukla i smišljena akcija pomračenog uma koji svojim androidima (ne telefonima no pravim androidima - robotima u obliku ljudi) želi da izvrši masovni teledirigovani zločin nad decom i to baš na praznik.


Glavni kamen spoticanja na koji možete naići (naravno, pored očekivanja Myersa, Loomisa i Curtisove) je ako ovaj film počnete da posmatrate ozbiljnim očima. Halloween III je poludečiji paranormalni praznični fantasy horor film u kojem logika nije uvek stavljena na prvo mesto. Ukoliko želite da vam se film imalo svidi postanite klinac barem na sat ipo, zaboravite na sve moguće zakone i ne postavljajte pitanja i podpitanja. Ova retro hi-tech horor priča koja uključuje uvrnutog bogataša, drevnu keltsku magiju i moći Stonehengea koje kombinovane sa čipovima ispuštaju smrtonosne lasere zahtevaju zaista posebno stanje gledaoca.


Specijalni efekti su manje atraktivni nego oni u Halloween II ali ne samo zbog manjeg budžeta koji je bio odvojen za film već i zbog svesne odluke da se Halloween III distancira od prethodnika i od slashera uopšte. Ipak, iako nož nije u prvom planu vidimo nekoliko prilično maštovitih ubistava (laserom, bušilicom, prstima), otkidanje glava, udova i ostalih delova tela (ljudskih ili mehaničkih) a najspektakularniji efekat u filmu je delovanje ubistvenih maski koje deca nose na svojim glavama. Ovo deluje zbilja jezivo ali kao što sam napomenuo u pasusu iznad - nemojte pitati odakle toliko toga iz jedne gumene maske sa čipom.


Glavni akter filma je Tom Atkins (Maniac Cop, Night of the Creeps) u ulozi doktora i on se dobro snalazi na ekranu. Njegovim „seksi” brčinama nije mogla da odoli Stacey Nelkin koja igra mladu ćerku pokojnika iz bolnice dok je još jedna uloga koja se ističe u filmu ona koju igra Dan O'Herlihy (poremećeni vlasnik fabrike igračaka). Ostatak likova je sporedan a oni se dele u dve grupe: prvu grupu čini „vojska” vlasnika fabrike a drugu grupu pomalo karikaturalni likovi koji u ovom filmu služe za jednokratnu upotrebu (čitaj: veoma se kratko pojavljuju i brzo skončavaju u spektakularnim scenama).


Lee Wallaceova režija nikako nije na nivou one koju smo videli u prva dva dela serijala a sam film ne pruža toliko jezivu atmosferu, niti poseduje toliko strašnih i brutalnih momenata. Više od strašnih scena ćete pamtiti neka postrojenja fabrike ili zaraznu melodiju TV reklame koja najavljuje praznik i pokolj koji se ima desiti. Pretpostavljam da će mlađim gledaocima delovi filma izgledati veoma zastarelo ali će onim starijima on biti povratak u prošlost i podećanje na tada zamišljanu ulogu kompjutera. Završetak filma je izenađujuće dobar i neočekivan iako ima problema sa logikom. No, dovoljno je što je finale zanimljivo, efektno i napeto.


Halloween III: Season of the Witch uopšte nije loš film, čak štaviše. Međutim, sama etiketa „Halloween” mu je učinila više štete nego koristi. Da se film onomad pojavio pod jednostavnim nazivom Season of the Witch (dakle bez Halloween) danas bi definitivno bio manje poznatiji ali bi bio i manje kritikovan film. Verovatno da su godine u pitanju (moje a ne filma) ali Halloween III mi se prilično svideo i mislim da je apsolutno nepravedno izazvao gnev fanova Michaela Myersa.

+ uvrnuta dečija retro hi-tech horor priča
+ nekoliko odličnih ubistava i efekata
+ atmosfera u gradiću; odlična muzika
— sumnjiva gluma i postupci likova
— mnogo nelogičnosti i otvorenih pitanja


 Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

3 comments:

  1. odlican opis :)) ali rejting je prevelik ja bi mu dala 5 i nista vise :D

    ReplyDelete
  2. Ja Sam se bio sjebao.Mislio Sam da postoji potpuno drugi serijal filmova pod nazivom Halloween al Sam ga gledao kao Mali pa mi se film veoma svideo

    ReplyDelete
  3. Meni je ovo jedva 5/10. Ima par baš loših scena. Ja sledeće gledam Halloween 4.
    Inače recenzija je standardno dobra, al' me iznenadi ocena :)

    ReplyDelete