Friday, March 25, 2016

The Diabolical (2015)


Režija: Alistair Legrand
Uloge: Ali Larter, Max Rose, Chloe Perrin

Naslov The Diabolical nije najprimereniji za ovaj film jer kod potencijalnih gledalaca stvara očekivanja da će viđeno biti mnogo drugačije, zloslutnije i đavolskije. Istina, ima i u ovom filmu veoma zlih ljudi koji postupaju veoma podmuklo ali je nakon gledanja The Diabolical veoma jasno da je naslov postavljen metaforički i upozoravajuće. U pitanju je Haunted House horor film koji svoj smisao ne zasniva na paranormalnom već naučno-fantastičnom. Stoga ovaj film deluje pomalo osvežavajuće, čak i originalno, ali to apsolutno ne znači da će vam se on i svideti. Međutim, The Diabolical može biti veoma dobar test za sve one gledaoce koji godinama zameraju filmovima o duhovima i zaposednutim kućama kako su uvek isti; neka probaju ovaj film i procene da li su za ovakve novotarije.


Na samom početku filma se upoznajemo sa mladom samohranom majkom koja se osim sa standardnim problemima s kojima se susreće svaka ženska osoba u njenoj poziciji susreće i sa - monstruoznim spodobama. Jeziva stvorenja se u mrklom mraku velike kuće pojavljuju bez ikakvog reda i pravila a majka naprosto ne zna kako da se sa njima izbori. Nakon vidovnjaka, medijuma i sveštenika neuspešno je bilo i angažovanje paranormalnih istražitelja jer dotični naprosto nisu mogli da pojme ovakve grozote i da se nose sa nečim što do sada nisu videli ni u svojim najcrnjim košmarima.


Spodobe postoje u tri varijante (po rečima majke, a meni se čini da sam ih video u samo dva oblika), pojavljuju se uz određenu dozu elektriciteta i prkose svim znanim i neznanim zakonima. Dok Spodoba v1.0 izgleda kao truli mutirani puzeći zombi Spodoba v2.0 deluje kao neka elektrificirana verzija Freddyja Kruegera. I ne samo to: apdejtovana verzija je pokupila dosta fazona od legendarnog krvoloka iz snova pa tako pruža svoje šape iz zidova, gura lobanju kroz mekani zid itd. Uglavnom, spodobe su izuzetno dosadne, ni na kraj pameti (pameti?) im nije da odustanu a ukućani ne znaju na koji način da se bore protiv njih.


Ono što još saznajemo tokom uvoda je da ova porodica živi u prilično luksuznom delu grada (barem ako je sudeći po broju otvorenih bazena na snimcima iz vazduha), da i pored „malih” problema vezanih za spodobe ne mogu da napuste kuću, da neka holding kompanija želi da otkupi hipoteku na tu kuću, da klinac (majka ima dvoje dece, klinca i još manju devojčicu) ima problema sa kontrolom besa a da je njihov otac samonastradao zbog određenih psihičkih problema. No, glavno pitanje je od čega ova porodica živi, jer ne videsmo da se majka bilo čime bavi, ali zato videsmo da ima partnera koji je njenom klincu istovremeno i predavač fizike.


Ono što je počelo kao sasvim obična haunted house priča u drugom delu filma prerasta u nešto potpuno drugačije. Autor ovog filma je pokušao da klasičnoj priči o duhovima i spodobama u zaposednutoj kući podari neku novu, naučnofantastičnu dimenziju, stvarajući tako donekle originalan film ali u svom drugom delu i težak za praćenje i razumevanje. Neophodno je da pomno pratite sva dešavanja, možda često zastanete i porazmislite, jer ćete u suprotnom malo šta razumeti. Iskusni gledaoci SF filmova će ovde biti u prednosti ali je veliko pitanje da li će oni uopšte pristupiti gledanju jednog horor filma koji se zove The Diabolical.


S obzirom da je ono što vidimo u drugoj polovini filma potpuno neočekivano suzdržaću se od daljeg komentarisanja što za sobom, nažalost, povlači i nemogućnost pojašnjenja određenih pohvala ali mnogo više kritika. Ovakav rasplet događaja i ceo smisao paranormalne priče o zaposednutoj kući morate naprosto sami doživeti i procentiti kako vam se dopada. Ono što je sigurno je da neće biti ravnodušnih. Kombinacija nespojivih žanrova je uvek dobrodošla kod gledalaca otvorenog ukusa ali je isto tako gotovo sifgurno da će većina prezreti inovacije i poželeti da je sve ostalo na terenu dobrog starog Haunted House filma.


Ma kako da vam se svidi film nećete moći da pređete preko krupnih zamerki koje se odazivaju na ime - rupe u priči. Već uvodne scene filma donose nerezonska ponašanja likova gde majka ostavlja decu da sama spavaju na mračnom spratu kuće iako borba sa bizarnim „posetiocima” traje mesecima. Iz ovoga proizilazi i zamerka vezana za potencijalnu selidbu ili prodaju kuće, posebno kada se kupac već pojavio. U kasnijem toku filma je stvorena situacija da porodica ne može da napusti kuću (i tada ima problematičnih scena - naprimer ona sa doktorom) ali u početnom delu zaista nema logike u tolikom trudu majke oko kućerine koja joj svakog trena može ubiti decu.


Posebnu pažnju obratite na (baš ovim redom) malu devojčicu, dečaka, a onda i majku, te na njihovo ponašanje tokom i nakon susreta sa misterioznim bićima koja se iznenada pojavljuju a još brže nestaju. U početku filma njihove reakcije deluju nejasno ali kada dođe do finala uvidećete da su i vrlo nerazumne. Još jedna stvar koja mi je bola oči gotovo podjednako kao ova koju sam pomenuo je velika doza slučajne koincidencije. Ukoliko malo razmislimo nakon gledanja filma videćemo da sama lokacija i umešanost ovih osoba u događaje koje posmatramo nisu slučajni ali to se nikako ne može reći za umešanost profesora fizike i njegove ranije angažmane i delatnosti.


Glumačka postava filma je korektna a prilično bezlični odrasli glumci su dosta zasenjeni od strane dvoje klinaca koji glume decu. Njihova imena vam u ovom trenutku neće značiti ništa ali bi se u budućnosti od oboje dalo očekivati da postanu mnogo poznatiji. Klinac dobro glumi a klinka je veoma simpatična pa njih dvoje ovom pomalo sterilnom filmu daju određenu dozu topline i životnosti. Njuška koja pomalo obara ubedljivost filma je izvesni sedokosi tip u ulozi kupca koji ne uspeva da sakrije nisko čelo zločinca pa se naša pretpostavka da dotični nešto krije kasnije zaista obistinjava. Dotični tip mi se nije svideo ni u The Pact II a nije ni u ovom filmu.


Film nije prestrašan za gledanje ali ima nekoliko scena koje mogu da vas štrecnu. Specijalni efekti se kreću od SF-ovskih u drugoj polovini filma pa do horor izgleda kreatura, gde je v1.0 kreatura mnogo groznija od v2.0 verzije koja zna da bude preanimirana (što u ovom slučaju nije zamerka jer je takav izgled spodobe u službi priče). U svakom slučaju, The Diabolical je mnogo originalniji pogled na standardnu Haunted House storiju, pristojno snimljen i odglumljen ali sa dosta nelogičnosti i rupa u samoj priči. Preporučujem ga za gledanje fanovima filmova o zaposednutim kućama jer će im možda dobro doći u razbijanju haunted monotonije.

+ kombinacija naizgled nespojivih žanrova
+ nekoliko strašnih scena i izgled spodoba
+ klinac i klinka u svojim ulogama
— spajanje žanrova nije najubedljivije uspelo
— rupe u priči; nelogičnosti; sedokosi kupac


 Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment