Wednesday, March 23, 2016

Vacancy (2007)


Režija: Nimrod Antal
Uloge: Kate Beckinsale, Luke Wilson, Frank Whaley
Pogledajte još: Hostel (2005)

Vacancy sam prvi put pogledao kada se pojavio, ili godinu dana kasnije, a sada sam ga pogledao drugi put na predlog čitaoca Đorđa. Za one koji ne znaju Vacancy je horor triler priča o mladom bračnom paru (Amy i David) koji je zbog porodične tragedije na pragu razvoda. Vraćajući se noću iz tazbine skreću svojim BMW 528i sa glavnog puta uzdajući se u mapu koju nisu u stanju ni da dešifruju. Kada David jedva izbegne malu životinju na putu uspeva da zanese automobil i iskrivi (navodno) ventilator. Da je vozio Stojadina (ali utegnutog!) svega ovoga ne bi bilo, međutim, slaba limarija i nejaka šasija BMW-a se od ovog incidenta nikada nije oporavila...


Kvar na automobilu ih dovodi do malog servisa i benziske stanice u produžetku kojih se nalazi Vacancy - sobe za izdavanje. Iako je gluvo doba noći mladi mehaničar uspeva da osposobi automobil ali se nekvalitetna mašina kakav je BMW opet zaustavlja samo kilometar ili dva niže. Amy i David imaju samo dve opcije na raspolaganju: da prespavaju u mrklom mraku nebezbedno parkiranog automobila pokraj puta ili da se by the foot vrate do onog istog motela gde im je maločas neuspešno zakrpljen automobil. David samoinicijativno odlučuje da je druga varijanta bolja i par se vraća nazad.


Iznajmljuju jednu štrokavu i neurednu sobu ali i pored higijene je savršeno jasno da je kudikamo bolja varijanta spavati ne u automobilu već i pored njega, pokriven lišćem. Vlasnik motela je sumnjivac na kvadrat, od samog početka je izvesno da ima nisko čelo zločinca a neljudski krici koji dopiru iz pozadine recepcije nimalo ne deluju kao da potiču od nekakvog horor filma. Najneubedljiviji momenti su upravo početni: sumnjam da bi neko prešao preko ovakvog ponašanja vlasnika motela i preko zvukova koji dopiru iz njegovih prostorija i susednih soba, i verujem da bi većina putnika odustala od ovog prenoćišta pa makar nanovo pešačila nekoliko kolometara.


No, bez svega ovoga ne bi bilo ni filma, pa kada Amy i David spoznaju da u ovom motelu nešto definitivno nije u redu vrag je već odneo šalu a bekstvo je gotovo nemoguće. Ova nedođija kroz koju malo ko prolazi, gde nema signala mobilne telefonije, nema slučajnih prolaznika a ni organa reda, je savršeno zgodna za nezakonite radnje grupe bizarnih likova a sve zarad sticanja profita. U sred ovih tragičnih događaja su se obreli naši junaci a napeta priča koja sledi predstavlja prikaz njihovih pokušaja da se spasu iz kandži krvoloka i domognu bilo kakve civilizacije i spasenja.


Sama lokacija motela deluje veoma creepy i jako podseća na nekakvu modernu verziju motela Bates. Sličnosti sa Normanom Batesom i njegovim motelom ovde i prestaju jer su ponašanje i aktivnosti ovog vlasnika daleko morbidniji i bizarniji. Možda bi najpribližnija definicija filma Vacancy bila da se on odigrava u ambijentu filma Psycho, da je radnja kombinacija torture porn, home invasion i triler filmova a da pozadina priče veoma podseća na prastaru tragičnu priču o H. H. Holmesu, serijskom ubici koji je između (pretpostavlja se) 1888. i 1894. godine u svom hotelu ubio između 9 i 200 osoba (9 dokazano, 27 priznato a 200 procenjeno).


Iako se film bavi brutalnostima i gnusnim sadržajem većina ovoga se dešava samo na ekranima TV aparata dok se gro radnje koju mi pratimo bazira na napetosti i borbi za goli život. Ono što je značajnije je da Vacancy ne obiluje nerezonskim potezima, boljkom od koje pati previše današnjih filmova. I ovde u nekoliko navrata vidimo poteze koji bi se mogli okarakterisati kao nerealni ali, imajući u vidu ambijent, podneblje i vreme, potezi dva lika koje posmatramo i za čiju sudbinu neprekidno strepimo uglavnom deluju verodostojno i realno. Film je dinamičan, napet, sadrži neke specifične ambijente, nije monoton a ni težak za gledanje.


Inicijalno je planirano da uloga Amy pripadne Sarah Jessici Parker ali je odluka (srećom) promenjena i njeno mesto je zauzela talentovanija i oku prijatnija Kate Beckinsale. Kate se u ovom filmu nije posebno istakla svojim glumačkim kvalitetima jer joj ograničeni scenario nije dao dovoljno prostora. Veoma rano Amy sa suprugom kreće u bežaniju a to nije odgovarajući okvir za glumačka dokazivanja. Nešto ubedljiviji od Kate je Luke Wilson u ulozi Davida a u ulozi karikiranog vlasnika motela vidimo Franka Whaleya. Sporedni glumci nisu za pamćenje, posebno zato što se članovi bande pojavljuju pod maskama i ne progovaraju.


Završetak filma je pravo osveženje a kada ga budete videli shvatićete i zašto. Pitanje koje se nameće tokom i nakon finala je zašto današnji autori bez ikakve potrebe pametuju, filozofiraju i komplikuju stvari kada je jednostavnost uvek najbolja a i deluje najrealnije. Imajući u vidu da Vacancy ne priča originalnu priču i da ste ono što u njemu vidite videli već bezbroj puta u pitanju je vrlo dobar film sa samo nekoliko mana na polju zapleta, zanatski odlično urađen, režiran i montiran.

+ dinamičan, napet, zanimljiv i kvalitetan film
+ kombinacija trilera, torture porna i home invasiona
+ uverljivi dvojac u glavnim ulogama
— tek nekoliko nerezonskih poteza
— karikirani izgled upravnika motela


 Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment