Sunday, February 5, 2017

Srećan nam 5. rođendan!

Da, kao da je juče bilo, ali opis po opis, film po film, novi horor „hit“ po novi horor „hit“ i eto ga već peti rođendan ovog sajta koga svi znate pod imenom „Horor i SF filmovi – opisi filmova koje treba i ne treba da pogledate“. Rad na sajtu je skoro proleteo, gledanje filmova, opisivanje i otkrivanje brojnih zanimljivosti o mnogim filmovima je veoma retko bila obaveza a najčešće zadovoljstvo tako da i u narednom periodu nastavljam sa opisivanjem, doduše nešto sporijim tempom – opis filma na svaka tri dana.

Brojne obaveze su uslovile ovakav tempo ali smatram da sam se već dokazao količinom opisa tokom prethodnih godina a da na sajtu postoji puno opisa filmova koje ste sigurno (ne)zasluženo preskočili ili filmova kojima bi ste se trebali vratiti. I sam često, u nedostatku dobrih novih filmova ili usled spleta okolnosti, pogledam neki već opisan film i dodam dopunu na već postojeći opis. Smatram da prvobitne opise nikako ne treba brisati bez obzira da li se nakon ponovnog gledanja slažem sa njima ili ne; svaki opis ili doživljaj filma je utisak datog trenutka i proizvod čitavog niza uslova, okolnosti i uticaja. Dakle, baš kao što ne treba brisati stranice iz starog dnevnika ne treba se rešavati ni starih opisa filmova. U svakom slučaju, o dopunama opisa, najavama novih opisa i drugim novotarijama bićete obaveštavani putem Facebook stranice i sajta www.hororsf.iz.rs, u obaveštenjima i na famoznom slideru (nadam se da vam se dopada!).

Za dosadašnjih (ili prvih) pet godina rezime ovog bloga je sledeći: opisano je 980 filmova, od toga 75% horor žanra dok ostatak otpada na SF, komedije i trilere. Nisam uspeo da procentualno povećam broj SF opisa, ne samo zato što se uvek pojavi neki (makar naizgled) zanimljiv horor film ili predlog čitalaca već i zato što je jako malo SF filmova koji su po mom ukusu. Danas se u naučnu fantastiku ubrajaju raznorazni dečiji filmovi o strip junacima ili kojekakva dramska pametovanja i filozofiranja što mene lično ne zanima u tolikoj meri. No, kada god budem u prilici da pogledam nekakvu posetu vanzemaljaca na našu planetu ili putovanje zemljana u udaljenu galaksiju to definitivno neću propustiti. Ono što svakako sve češće propuštam su horor komedije jer je kvalitet humora u njima dosta sumnjiv, makar za moj starinski ukus. Uvek ću ih pogledati kada neki čitalac sajta predloži film tog žanra ili ako ga pogledam u odgovarajućem društvu ali pretpostavljam da će se procenat horor komedija na sajtu smanjivati. Što se tiče trilera sa dozom horor elemenata njih zaista volim pa će opisa takvih filmova biti i dovoljnoj meri (drugim rečima: predlažite ih :).

Petu godišnjicu ovog sajta proslavljamo i uz novi izgled što ste verujem svi već primetili. Novi look sajta je moderniji i pruža više grafičkih i sadržinskih mogućnosti a ukoliko ste propustili priliku da ga ocenite u anketi još nije kasno da to učinite (uskoro sledi i opširnija anketa na tu temu). Verujem da će se oni koji novim izgledom sajta nisu u potpunosti zadovoljni vremenom navići na njega a u tome ću im i sam pomoći sitnijim vizuelnim poboljšanjima koje predstoje u narednom periodu. Plan je da se izvrše sitnija poboljšanja a da akcenat (i dalje) bude na sadržaju, što znači uvođenje novih rubrika i drugih iznenađenja. Brojne zamisli su odavno na papiru, neke od njih su počele da se pomeraju sa mrtve tačke a uskoro će zaživeti prva od njih. Neke od zamisli i dalje nisam siguran kako da sprovedem u delo (recimo nagradna igra i opisi serija) ali ću već nešto smisliti :)

U svakom slučaju – predstoji nam još dosta opisa pa da za godinu ili dve konačno krenemo i u školu :) Pozivam čitaoce da slobodno komentarišu, predlažu i kritikuju, kako izgled sajta tako i njegovu sadržinu.

S poštovanjem,

urednik i autor bloga

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

6 comments:

  1. Srećan rođendan, samo napred istim putem :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala kolega, idemo dalje sa nesmanjenim pozitivnim optimizmom :)

      Delete
  2. Da moj omiljeni blog dozivi i punoletstvo, a posle i duboku starost. Ziveli! :D

    ReplyDelete
  3. Bokte kako vreme leti. Kao juče da sam pronašao ovo mesto i pomislio "ovaj čova je baaaš dobar" :) Čestitam, pre svega a potom i hvala za trud koji ulažeš. Želim ti da tvoj blog za mnogo, mnogo godina od danas bude potentni, sedi starac koji i dalje i te kako ima šta da kaže. Živeo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala kolega, i meni je vreme proletelo tako da idemo dalje, idemo šire, idemo duže - u nove filmske pobede, doduše sa sve slabijim hororima :)

      Delete