Tuesday, October 3, 2017

Cult of Chucky (2017)


Režija: Don Mancini
Uloge: Fiona Dourif, Alex Vincent, Jennifer Tilly
Pogledajte još: Child's Play (1988)

Iako nisam verovao da će se to dogoditi Curse of Chucky je dobio svoj sequel posle „samo” tri godine. Cult of Chucky se nastavlja skoro neposredno na završetak prethodnika i prati krvave dogodovštine nepokretne devojke Nice i njenog progonitelja Chuckyja. Za one koji ne znaju - Chucky je Good Guy lutka koja se prodavala tokom 80-ih godina, a ovaj primerak koji već sedmi put posmatramo je nakon jedne tarapane zaposeo duh masovnog ubice koji od tada traži pogodno „tle” za transfer. To tle je u nekoliko prvih nastavaka predstavljao dečak Andy ali je kasnije Chucky (tj. ubica po imenu Charles Lee Ray) proširio dijapazon potencijalnih meta...


Ovaj film i otvara Andy, sada ne kao dečak već kao momčina u skoro sredovečnim godinama, što je zgodan adut koji autori koriste ne prvi put da bi napravili kakav-takav kontinuitet sa prethodnim delovima serijala (i ovaj put se zanemaruju četvrti i peti deo). Andy nakon puškaranja u finalu prethodnika drži „trofej” u svom domu - Chuckyjevu živu glavu na kojoj često iskaljuje bes koristeći raznorazna oružja, alate i ostale prigodne a opasne sprave. U međuvremenu - nepokretna Nica je optužena za sva ubistva iz prethodnog filma a njene tvrdnje kako je za masakr odgovoran Chucky dovele su je na lečenje u zatvorsku ustanovu zatvorenog tipa. U toj psihijatrijskoj bolnici se dešava preko 90% ovog filma a da stvari sa lutkom koja ubija ne budu tako jednostavne (od samog početka znamo da će Chucky već nekako pronaći Nicu, ma gde da se ona nalazi i ma kako da su zatvorsko-psihijatrijska vrata zamandaljena) tu je nekoliko skoro pa identičnih Chuckyja od kojih je svaki na potpuno istoj misiji. Pretpostavka je da se Chucky nekako voodoo multiplikovao (s obzirom da smo magiju videli još 1988. godine) ali dalja objašnjenja film ne pruža kao ni odgovor zašto to nije učinio ranije.


Kada sam već spomenuo nejasne stvari ili detalje bez odgovora - Cult of Chucky nikako nije film od kojeg bi trebali početi sa posmatranjem dogodovština duhovite lutke koja ubija. Osim što vam neće biti jasno kako se Chuckyjeva lobanja našla u Andyjevom sefu, neće bam biti jasno ni ko je zapravo Andy, zašto je neuspešan na svim poljima nakon davne tragedije, koji su njegovi ciljevi, odakle diploma vojne akademije na zidu njegove dnevne sobe, ko je Tiffany, šta radi plavokosa lutka na zadnjem sedištu automobila i još mnogo drugih sitnica koje se mogu videti tokom ovog filma. Deo pomenutih nejasnoća može nestati ukoliko se neposredno pre ovog filma pogleda prethodnik ali je moja preporuka da se počne sa prvim delom serijala, ne samo zato što je hronološki prvi već i zato što je u pitanju najkvalitetnije ostvarenje u franšizi. Što se tiče ovog filma, Cult of Chucky, ono je po mom skromnom mišljenju (fana ovog serijala) - najslabije do sada a razlozi za to su mnogobrojni. Kao prvo, tu je nedovoljno dobro osmišljena i smandrljana priča koja ni na trenutak nije ubedljiva. Naravno, priča u kojoj zaposednuta lutka ubija nikako ne može biti realna ali mora biti neozbiljna, duhovita, zanimljiva pa čak i pomalo klinačka a ova koju u ovom filmu vidimo nije ništa od toga već je samo - amaterska...


Na oslabu, nedovoljno dobro razrađenu i gotovo pa amatersku priču se naslanjaju i baš takvi likovi; Nica u glavnoj ulozi je skoro pa na nivou zadatka (ona jednostavno nastavlja svoju rolu iz prethodnika) ali se smisao Andyja ne vidi (osim što služi kao poveznica sa prethodnim delovima), baš kao ni uloga nedovoljno dobro iskorištene ali i dalje više nego specifične i kvalitetne (u svakom pogledu) Tiffany. Doktor psihijatrijske ustanove je takođe neuverljiv a njegove bolesne ambicije su tu samo šoka radi i nisu dovoljno dobro ukomponovane u priču (baš kao i nekoliko drugih nebitnih momenata), pacijenti u bolnici su još slabiji, njihov broj je upadljivo i neprirodno malobrojan, na pragu su glumatanja, a njihovi karakteri su prilično amaterski i neiskorišteni (pogotovo podvojena ličnost). Dalje, ta i takva bolnica je poseban problem ovog filma jer je njen ambijent dozlaboga sterilan. Kapiram da je svaki bolnički ambijent sterilan i nedovoljno atraktivan ali zar nije mogla da se nađe neka napuštena ustanova (a sigurno da ima takvih - videli smo brdo horor filmova koji su snimljeni u abandoned objektima), da se njeni zidovi okreče (cenim da američki Jupol ne bi koštao toliko da se izađe iz dozvoljenog budžeta ovog filma) a da gledaoci dobiju filmski materijal koji je iole gledljiv i koji deluje makar malo životno.


Ovako, dobili smo film za koji se iz aviona vidi da je sniman u studiju, većina scena se dešava između k'o sneg belih zidova, neke scene se odvijaju u minimalistički opremljenim prostorijama, a u svakoj situaciji kroz prozore ustanove (pa i automobila) probija zaglušujuća veštačka svetlost, tako bela, nerealna i veštačka. Na ovakav ambijent se naslanjaju i animacije, recimo neba, snega i svih ostalih detalja koje vidimo a isprana fotografija sa neživotnim tonovima jasno kazuje da je ovo par ekselans niskobudžetno ostvarenje. Animacije se vide i kod ubistava ali su ona prilično brutalna (gaženje face i odsecanje glave su highlight) pa ceo CGI može da prođe, valjda i zbog toga što je animirana krv opšta suprotnost sterilnom belom bolničkom ambijentu koji preovladava. Neka od ubistava su maštovita, neka druga manje ili se nedovoljno dobro vide ali su ove sekvence najatraktivnije što ovaj film ima da pružu (ili drugim rečima - jedino što ima da pruži). I njuška Chuckyja je animirana, što se posebno vidi tokom govora ili mimike njegovog lica, a to je urađeno pristojno i nije za zamerku. Pohvalno je i što se Chucky vratio nekoliko koraka unazad pa tokom filma zna da odvali neku duhovitu repliku; to je naravno daleko od petog dela serijala ali je svakako vredno spomena i nadam se da je naznaka u kom pravcu bi serijal mogao nadalje krenuti.


Završetak i ovog nastavka je otvoren a da li će se i kada nastaviti teško je reći. Još teže je reći i da li bi nastavljanje ovog serijala imalo smisla; ja ću svakako pogledati svaki naredni Child's Play nastavak pa ma kakav on bio ali ukoliko nakon tri godine dobijemo nešto poput (ili slabije) od Cult of Chucky ni ja ni brojni fanovi svakako neće biti zadovoljni. Imajte na umu da je krajnja ocena filma veoma blagonaklona i da oni koji ne prate, ne vole i ne cene aktivnosti ubilačkog lutka komotno mogu skinuti jednu ocenu.

+ Chucky, Tiffany, Andy i Nico
+ nekoliko veoma brutalnih ubistava
— slabi likovi; vrlo sterilan ambijent
— budalast i ne baš duhovit scenario
— nerazrađena, skoro amaterska priča


 Ocena: 4/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

3 comments:

  1. meni je film uzas,i mislim da ako nastave raditi nastavke da je jos gore

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najkraće rečeno - najslabiji nastavak do sada, po svim parametrima. Realno je možda zaslužio i ocenu niže nego sam nešto blagonaklon prema celom serijalu, pa eto...

      Delete
  2. opisot e cista desetka :) filmot dobar 3 ;) haha

    ReplyDelete