Monday, December 11, 2017

Happy Death Day (2017)


Režija: Christopher Landon
Uloge: Jessica Rothe, Israel Broussard, Ruby Modine
Pogledajte još: Wish Upon (2017)

Ovo što ću napisati je potpuno paradoksalno ali - preko potrebno osveženje u modernoj teen horor produkciji dolazi nam od definitivno najneoriginalnijeg filma sezone. Tokom gledanja Happy Death Day sam više nego ikada ranije študirao o onoj staroj i nikada odgonetnutoj dilemi da li je bolji loš original ili dobra kopija a nakon odgledanog filma ubeđen sam da se topla voda ili rupa na saksiji ne mora nanovo izmišljati, pogotovo ne od strane nemaštovitih i netalentovanih horor autora (kakvi danas, realno, preovlađuju).


Ipak, ovo prethodno ne mora da ima značaja po vas ukoliko ste sličnih godina i sličnih (ne)interesovanja kao i glavna cura ovog filma, tinejdžerka po imenu Tree (nije drvo nego skraćeno od Theresa). Dotična Tree nikada nije čula za Billa Murreya i njegov legendarni film Groundhog Day, nije ni bila rođena te 1993. godine kada je dotični film snimljen (glumica koja igra Tree jeste ali lik iz filma definitivno nije) a verovatno nije ni 1999. godine kada se dotični film tokom katastrofalnih dešavanja na jednoj sada već nepostojećoj televiziji vrteo bukvalno svako veče. No, to što Tree nije upoznata sa famoznim Danom mrmota ne znači da joj se upravo on ne dešava: Tree se jedno jutro budi sa glavoboljom u sobi nepoznatog mladića, užurbano napušta njegovu sobu u internatu, u parkiću sreće neke antipatične pojave, dolazi u svoj smeštaj, sreće svoje prijateljice, dobija rođendanski poklon od cimerke, telefonski poziv od svog oca, naveče odlazi na zakazanu rođendansku žurku ali je usput i naprečac - ubija nepoznati maskirani ubica. Nakon čina ubistva Tree se šokirana i oblivena znojem budi u onom istom krevetu one iste sobe nepoznatog mladića a onda se ređaju istovetna dešavanja koja je Tree već preživela juče, tj. danas...


Nekoliko prvih dana je veoma interesantno, kao i uvek u sličnim filmovima, iako je primetno da je stari hit iz 1993. bukvalno prekopiran u nekim delovima. Vrlo je zanimljivo posmatrati zbunjenu Tree dok pokušava da shvati šta joj se to uopšte dešava i dok se njeno raspoloženje menja u smeru panike dok susreće likove koji se svakoga dana isto ponašaju i izgovaraju potpuno istovetne rečenice. Naravno, kada gledaoci koji su gledali onaj film iz 1993. budu videli kakva je zapravo Tree, a ona nije baš sasvim uzorna tinejdžerka, znaće i da je završetak filma takođe prekopiran iz starog hita, tačnije - ukoliko želi da se ispetlja iz beskonačnog vrtloga u koji je upala Tree će morati da postane mnogo bolja osoba. To je jedna od najpozitivnijih crta ovog veoma poučnog filma: ukoliko želi da joj osvane sledeći dan, „prvi dan ostatka njenog života”, Tree će morati da prestane sa besomučnim opijanjem, užurbanim menjanjem partnera, otimanjem muškaraca (čak i onih oženjenih), moraće postati prijatnija prema svom okruženju, pogotovo prema svom ocu koga je nakon smrti majke potpuno zapostavila a, takođe, moraće i otkriti ko je to svako veče uporno ubija na potpuno raznovrsne ali efikasne načine...


Ta ubistva (ubadanje, vešanje, davljenje, dizanje u vazduh...) su zaista dobrodošlo osveženje u dan-mrmota žanr iako ni ona nisu nimalo originalna i iako dolaze od takođe ne baš originalne pojave (sve se piše jednostavnom rečima - Scream). Ubicina maska je dosta jeziva za jedan ovakav tinejdžerski film, njegova ubistva su uvek različita, misterija u vezi porekla ubice je prisutna a i pored toga što vrlo dobro znamo da će Tree biti garantovano ubijena svake večeri pojava ubice najčešće proizvodi prilično napete kadrove. Mislim da je Happy Death Day veoma uspela kombinacija repetitivnog poučnog filma i slasher teen horora iako mi se taj slasher deo ipak nešto manje svideo od onog „moralnog” dela. Mislim da slasher preokret na kraju filma nije baš uspeo kao i da je deo u vezi ubice ne baš sasvim dobro ukomponovan u glavnu priču. Ipak, film sam odgledao sa velikim uživanjem jer je u principu pozitivan, poučan, uglavnom je u vedrim bojama a kada stupi na teren horora ima da ponudi nekoliko veoma efektnih kadrova, pre svega u domenu režije. (ubistvo bejzbol palicom i spaljivanje u automobilu, naprimer). Režiju filma je odradio Christopher Landon koga pamtimo po filmovima Paranormal Activity: The Marked Ones i Scouts Guide to the Zombie Apocalypse.



Treba reći i da je Jessica Rothe (Parallels) savršen izbor za glavnu ulogu ovog filma jer osim što izgleda dovoljno mladalački (a napunila je već 30 godina) sasvim uspešno igra devojku koja se od nemoralne pojave, dakle kučke, usled ubistvenog pritiska ubice u jednoj beskonačnoj vremenskoj petlji pretvara u pravu dobricu. Happy Death Day svakako preporučujem za gledanje, bez obzira na to koliko imate godina i bez obzira na to da li vas podseća na jedan stariji film sa Billom Mureyem ili ne. Simpatično je kako ovaj film i ne skriva da je kopirao Groundhog Day, jasno nam to dajući do znanja ali se i potajno nadajući da dobar deo mlađe publike to neće ni primetiti. Ukoliko mene pitate ovo jeste uspešna formula koja bi u narednom periodu mogla proizvesti još sličnih predstavnika a ukoliko se pojavi samo deseti deo od svih found footage filmova kojima smo zapljusnuti prethodne decenije ja neću imati ništa protiv.

+ uspešna kombinacija Scream i Groundhog Day
+ veoma pozitivna i optimistična poruka filma
+ Jessica Rothe je odlična u glavnoj ulozi filma
+ nekoliko veoma efektno režiranih kadrova
— neuspešan slasher preokret i pozadina ubice


 Ocena: 8/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment