Sunday, February 4, 2018

It (2017)


Režija: Andy Muschietti
Uloge: Bill Skarsgard, Jaeden Lieberher, Sophia Lillis
Pogledajte još: It (1990)

Nakon neplanirano duge pauze evo opisa rimejka jednog on najvećih horor hitova detinjstva onih gledalaca koji su rođeni tamo negde krajem 70-ih godina prošlog veka. Ostaviću po strani konstataciju kako je It 2017 doneo upravo ono što sam očekivao i čega sam se najviše plašio kao što neću jadikovati ni nad tužnom činjenicom da je najveći (ili jedan od najvećih) horor hitova protekle sezone zapravo obrada jednog starog filma. Novija horor produkcija više ne može da crpi inspiraciju iz pisanih dela jer je bukvalno sve obradila pa je red došao na u principu bespotrebne obrade uspelih, priznatih i poznatih horor filmova koji su nastali na osnovu novela ili knjiga...


Na radnju It 2017 ne treba trošiti previše reči jer je ona istovetna onoj iz originala: jednog kišnog dana nestao je mališan koji je niz ulicu puštao papirne brodiće. Devet meseci kasnije problemi sa nestalom decom ne jenjavaju a oni klinci koji su preživeli uspevaju da prepoznaju uzrok brojnih tragedija - jezivog klovna Pennywisea koji ih neprestano spopada i pojavljuje se u raznim zastrašujućim oblicima. Školarcima tokom letnjeg raspusta ne preostaje ništa drugo nego da se ohrabre, organizuju i krenu u borbu sa maskiranim zlom koje napastvuje isključivo tinejdžere dok ga odrasli apsolutno ne vide, kao što ne primećuju ni krvave rezultate njegovih aktivnosti. Isključivo zahvaljujući zajedništvu, slozi i drugarstvu klinci uspevaju da pošalju klovna tamo gde mu je i mesto, samo da bi se on vratio nekoliko decenija kasnije, spreman i oran za neku novu decu u tom istom Derryju. Dobro, ova poslednja rečenica je isključivo iz najave sequela, tj. iz jedne pripovedačke niti originala, jer se It 2017 ne bavi klincima tri decenije kasnije, niti prikazuje njihovo ponovno okupljenje i finalnu borbu. Radnja kompletnog It je podeljena na (makar) dve celine kako bi se natenane ispričala poduža Kingova priča ali i kako bi se uzelo što više zelembaća, zašto da se lažemo.


Nakon odličnog uvoda koji je zaista dostojan originala i inicijalnog pojavljivanja Pennywisea postajemo svesni činjenice da je ovo vizuelno izuzetan film koji je pravo zadovoljstvo posmatrati. Izlazak iz kanalizacione cevi otkriva sav prelepi letnji pejsaž mirnog gradića u kojem se ispod površine dešavaju jezive stvari a nešto drugačiji raspored ključnih lokacija (rečica umesto veštačkog jezerceta, „kućna” kanalizacija umesto jezivog izmeštenog objekta) ne narušavaju toliko generalni utisak. Istorijski period (radnja se dešava 1989. godine) nije baš verno dočaran jer su autori, čini se, ipak želeli zadovoljiti obe strane, i one gledaoce koji fanuju i sećaju se originala (čija radnja se dešava 1960. godine) i klince kojima nije toliko bitno kako je svet izgledao krajem 80-ih godina prošlog veka. Upravo zbog toga odeća koju nose klinci je dosta datirana, neki drugi detalji su suviše retro (biciklovi, naprimer) a svet koji posmatramo u Derryju je lišen mnogih tehnoloških standarda i naprava koje su obeležile to doba čak i u našoj zemlji. Tek nekoliko manje ili više spretno umetnutih detalja (nekoliko pominjanja NKOTB, naprimer) jasnu daju do znanja o kojoj godini i periodu se radi.


Obzirom na to da je It 2017 moderniji od originala a da je ciljna publika nešto drugačija radnja koju posmatramo je direktnija a poruke mnogo jasnije, skoro napisane na ekranu. Ovde za gledaoca koji iole pomno prati radnju filma ne može biti zabune oko toga ko je i šta je klovn, šta on predstavlja i zašto ga vide samo klinci, kao što ne može biti postavljeno ni pitanje zašto ga ne vide odrasli i zašto nijedan stariji karakter nije na strani dece. Sam klovn je mnogo natprirodnija pojava nego ranije a moderna tehnologija je omogućila da on poprima mnogo više oblika nego u originalu. Mislim da se sa ovim poslednje spomenutim čak pomalo i preteralo budući da film liči na sve i svašta zbog raznoraznih pojavljivanja Pennywisea i ostalih karakondžula. Umesto horora sa klovnom ovde prisustvujemo dečijim strahovima koji uključuju paranormalne utvare, zombije, raznorazna čudovišta, vidimo elemente iz japanskog horora ali i pozajmice iz kudikamo uspešnijih filmova. Sve je to zadovoljavajuće animirano, bogato producirano, najčešće oku prijatno ali još češće od toga - promašeno i inferiorno u odnosu na original.


U odnosu na original i njegovu isprepletenu radnju koja se dešava u dva doba isključivo dečija dešavanja koja posmatramo u It 2017 imaju nedostatak na polju sete i melanholije jer ne vidimo kako su klinci odrasli, u šta su izrasli i da li su im se dečačke želje ostvarile. To ćemo videti tek u nastavku koji je najavljen za ovu ili sledeću sezonu ali je za moj ukus ipak efektnija isprepletena naracija iako su upravo nju mnogi kritikovali. I pored toga što je radnja filma dosta proširena (jer, pola originala je trajalo sat ipo a ceo It 2017 dva časa i petnaest minuta) likovi klinaca su dosta slabiji nego onomad; reklo bi se čak da je samo nekoliko njih zadovoljavajuće i dostojno prikazano dok su ostali tu samo kao sporedn(ij)e pojave. Akcenat nije stavljen na glavnog klinca koji muca već na pegavu curicu koju je, btw, odlično odigrala Sophia Lillis, nadam se buduća filmska zvezda. Razlika je i što u odnosu na nekadašnje klince ovi deluju dosta odraslije; to nisu više nevini 12-togodšinjaci već 15-godišnjaci koji neprestano (čak i pred drugaricom) trabunjaju o seksu, vaginama, penisima i opštenju sa tuđim majkama. Kapiram da su se vremena promenila i da publika traži drugačije likove sa kojima bi se poistovetila samo ne mogu propustiti da kažem kako su mi ondašnji klinci mnogo draži.


Pennywiseova redizajnirana pojava je efektna i najčešće dosta zastrašujuća mada prilično banalizovana. Da li je on jeziviji od nekadašnjeg Pennywisea je veoma teško i verovatno subjektivno pitanje ali je objektivna ocena da It 2017 nije previše strašan film. Istina, vidimo mnogo jump scare momenata, vidimo uglavnom zbrzanu pojavu ubilačkog klovna, vidimo trčeće monstrume, vidimo takođe i mnogo mračnih kadrova, čujemo mnogo buke ali osećamo zaista malo istinske jeze. Autori su se trudili da ispoštuju sve moderne standarde, uključujući tu i moderni standard koji glasi „ne uplašiti mnogo gledaoce” ali i unazaditi celokupnu priču izmeštanjem fokusa sa prijateljstva na jednokratnu audio-vizuelnu tarapanu koja netremice traje, ponekad bez ikakvog plana i programa: It 2017 u pojedinim delovima mnogo više liči na kolekciju nespojivih momenata nego na pažljivo osmišljeni film. No, za one gledaoce koji više cene maštovite karakondžule od jake i jasne priče, ili za one koji nisu gledali original, It 2017 će verovatno biti jedan od boljih filmova koji su pogledali u poslednje vreme.

+ izgled gradića, kreatura i Pennywisea
+ Sophia Lillis u ulozi Beverly Marsh
— slaba, banalna i nerazrađena priča
— uglavnom nestrašan i preanimiran
— neverodostojan i neoriginalan


 Ocena: 5/10


Dopuna nakon drugog gledanja (27.10.2019.)

Nešto više od godinu ipo nakon prvog gledanja pogledao sam ovaj film ponovo, prvenstveno iziritiran nekvalitetom novijih horor ostvarenja a onda i iz znatiželje i potrebe: morao sam ga pogledati ponovo kako bi se novoizašli It Chapter Two bolje „primio” tj. naslonio a onda i - zanimalo me je kako deluje It 2017 ukoliko se zanemari davni original iz 1990. godine. Ono što sam zaključio iz ponovnog gledanja je da film kudikamo bolje funkcioniše ako original nemate u vidu; iako i dalje tvrdim da je dotični u svemu kvalitetniji i bolji od remakea isto tako tvrdim da je remake odličan film, možda jedan od boljih remakeova koje sam gledao (uz The Thing 2011). Film je zaista kvalitetno snimljen, prelep je za oko (pogotovo ukoliko ga gledate u 4K rezoluciji), poseduje pozitivne poruke o drugarstvu i kao takav je obavezno štivo za svakog horor fana a da se ja lično pitam prikazivao bih ga i u okviru nastavnog programa u osnovnim školama. Iz ove tople, emotivne i poučne priče o drugarstvu i jedinstvu deca bi mogla da nauče mnogo više nego iz suvoparnih besmislenih udžbenika a jedinu prepreku za to, kao i kod inicijalnog gledanja, vidim u potpuno bespotrebnom insistiranju na britkom i vulgarnom jeziku, tako neprirodnom (makar tadašnjim) klincima. To je jedna od krupnijih mana ovog filma a druga je da Pennywise, nažalost, uglavnom  ispunjava sve moderne horor standarde koje ne volim previše (krevelji se, urla u kameru, uglavnom se trese, trči, širi čeljust...). Osim toga film nema neku preveliku manu, pod uslovom da ga ne poredimo sa originalom, naravno. Ostaje žal da je upravo ovaj film možda mogao nametnuti neke drugačije standarde koji se tiču ponašanja monstera, recimo u smirenijem a jezivijem pravcu, ali i ovako cenim da It 2017 ima da ponudi dovoljno, pogotovo mlađoj populaciji. Uglavnom, podižem krajnju ocenu na 8/10, uz sve gore navedene ograde. 

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

3 comments:

  1. Kada sam prvi put pročitao recenziju bio sam u fazonu: ŠTO GA OSAKATI OVAKO SA OCENOM :D. Međutim ja sam prvi put novog It-a gledao u bioskopu, a prošlo je nekoliko godina kad sam poslednji put gledao neki film u boskopu. Te stoga sam nakon filma imao onaj UVAU doživljaj, i sve mi je to izgledalo super, tako da nisam uspeo da donesem objektivan sud o filmu.
    Skoro sam napravio mali eksperiment. Pogledao sam na tv-u novog It-a, i potom starog. Stari je definitivno sjajan, i tu nema šta puno da se doda. Onda sam razmišljao o novom, i uvideo da definitivno mnogo problema postoji tu (o kojima si i ti pisao u tekstu). Čak šta više gledajući original, deluje mi čak da je drugi deo filma bilo mnogo teže napraviti u odnosu na prvi deo filma, a pošto je rimejk definitivno podbacio u odnosu na original, bojim se da će nastavak biti potpuni debakl (ali sačekajmo njegov izlazak pre donošenja konačnog suda :))
    U suštini sam film kao film (govorim o novom It-u) nije loš, i ponoviću da sve to sjajno izgleda pogotovo u bioskopu, ali moj konačni zaključak je da kada bi se izbacile masne psovke dečurlije i možda neke scene, mogla bi da bude sasvim solidna bajka za decu o zlom klovnu (koji je barem meni u pojedinim momentima bio više simpatičan nego zao u odnosu na originalnog), nego rimejk jednog, pa mogu slobodno da kažem kultnog horora.
    Moja ocena će ipak biti nešto viša :), negde između 6.5 i 7 (zasnovana na posmatranju filma bez poređenja sa originalom, jer kad bih ga ocenjivao u odnosu na original dao bih mu trojku :) ).
    POZDRAV

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa, verovatno bih i ja rimejku dao veću ocenu da sam malo mlađi (čitaj: da se ne sećam toliko dobrih horor filmova, i da nisam toliko vezan za horore detinjstva - horore 80-ih) i (ovo je takođe veoma bitno) da nisam pre rimejka gledao original :) Ne mogu da kažem da je novi It čisti promašaj (kao recimo rimejk Carrie koji je čista katastrofa), i svakako da nije dosadan, loše odglumljen ili slabog izgleda, ali ni u jednom elementu nije bolji od originala, pa ni u izgledu klovna (ovo je naravno subjektivni utisak). Ne sviđa mi se ni što je razdvojen u dva dela, više bih voleo da je snimljen jedan film trajanja tri sata pa nek klinci zagreju stolicu :) Ovako je sve to pomalo razvodnjeno ali, naravno, lova je u pitanju pa se sve to neće završiti samo na dva dela novog It-a :)

      Delete
  2. Nažalost :( (odnosi se na završni deo komentara o snimanju nastavka ili nastavka :()
    :)

    ReplyDelete