Sunday, May 13, 2018

Terrifier (2017)



Režija: Damien Leone
Uloge: Jenna Kanell, Catherine Corcoran, David Howard Thornton
Pogledajte još: Clown (2014)

Nakon neplanirano duge pauze evo konačno jednog opisa koji (nažalost) nastavlja upravo tamo gde su prethodni stali. Terrifier se ne naslanja na prethodne recenzije svojom pričom, kvalitetom, idejom ili ambijentom, on ne deli univerzum sa bilo kojim do sada opisanim ostvarenjem već se na savremeni horor opus jednostavno nastavlja svojim nekvalitetom i amaterizmom. Ništa novo, reklo bi se, jer da je drugačije ne bismo proglašavali tek osrednja ostvarenja strave i užasa za filmove godine...


Terrifier je film izvesnog Damiena Leonea a duhovni je i tematski naslednik njegovog prethodnog filma All Hallows' Eve. Sa dotičnim on deli glavnog protagonistu, jezivog klovna po imenu Art The Clown (kažu da se tako zove, mada ga tako niko ne doziva a on lično ništa ne progovara) i tek nekoliko ubistava, te početak filma koji predstavlja veoma usiljenu i glupu konekciju. Za razliku od pomenutog prethodnika Terrifier nije antologija, on nije sastavljen od recikliranih segmenata koji nemaju veze sa osnovnom pričom već je kompletno skrojen ekskluzivno za ovu priliku. No, to nikako ne znači da je kvalitetniji ili zanimljiviji od bajatog omnibusa... Recimo, osnovna priča filma je suviše jednostavna i mnogo banalnija nego u ionako banalnim slasherima: dve namontirane devojke koje su pošle ili došle sa noćnog provoda bivaju proganjane od strane misterioznog klovna koji pokušava da ih ubije, usput se sprdajući. Na papiru ovo deluje dovoljno jer za dobar horor i nije potrebno mnogo više od jezivog klovna, nekoliko lepih devojaka i hrpe brutalnosti, međutim, već nakon glupog uvoda i besmislenog napada faceless devojke postaje savršeno jasno da je Terrifier isključivo zbrzani projekat nedovoljno talentovanog i mladog slasher fana...


Stvar koja prvenstveno odbija od ovog filma je njegova vizuelna jeftinoća koja se već od prve sekunde ogleda u veštačkim tonovima, prenaglašenim koloritima i nekakvom neprirodnom filteru fotografije. Verujem da autori filma nisu isključivo pokušali da prikriju jeftinu filmsku opremu već su pokušali svom filmskom čedu udahnuti nekakav retro ton, kako bi on vizuelno podsećao na stare slashere. Nažalost po ovaj film, stari slasheri su bili pravi odmor za oči a autori Terrifiera su zanemarili činjenicu da on ne traje desetak minuta već čitavih 80 i da njegovo posmatranje može biti bol za oči. Neprirodnost i izveštačenost se prenosi i na veoma sterilni ambijent u kojem se dešava kompletan film. Progon od strane jezivog klovna se odvija na periferiji nekakvog grada ali ta periferija izgleda toliko pusto da gledalac ima utisak kako se akteri vijaju po napuštenom gradu ili po nekakvom filmskom studiju (što je verovatno i istina). Lokacije ne deluju nimalo autentično i životno, sve zgrade, građevine, podrumi, ulice i drugi prostori su potpuno pusti i lišeni bilo kakvih znakova života a čak i kada se pojave neki slučajni prolaznici, čuvari ili organi reda svi skončavaju veoma brzo jer dolazimo do sledećeg velikog problema ovog filma: naivnosti.


Osim što je film u celosti veoma naivan, što je naivna i sama priča, takvi su i likovi u njemu, bez obzira da li su glavni ili epizodni koji stradavaju nakon svega nekoliko minuta. Svi sporedni likovi su neprirodno ubačeni u film samo reda radi, kako bi se donekle razbila monotonija i kako bi film uspeo da se dokotrlja do 80-og minuta (recimo, koja je uloga poremećene stanarke napuštene zgrade?). Sve likove odlikuju nerezonske odluke a kompletan film bogata količina klišea, toliko bogata da imate utisak kako je Terrifier u sebe inkorporirao sve slasher klišee koje ste do sada videli. Ipak, film u sebe nije ugradio podrazumevajuće slasher standarde, pa tako ovde nemamo final girl već posmatramo nekoliko skoro pa ravnopravno zastupljenih žrtvi ženskog pola, imamo upitno harizmatičnog negativca a nemamo nikakvu pozadinu priče. Ovo poslednje je veliki problem jer i nakon dva ostvarenja sa famoznim Art The Clownom nemamo pojma ko je on i šta zapravo želi. OK, shvatam ja da i u realnom životu krvnik koji se odluči na masakr ne mora za to imati neki valjan razlog ali za jedan komercijalni film je itekako potrebno imati negativca sa pozadinskom pričom usled koje bi gledaoci ipak mogli izvesti neke zaključke i pouke.


Jedna od retkih vrednih stvari u ovom filmu je efektna maska klovna i tu se zaista nema šta prigovoriti. Ipak, taj i takav klovn svakako zaslužuje mnogo kvalitetniji film koji će se dostojanstveno baviti Art The Clownom i od njega napraviti mnogo harizmatičniju spodobu (da li možete zamisliti kako Jasona ili Myersa konobar izbacuje iz picerije?). Lutanje autora se savršeno dobro vidi i u tome što nije jasno definisano da li je klovn samo čovek koji se tako oblači (na šta sugeriše uvodna špica) ili je u pitanju ipak paranormalno stvorenje, na šta ukazuju neki iritantni momenti (i finalna scena). Lutanje (ili pokušaj dodvoravanja mlađim horor naraštajima) se vidi i u nekim Sawovskim i Wrong Turnovskim kadrovima ali i u tome da film povremeno sa slasher terena prelazi u torture porn. Brutalnosti su prikazane relativno efektno, u krupnom planu se mogu videti isečena tela, odšrafljene lobanje, gomila iznutrica i raznorazna tranžiranja ali i pored svega toga film nije dovoljno atraktivan i jeziv upravo zbog naivnog, nerealnog i veštačkog tona. Sve što budete ovde videli videli ste i ranije u mnogo boljim izdanjima pa cenim da ćete umesto straha, jeze ili zabave tokom gledanja Terrifier najverovatnije doživeti - prevrtanje očima.


Lično mislim da je ovo jedan zbrzan film, snimljen ograničenim sredstvima i napisan uz kafu ili dve, snimljen verovatno kako bi se iskoristio hype jednog drugog mnogo poznatijeg horor klovna, na čijim plećima Terrifier pokušava da se prošvercuje do horor publike. Terrifier poseduje sve one elemente od kojih se može skrojiti jedan efektan 3-minutni Youtube trailer ali bilo kakvog smislenog filma ovde nema pa vam preporučujem da preskočite Art The Clowna i ostanete verni nekim starim dobrim jezivim klovnovima.

+ Art The Clown i efektna ubistva
— iritantan i nejasan negativac
— slab scenario i vrlo naivni likovi
— fotografija i sterilni ambijenti
— klišei, gluposti, nerealnosti


 Ocena: 3/10


Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments:

  1. ubijanje ljudi na onakav način nije komedija niti može biti...ali film u stvari nije ništa posebno
    5/10

    ReplyDelete