Sunday, September 9, 2012

Clownhouse (1989)


Režija: Victor Salva
Uloge: Nathan Forrest Winters, Brian McHugh, Sam Rockwell
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0094886/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=3GCxN9UJkTQ
Pogledajte još: It (1990)

Clownhouse je još jedan u nizu horor filmova u kojem su negativci klovnovi. Filmovi ove tematike su naročito bili popularni u prošlosti a vrhunac je verovatno legendarni It (1990). However, Clownhouse sigurno nije najbolji predstavnik klovn tematike ali je sasvim pristojno ostvarenje za one koji vole da se vrate u za horor zlatne osamdesete.


Teško da u horor filmu sa klovnovima glavne uloge mogu da glume neki drugi likovi osim dece, pa tako i ovde imamo tri dečaka od kojih se jedan, gle slučajne koincidencije, užasno plaši klovnova. I sad, baš uoči Halloweena, iz mentalne ustanove beže trojica poremećenih ubica koji u cirkusu koji gostuje u gradu ubijaju klovnove, oblače njihove kostime i stavljaju šminku. Mnogo slučajne koincidencije ali dobro, u pitanju je horor za mlađe gledaoce pa to može da prođe. Ono što mi se nije svidelo u tom momentu je da maska klovna ubice nije toliko strašna, zapravo je bio strašniji regularni klovn u cirkusu ali možda je to samo moj utisak.


Roditelji su otputovali a trojica dečaka će sami morati da se izbore sa pomahnitalim i krvoločnim klovnovima u ogromnoj kući sa gomilom prostorija. Naravno, klovnove će prvo videti dečak koji ima fobiju od njih, njemu niko naravno neće verovati da ih je video, ali ubrzo će silom prilika (i silom hladnog oružja) svi biti sigurni u njihovo prisustvo. Košmar je završen ali zabava tek počinje, kako kaže tagline filma, a ja kažem da je zabava pristojna a mogu tek misliti kako bi mi tek bio strašan film da imam godina koliko i akteri u njemu. Ubeđen sam da mi ne bi bilo svejedno posle gledanja ovog filma kada bi sreo klovna na ulici J Šalu na stranu, film ima karakterističnu šaljivu atmosferu dečijeg horora osamdesetih, podžanra koji danas ne postoji, i čije mesto su zauzeli horori sa antipatičnim tinejdžerima.


Režiju i scenario je potpisao Victor Salva, kome je ovo bilo debitantsko ostvarenje, a koji je kasnije postao poznatiji zahvaljijući vrlo dobrim Jeepers Creepersima ali i prilično lošem Rosewood Lane. U Clownhousu sve funkcioniše besprekorno i bez velikih iznenađenja. Ima bezbroj dobro osmišljenih i korektno režiranih jezivih i strašnih ali predvidivih scena, reklo bi se suviše predvidljivih i standardnih za ono vreme. Pojavljivanja klovnova ubica iz nepoznatih razloga ima manje nego što bi trebalo a takođe su i efekti krvi kod ubistava svedeni na minimum. To danas izgleda “tanko” za jedan slasher horor ali nekada su bila druga vremena i nije bilo toliko krvi u filmovima po svaku cenu.


Iako postoje bolji filmovi na temu klovnova ubica ljubitelji starih horora sigurno mogu uživati u ovoj retro zabavi. Za glavnog glumca ovog filma, tada 12-togodišnjaka, se ne može baš reći da je uživao tokom snimanja filma jer je optužio Victora Salvu za seksualno uznemiravanje, što je rezultovalo Salvinom jednoipogodišnjom zatvorskom kaznom. Ta priča danas više nije ni toliko bitna ali je prigodno podsećanje da horora ima i s one strane kamere.

+ zabavan i na momente strašan dečiji horor
+ neke scene su vrlo dobro osmišljene i režirane
+ atmosfera u velikoj kući i oko nje
— predvidljivost i očekivanost događaja
— standardne nelogičnosti i nerezonska ponašanja

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment: