Saturday, September 1, 2012

The Tall Man (2012)


Režija: Pascal Laugier
Uloge: Jessica Biel, Jodelle Ferland, William B. Davis
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1658837/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=s_QqA0sDMec
Pogledajte još: Martyrs (2008)

The Tall Man je ovogodišnji film koji nam dolazi od režisera filma Martyrs, što je automatski dovelo do toga da se film na mnogim sajtovima svrstava u horor žanr, što on nije. Ipak, film ima neke elemente horora, između ostalog je i dobar pa reših da ga pogledam, a da ga nakon toga, kao što to narodni običaj nalaže, i opišem.


Priča u filmu se dešava u malom polunapuštenom seocetu u kojem se nalazi napušteni rudnik. Nakon zatvaranja rudnika ljudi su počeli da napuštaju svoje kuće i odlaze u potrazi za boljim životom, a i skoriji događaji, kada je nekolicina dece nestala, dovelo je do toga da se stanovništvo smanjuje. Naime, meštani su ubeđeni da  su deca nestala tj. da ih je oteo The Tall Man, misteriozni visoki čovek u crnoj kabanici koji se pojavljuje isključivo noću. Deca konstantno nestaju i već je puna seoska oglasna tabla “missing person” oglasa. Od institucija u selu preostala je jedino mala bolnica koja radi u zgradi škole (koja više ne postoji) i obavezna krčma, koja je po običaju stecište inteligencije.


Elem, mlada bolničarka lokalne bolnice je i glavna junakinja filma jer se oko nje vrti cela priča. Sve se zahuktava kada misteriozni Visoki Čovek u gluvo doba noći otme njenog sina a ona se zadnjim atomima snage trudi da ga prati. Uz silne probleme uspeva da se popne na kombi Tall Mana, da preživi borbu s njim, i da ga prati u šumu sve do njegovog gnezda. Nakon nekog vremena šerif će je pronaći onesvešćenu na sred puta pored šume i povesti je u krčmu da se oporavi. Zatim sledi preokret u filmu a sledi i moj prestanak opisivanja radnje istog, jer je preokret jedan od aduta kojim film šokira gledaoca.


Osim šokiranja film pretenduje na emocije posmatrača jer se radnja direktno tiče dece. Upravo iz tog razloga sam mišljenja da se film može više svideti ženskom delu gledateljstva, majkama i potencijalnim majkama. Iako film počinje kao klasični atmosferični horor on nakon pomenutog preokreta postaje socijalna drama i misterija, što za čitaoce ovog sajta može biti problem. Film osim atmosfere ne poseduje ništa strašno, naravno strašna je priča ali ne u horor smislu, pa filmofili koji gledaju isključivo horore treba da razmisle pre gledanja filma. S druge strane atmosfera u filmu je vrhunska i puna, cela priča je depresivna u tmurna, čemu doprinosi i izgled polunapuštenog sela s jeseni. Fotografija i režija filma su prvoklasni. Svaki kadar je pažljivo isplaniran, svaki prelaz logičan i pažljiv, zumiranja su savršeno logična i nenametljiva a kadrovi iz vazduha koji nam prikazuju predivne šumske predele oko gradića daju dozu mističnosti i bajkovitosti. The Tall Man je zasigurno vizuelno najupečatljiviji i najbolje režiran ovogodišnji film opisan na ovom sajtu, za dve klase iznad mnogo hvaljenog The Cabin In The Woods, naprimer.


Ukoliko ne morate da pogledate horor film po svaku cenu preporučujem vam da pogledate The Tall Man. Zbilja šteta što nije horor film jer bi dobio i ocenu više. Ipak i ovako predstavlja dobar film sa izuzetno kvalitetnom atmosferom, teškom temom i ozbiljnom porukom.

+ ozbiljan film sa ozbiljnom temom
+ izuzetno sumorna i depresivna atmosfera
+ kvalitetna režija i fotografija filma
— neke nejasnoće u samom toku priče
— film nije horor već drama


Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

3 comments:

  1. Uzasno dosadan film,a o glumi bolje da ne pricam...

    ReplyDelete
  2. Toliko je glup film da ja nemam reci.

    ReplyDelete