Thursday, June 9, 2016

Cherry Tree (2015)


Režija: David Keating
Uloge: Naomi Battrick, Anna Walton, Sam Hazeldine
Pogledajte još: The Wicker Man (2006)

David Keating (režiser ovog filma) i Brendan McCarthy (scenarista) definitivno imaju neki fetiš prema drvadima i vaskrsavanju mrtvih jer nam već drugi put serviraju film na veoma sličnu temu (prvi je bio Wake Wood). I ovaj put u fokusu imamo tročlanu porodicu ali je drveće definisano kao višnjino i sve je obogaćeno vešticama, sektama i drevnim ritualima. Međutim, ono što je važnije po krajnjeg konzumenta, dakle gledaoca, je da Cherry Tree nije mnogo bolji film od prethodnika (koga sam svojevremeno propisno iskritikovao i dao mu slabu ocenu) i to ne samo zbog prilično budalaste priče već i zbog ukupne izvedbe.


Titlovani uvod filma kaže sledeće: Gradić Orchard je dobio ime jer se nalazi u voćarskom kraju (orchard = voćnjak) a osnovan je od strane nekakvog utopijskog kulta koji se bavio veštičarenjem. Najpoznatijoj veštici tog vremena je na poklon dato začarano drvo višnje iz podzemnog sveta čije korenje je hranjeno ljudskom krvlju. Pomoć drveta veštica je upražnjavala magiju a kada ju je narod uhitio i demokratski osudio na popravno-vaspitnu meru pod nazivom Lomača dotična na njoj nije htela izgoreti. U nedostatku boljih rešenja veštica je proterana iz grada a film se seli u sadašnjost kada postoji osnovana sumnja i očekivanje gledalaca da se ta ista veštica, ili makar njena dostojanstvena naslednica i poštovalac, vrati u gradić i nastavi svoju tradicionalnu veštičju delatnost. E sad, ovaj famozni uvod se nekako ima povezati sa srednjoškolkom Faith koja se bori sa brojnim problemima: osim što joj je otac teško bolestan klinka ima problem i sa gubljenjem nevinosti te sa šikaniranjem od strane školskih drugarica.


Nakon prologa filma kada vidimo sektaško žrtvovanje nepoznate lezbo device svi očekujemo da se i devica Faith nađe u sličnoj situaciji. Međutim - ne, autori filma ovoga puta imaju da nam ispričaju nešto mnogo originalnije i zanimljivije. S obzirom da joj otac definitivno umire Faith sklapa sporazum sa svojom profesoricom fizičkog vaspitanja koja je privatno & honorarno - veštica. Profesorica uz usmenu saglasnost koja nije overena u SUD-u sprovodi tradicionalni ritual oživljavanja mrtvih uz pomoć višanja ubranih sa starog podzemnog drveta. Višnje funkcionišu, krv je puštena, stonoge mesožderke rade svoj posao, mrtvi oživljavaju pa sve deluje sasvim redovno. Ali kada dođe račun na naplatu Faith će obliti ledeni znoj: iako se složila da na uslugu odgovori protivuslugom devojka se predomislila i odlučila da prevari vešticu i njenu drevnu podzemnu organizaciju. Skupa sa ocem ona ulazi u finalnu bitku a mi s njima u kulminaciju jednog oslabog, neubedljivo osmišljenog i zbrzano realizovanog filma.


Iz nekog razloga radnja ovog filma deluje veoma zbrzano iako film traje sasvim pristojnih 90 minuta. Dešavanja se ređaju kao na pokretnoj traci a najviše trpe sami likovi koji nisu imali dovoljno vremena za građenje međusobnih odnosa čime bi film svakako bio razvučeniji ali i ubedljiviji. Upravo zbog ovakvog tempa i slabe karakterizacije većina odnosa u filmu ne deluju nimalo životno a odnos koji je na najklimavijim nogama je onaj između Faith i njene nove profesorice fiskulture. Ionako slab film je nakon njihovog dogovora totalno klonuo pa sam gotovo potpuno izgubio interesovanje za sudbinu likova i ostao uz ekran samo da vidim kuda sve to vodi. Osim Faith svi drugi likovi u filmu su veoma površni a za neke se i nakon završetka filma ne zna kako su skončali. Ni jednog karaktera u filmu vam neće biti žao (osim eventualno plavokose Faith) a kasniji obrti neće nikoga iznenaditi jer u njima sve vrca od stripovske neubedljivosti. Sve bi to bilo OK da je Cherry Tree neobavezan i zabavan film ali pošto se prodaje kao ozbiljna roba ovo su veoma krupne zamerke.


Iako je zamišljen potpuno drugačije Cherry Tree ne uspeva da bude emotivan i potresan a sve kulminira glupavim završetkom u kojem vidimo jednu potpuno nepotrebnu CGI scenu (doduše, nepotrebne animacije vidimo i ranije u nekoliko navrata, recimo u sceni seksa). Ipak, osim animacija film sadrži dosta korektnih morbidnih specijalnih efekata iako oni vremenom postaju repetitivni jer se polovina grozota u filmu svodi na zdjelu sa višnjama prelivenim krvavim sosom a onda i stonogama koje gmižu iz njih i ulaze u telo žrtve. U poslednjoj trećini filma Cherry Tree postaje prilično vizuelno atraktivan, prvenstveno zbog podzemnog lokaliteta, ali vidimo i neke spektakularno loše odluke koje se tiču izgleda veštice (sa rascvetalom lobanjom). Režija filma je sasvim korektna ali postoje problemi u montaži i tempu kada se radnja nekoliko puta seli po tri sedmice unapred što još više ubrzava ovaj konfuzni film. Ambijent filma je zadovoljavajući ali manje efektniji nego što smo navikli od britanskih horora.


Iako često ne izgledaju loše horor scene ovog filma apsolutno nisu strašne a glumci (prvenstveno veštica) svojom teatralnošću u njima (naprimer tokom ritualne konzumacije famoznih višanja) još više srozavaju film. Ne bih nabrajao glumce koji se pojavljuju u filmu jer se ni po čemu ne ističu a za oko mi je zapao Sam Hazeldine (Don't Let Him In, Dead Mine) u ulozi oca (kada sam ga video znao sam da od ovog filma nema ništa). Jedina koja je dala sebe u ovom filmu je Naomi Battrick u ulozi Faith ali je šteta da je svoj talenat, energiju i volju potrošila na nešto poput Cherry Tree. Cherry Tree je film veoma lošeg scenarija u kojem priča nema nikakve logike i gotovo da ne funkcioniše. Ako tu dodamo tek nekoliko efektnih scena, traljavo napisane likove, dosta nelogičnosti i nejasnoća, kao i slab završetak veliko je pitanje šta uopšte preostaje.

+ Naomi Battrick u ulozi Faith
+ nekoliko efekata; ambijent
— priča je budalaština od 90 minuta
— slabi likovi; nije nimalo strašan
— završetak; nejasnoće i nelogičnosti


 Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment