Monday, June 13, 2016

Restoration (2016)


Režija: Zack Ward
Uloge: Emily Roya O'Brien, Adrian Gaeta, Zack Ward
Pogledajte još: The Apparition (2012)

Još jedan novi film i još jedan promašaj. Zapravo, da li ste pomislili da može biti drugačije? U današnje vreme loš horor ne predstavlja iznenađenje već pravilo a vest da se pojavio dobar novi horor film treba da se nađe na svim naslovnim stranama dnevnih novina! Svedoci smo da se poslednjih sezona gomila debi(l)tanata otiskuje u horor vode svojim nemaštovitim, generičkim i mediokritetskim ostvarenjima koja ukoliko ne nerviraju gledaoca padaju u zaborav već nakon odjavne špice. Restoration uopšte nije takav film jer je proizvod autora koga fanovi horora svakako dobro poznaju - Zacka Warda. Iako se u Restoration Zack po prvi put nalazi iza kamere (barem u svetu filma) njegovu njušku smo do sada gledali mnogo puta (Don't Blink, Dark House) pa se s pravom može tvrditi kako dotični uopšte nije nov čovek u žanru.


Baš zbog svega toga je još čudnije zašto je Restoration toliko slab film, film koji apsolutno nema svoju svrhu postojanja niti će ga se iko sećati kada na onlajn sajtovima za gledanje filmova padne na stranicu br. 2. Scenario filma je takođe odradio Zack Ward uz malo pomoć „čuvenog” Jamesa Cullena Bressacka koji iza sebe ima buljuk meni nepoznatih horor filmova a jedini koji sam gledao je vrlo loši 13/13/13. Priča ide otprilike ovako: mladi bračni par se useljava u svoju novu kuću. Kuća je za njih nova ali po svom godištu ona to nikako nije: velika kuća je dovoljno stara da u sebi krije raznorazne tajne, tragedije i misterije a što je najvažnije po bračni par i nas gledaoce - i duhove. Uglavnom, Rebecca je mlada medicinska sestra koja dane provodi u obližnjoj bolnici dok je Todd nepoznatog zanimanja ali svoje vreme provodi u restauraciji kuće i raznim prepravkama prostorija (otuda valjda i naziv filma). Tokom rutinskog razbucavanja jednog sasvim običnog trulog drvenog zida Todd pronalazi starog plišanog medu koji će njemu i Rebecci definitivno promeniti život. 


Sasvim slučajno oni jedne večeri pronalaze u dotičnom medi zašiven stari dnevnik jedne devojčice. Nakon što su ga izvadili iz mede uspeli su da ga (sasvim očekivano) isprskaju krvlju i na taj način „aktiviraju”, ali ne i da ga pročitaju. Zaljubljeni golupčići ostavljaju dnevnik u kuhinji i odlaze na drugo po redu vođenje ljubavi u ovom filmu. Ove scene su apsolutno bespotrebne ali pretpostavljam da Ward nije mogao odoleti da glavnu glumicu ovog filma ne „isproba” u dve blage erotske scene (ne bih ni ja, uostalom). Anyway, nešto kasnije će famozni dnevnik biti pročitan ali pre toga naš bračni par mora da se upozna sa svojim komšijama, takođe bračnim parom koji dolazi da im poželi dobrodošlicu u susedsvo. Negde u isto to vreme Rebecca počinje da oseća mučninu a nekoliko scena kasnije Todd da vidi prikaze. Ovo sve naravno ima veze sa dnevnikom i istorijatom kuće, to sve ima veze sa stanjem u kojem se Rebecca nalazi (trudnoća, naravno) a to opet ima veze sa naizgled prijatnim i ljubaznim komšijama. Ko preživi do kraja filma (a ne zaspe) - pričaće!


Ovo su prva zapažanja, nastala u početnih desetak minuta: Restoration deluje prilično niskobudžetno i to ne zbog opšteg sivila i nedostatka boja (na šta smo navikli kod novih horora, ili bolje rečeno - prinuđeni smo da se naviknemo) već i zbog nemirne kamere tokom dijaloga što je iz meni nepoznatih razloga odlika jeftinih filmova. Šokantna bolnička scena iz uvoda je više glupa nego potresna pa se na osnovu nje s pravom mogao očekivati ovako slab film. Nakoh desetak minuta uvoda stvari su ovakve: Restoration se veoma sporo zalaufava, uvod teče li teče a nešto dinamičniji su samo poslednih pola časa. Do tada morate da posmatrate nešto što ste do sada posmatrali zaista bezbroj puta i to (kako imam običaj da kažem) u kudikamo kvalitetnijim ostvarenjima. Nijedna scena ovog filma vas neće iznenaditi, nijedan efekat vas neće oboriti s nogu, nijedan dijalog vam neće biti previše uverljiv, nijedna scena neće biti neočekivana, nijedan obrt vas neće šokirati a zaključak vas (skoro) neće ničemu naučiti. U prevodu: gledao sam neke zanimljivije filmove iz SyFy produkcije.


Kompletna priča ovog filma je zbrčkana mešavina svega i svačega: Restoration počinje kao klasična paranormalna priča sa ukletom kućom u centru pažnje i tragedijom u pozadini ali se nastavlja u priču o duhovima i nestaloj deci, što prerasta u „mračnu” priču o demonu i demonskim bebama a završava se u prilično nebuloznoj završnici o nekakvom demonskom kultu koji radi raznorazne stvari iz (barem nama) nepoznatih pobuda. Ovaj film zaista ne zna šta hoće da bude i na koju stranu da se svrsta pa iz raznoraznih podžanrova kupi elemente od koji pravi sivi bućkuriš koji nije toliko naporan za gledanje koliko je dosadan. Da ništa kod ovog filma nije prepušteno slučaju (čitaj: nema originalnosti ni u naznakama) svedoči i poster filma koji neodoljivo podseća na prošlogodišnju horor Intruders. Restoration i pored dobre glume ne poseduje kvalitetnu atmosferu a usled neubedljivo skrojene priče ni naša strepnja nad sudbinom karaktera nije na zavidnom nivou. Nijedna scena ovog filma neće kod gledalaca izazvati bilo kakvu reakciju a preokreti u filmu su veoma loše zamaskirani.


Ne bih da spoilerujem ali verujem da se niko neće iznenaditi kada se pokaže ko su negativci u filmu. Naprosto, ko bi to mogao biti ako u filmu imamo samo četiri lika a pouzdano znamo da su dva oličena u Rebecci i Toddu na pozitivnoj strani? Zerica kvaliteta se vidi u scenama sa devojčicom i flashbackovima iz prošlosti ali je ipak propuštena prilika za bilo kakvim emocijama i sve je „obogaćeno” oslabim CGI specijalnim efektima (pogledate jednu od slika uz ovaj opis). Glumačka postava ovog filma je njegov najjači adut: Emily Roya O'Brien je em lepa em pristojno glumi pa definitivno zaslužuje bolji horor film od ovoga. Njen odnos sa suprugom (u izvedbi Adriana Gaeta) je korektan ali nije lišen iritirajućih momenata. Zack Ward je standardno na nivou zadatka ali je njegov lik predvidljiv, ne zato što postoje problemi u Wardovoj glumi već zato što se već pojavljivao u sličnim rolama. Njegovu suprugu igra Sarah Ann Schultz a u filmu se osim nekoliko epizodnih likova jedino izdvaja simpatična devojčica Anna Harr u ulozi - devojčice.


Restoration komotno možete preskočiti jer postoji mnogo filmova i na temu paranormalnih dešavanja, i na temu duhova, i na temu famoznih kultova, i na temu drugih stvari koje se mogu videti u ovom filmu. Zašto bi se zamajavali bezličnim i ispraznim filmom koji ne zna šta hoće a i ono što hoće nije u stanju da sprovede ukoliko možete pogledati mnogo kvalitetnije horor filmove, pa makar po drugi ili treći put.

+ lepuškasta glavna glumica filma
+ (flashback) scene sa devojčicom
— veoma loš i smandrljan scenario
— neubedljivost i predvidljivost
— animacije; malo horora; kamera


 Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment