Sunday, September 24, 2023

The Nun (2018)


Režija: Corin Hardy
Uloge: Demián Bichir, Taissa Farmiga, Jonas Bloquet
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt5814060/
Trailer: https://youtu.be/zwAM5UnGd2s?si=mXoumX53SMMF1Ruw
Pogledajte još: The Pope's Exorcist (2023)

Ovaj film smo morali pogledati mnogo ranije, tamo negde u vreme njegovog izlaska, budući da je u pitanju jedno poznato horor ostvarenje, možda i hit. Međutim, odmah po pojavljivanju The Nun je počeo dobijati slabe ocene gledalaca a čak i fanovi Conjuring serijala (tzv. univerzuma) su ostajali razočarani viđenim zbog čega smo film konstantno zaobilazili, fokusirajući se na neke druge novije horor filmove, verovatno još slabije od ovog...


Međutim, u vreme izlaska The Nun II mesta izbegavanju prvenca više ne može biti pa smo konačno pogledali i The Nun 1... Za one koji ne znaju, mada verujemo da takvih zaista malo, ovo je film o famoznoj opatici iz pakla, istoj onoj koju smo videli u The Conjuring 2. U ovom serijalu se zaista ništa ne baca pa smo nedugo nakon pomenutog sequela dobili i jedan celovečernji film posvećen isključivo dotičnoj personi. U tu svrhu su Gary Dauberman i James Wan skrojili prigodnu priču u kojoj se vraćamo čak u 1952. godinu i odlazimo put Rumunije u jedan veliki stari manastir koji se nalazi na brdovitoj periferiji... U njemu su dve časne sestre napadnute od strane jezive i snažne ali zato nevidljive zle sile, jedna skonča odmah, a druga oduze sebi život malo kasnije, samo da bi je sutradan pronašao lokalni snabdevač namirnicama. Nastradala časna sestra bi možda i mogla proći ali dve nikako pa Vatikan odmah šalje svoj istraživački tim sastavljen od iskusnog sveštenika i mlade opatice na obuci kako bi ustanovili šta se desilo u ovom manastiru i kako je došlo do velike tragedije. Neće proći mnogo vremena dok se i njih dvoje ne susretnu sa jezivim entitetom ali tako nešto gledaoci i očekuju, zar ne...


Gotovo kompletan film se dešava u Saint Cartha's manastiru, sa tek malim izletima u Vatikan, okolno seoce ili prošlost a uočavamo pravilnu podeljenost kadrova na one koji se odvijaju u unutrašnjosti starog zdanja i na okoliš koji ga okružuje (uglavnom groblje). Film je zaista sniman u Rumuniji, na nekoliko autentičnih lokacija, i to se veoma dobro vidi tokom kompletnog trajanja The Nun. Ne samo što su autori filma pristojno skresali troškove već su svoje delo obogatili kadrovima koje zaista ne bi mogli snimiti u svojoj domovini bez upotrebe animacija a svi veoma dobro znamo da onda to ne bi bilo to... Ovaj manastir zaista deluje vremešno, oronulo, hladno, mračno, pa na kraju i prilično jezivo a zastrašujuća pojava Valaka se savršeno dobro uklapa u njegove memljive hodnike i nepristupačne mračne katakombe. Ovo je jedan od onih filmova koje je pravo zadovoljstvo posmatrati, gde svaki kadar zrači vrlo dobrom atmosferom i gde je makar za potrebe prikaza ambijenta i okoline potrošeno veoma malo vremena u postprodukciji. Ukoliko bismo ikada pristupili ponovnom gledanju ovog filma to bi bilo najverovatnije (ili bolje rečeno isključivo) zbog lokaliteta i same građevine u kojoj se The Nun odigrava.


A u toj i takvoj građevini u kojoj se dešavaju jezivi i neobjašnjivi događaji korektno su se snašli Taissa Farmiga i Demián Bichir iako treba reći da zadatak koji je pred njih stavljen nikako nije bio suviše težak. Scenario filma je prilično jednostavan, što nas dovodi i do glavnog problema filma a to je priča koja nije previše ni originalna a ni kvalitetno izvedena. Film deluje kao da su ga Wan i njegov kompanjon nabrzinu našvrljali posle ručka na kojem im je predočena ideja o snimanju ovog filma (i dodeljeni odgovarajući čekovi) a sve deluje prilično neinventivno, u mnogim situacijama i vrlo predvidljivo. Pojava Valaka jeste jeziva, pogotovo u početnim fazama, ali kako se film približava svom kraju gledalac oguglava na prikaze opatice iz pakla koja se uvek pojavljuje za leđima naših junaka... Vremenom postajemo imuni i na bezbrojne jump scare scene na kojima se uglavnom ovaj horor film i bazira. Porazno deluju kadrovi u kojima zaključujemo da je The Nun mogao biti i nešto više od generičkog teen horor filma ali su njegovi autori očigledno bili skresanih krila i unapred plaćeni da snime isključivo kadrove jeftinog plašenja. Podrazumeva se da su neki od pomenutih momenata efektni ali se podrazumeva i da u njima često vidimo kompjuterske animacije što zna da odudara od srednjevekovnog izgleda samog manastira.


Još jedna stvar nam je zasmetala a to je priča koja nema nikakve zakonitosti već sve deluje nabacano zbrda zdola. Valak naše junake bombarduje random horor scenama bez početka i kraja, bez ikakve logike ali i bez utemeljenja u pozadinskoj priči. Sve što je delovalo kao cool ovde je ubačeno u film bez obzira da li viđeno ima veze sa vrlo kratko prikazanim istorijatom demona. Stoga cenimo da će The Nun mnogo bolje sesti mlađim gledaocima, onima koji od jednog komercijalnog horor filma ne traže ništa više od jeftinog plašenja, ali mislimo da ni oni neće biti stava kako je ovo film po kvalitetu blizu Conjuringu 1 pa i 2. Gledanje The Nun 1 svakako nije protraćeno vreme i on se odlično naslanja na Conjuring 2 film samo mislimo da je propuštena prilika za boljim filmom.

+ apsolutno očaravajuća lokacija rumunskog manastira
+ Taissa Farmiga u glavnoj ulozi; kostimi i atmosfera
+ nekoliko jezivih kadrova; dobro se naslanja na Conjuring
— nema scena za pamćenje; bazira se na jumpscareovima
— prilično slaba i neoriginalna priča; neubedljivi Rumun
 
Ocena: 5/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment