Tuesday, April 11, 2023

The Pope's Exorcist (2023)


Režija: Julius Avery
Uloge: Russell Crowe, Daniel Zovatto, Alex Essoe
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt13375076/
Trailer: https://youtu.be/YJXqvnT_rsk
Pogledajte još: The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021)

Horor filmova o egzorcizmima nikada dosta pa smo pohitali u lokalni bioskop pogledati The Pope's Exorcist, najnovije ostvarenje u tom žanru. Naša očekivanja su bila povećana, ne samo zbog toga što je film nešto skuplji od proseka za ovakve horore već i zbog toga što u njemu glavnu ulogu igra jedan Russell Crowe, definitivno veliko glumačko ime današnjice. Dodatno, film je snimljen po tzv. istinitim događajima što je uvek plus kod horor filmova.


Ovo „snimljen po istinitim događajima“ treba shvatiti uslovno: The Pope's Exorcist je snimljen na temelju memoara oca Gabriela Amortha, katoličkog sveštenika i zvaničnog vatikanskog egzorciste, koji je za svog života (1925 – 2016) učestvovao u mnogim obredima isterivanja đavola (spominje se cifra od čak 100000!) a zatim je sve to zabeležio u svojim knjigama. U ovom filmu Amortha igra sam Russell i on je centralna figura iako se zaposednutost desila jednoj američkoj porodici. Naime, nakon smrti supruga majka sa svoje dvoje dece dolazi u nasleđenu opatiju kako bi je uredila a nakon toga i prodala u cilju zarade. Tokom radova na sređivanju verskog objekta angažovani radnici probijaju jedan od podrumskih zidova, iza njega se ukazuje nekakva skrivena prostorija sa u tom trenutku tajanstvenim predmetima a kada klinac po imenu Henry doživi blizak kontakt sa jednim od pomenutih predmeta najednom postaje zaposednut. Iz njega počinje da izbija čisto zlo i agresija ali lekari nakon silnih pregleda nemaju valjani odgovor šta se sa dečakom dogodilo. Lokalni sveštenik sumnja na zaposednutost ali nije dovoljno obučen da se sa dotičnim izbori pa se potencijalno rešenje nameće samo od sebe: potrebno je pozvati najsposobnijeg i najiskusnijeg sveštenika, Gabriela Amortha lično...


Najveći problem horor filmova o egzorcizmima je što su već davno ispričani i što se na tu temu nema mnogo toga novoga reći. Jednostavno, ukoliko ste pogledali legendarni The Exorcist i još nekoliko poznatijih filmova na tu temu videli ste ih sve. Toga su bili svesni i autori ovog filma pa su osim klasičnih exorcism elemenata (zaposednuti klinac, njegov vulgarni govor, vezivanje dotičnog za krevet, borba molitvama protiv zla) autori u svoje delo ubacili i neke elemente possession filmova, čisto da se razbije monotonija i proširi priča. Ovde đavo ne zaposeda isključivo nesretnu žrtvu već može da „šeta“ prisutnim telima po potrebi, uključujući tu i životinje (odlična uvodna scena sa svinjom a možemo reći i veoma originalna). Ovde su svi prisutni u nekom trenutku iskusili zaposednutost od strane demona a njegove aktivnosti se tu ne završavaju već vidimo i kako on baca tela po prostorijama, lomi prozore, gasi električnu energiju, vrši telefonske pozive i stvara halucinacije kod svih prisutnih pa čak to radi i na većoj udaljenosti. The Pope's Exorcist upravo zbog ovoga deluje kao miks exorcism i possession filmova, kao ostvarenje koje u fokusu ima od demona zaposednutog lika u kući koju je poharao nekakav zli entitet. Da li će vam se ovakav crossover svideti zavisi isključivo od vašeg ukusa a mi bismo voleli da smo ipak prisustvovali klasičnijem filmu na datu temu, bez obzira što u tom slučaju on ne bi bio toliko originalan i spektakularan.


Ni to nije sve što se tiče žanrova: film je delom autobiografski (gledamo isečke iz bliže i dalje prošlosti Gabriela Amortha) ali i njegov odnos sa glavešinama Vatikana. Ovi elementi su verovatno i najzanimljiviji u kompletnom filmu jer nasuprot očekivanim i pomalo izanđalim scenama obreda daju neku kritičku sliku o ovoj crkvenoj organizaciji, njenom istorijatu, mračnim danima i načinu funkcionisanja kroz vekove. Nismo sigurni koliko je figura Gabriela Amortha ovde istinito prikazana jer je on predstavljen kao prilično samovoljan, povremeno drčan i tvrdoglav sveštenik, sklon da određene stvari radi na svoju ruku i uz protivljenje svojih nadređenih. Ovog povremenog „odmetnika“ u mantiji odlično je odigrao Russell Crowe koji je definitivno jedan od najjačih razloga zašto trebate pogledati The Pope's Exorcist. Russell uspešno približava publici sveštenika koji je veoma predan svom poslu, koji je u ljubavi sa Bogom ali ne i sa nekim od svojih nadređenih, koji ima lične tragedije ali se upravo zbog njih očajnički trudi da pomogne što većem broju ljudi u problemu. Amorth je smrtno ozbiljan ali zato povremeno vrlo duhovit, tradicionalno skroman ali ne i uvek striktno dosledan crkvenim pravilima. Da li je takav zabeležen i u sopstvenim memoarima ili je u pitanju modernizovanje katoličke crkve i približavanje novim generacijama znaće oni koji pomenute memoare pročitaju.


S druge strane na horor polju film nije najuspešniji. Specijalni efekti znaju biti spektakularni ali su često preanimirani i nekako ne pristaju filmu na ovu temu i vremenskom periodu dešavanja. Preanimiran se čini i zaposednuti klinac a obzirom da mu je i glas veštački/digitalizovan kao pojava ne deluje jezivo koliko je trebao. Dečakova porodica je veoma površno naslikana pa osim nekoliko rečenica i jedne flashback slike ne znamo ništa o njihovoj prošlosti ali ni o budućnosti. Iako korektne minutaže The Pope's Exorcist nije imao dovoljno vremena da nam približi sve ove karaktere jer je vreme potrošio na glavnog popa, njegov odnos sa svojim šefovima, odnos između njega i njegovog naslednika a zatim i na gomilu scena sa specijalnim efektima kako klinci u bioskopu ne bi bilo razočarani. U takvoj podeli karata nagrabusila je američka porodica za koju vas uglavnom neće biti previše briga kako će skončati i da li će se izbaviti iz kandži jednog od najmoćnijih demona a sva strepnja gledalaca će biti usmerena ka Gabrielu Amorthu. Međutim, i neki drugi delovi filma se čine zbrzani, kao što se i u nekim delovima filma preteralo sa količinom citata, stihova starih knjiga i drugim elementima kroz koje je potrebno dosta sporije proći ukoliko želite ispravno shvatiti sled i uzrok događaja.


U svakom slučaju The Pope's Exorcist je korektan film, vredan gledanja za sve ljubitelje ovog podžanra ali film koji nije vrhunski i koji je svakako mogao biti bolji. On poseduje dovoljno horor materijala ukoliko su jump scare momenti nešto što cenite ali na polju istinskog horora, šoka i jeze on nije zadovoljavajući. Ostaje nada da je ovo samo prvi u nizu filmova o jezivim avanturama Gabriela Amortha i da u sequelu možemo očekivati nešto još kvalitetnije.

+ odlični Russell Crowe u ulozi ozbiljno neozbiljnog Gabriela Amortha
+ istorijski prikaz Katoličke crkve i obreda isterivanja đavola; muzika
+ uspela kombinacija dokumentarca i modernog horora o egzorcizmu
— nešto slabija kombinacija horora o egzorcizmu i zaposednutostima
— slab prikaz porodice; preanimirani klinac; neki zbrzani delovi filma
 
Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment