Wednesday, April 19, 2023

The Weekend Away (2022)


Režija: Kim Farrant
Uloge: Leighton Meester, Christina Wolfe, Ziad Bakri
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt14817272/
Trailer: https://youtu.be/820j10lEAec
Pogledajte još: The Host (2020)

The Weekend Away je prošlogodišnja američka Netflixova triler misterija nama najzanimljivija po tome što se dešava u Hrvatskoj. Film je nastao na osnovu istoimene knjige izdate samo dve godine ranije (nije ni imala vremena da postane hit) a nakon izlaska je postigao veliku gledanost na gore pomenutoj platformi, što nije rezultat samo njegovog kvaliteta već i hroničnog nedostatka filmskog materijala na Netflixu.


Uglavnom, pratimo mladu majku po imenu Beth koja je u Londonu ostavila svog supruga u bebu kako bi u se u Splitu srela sa Kate, svojom najboljom prijateljicom i kumom, te tu provela nekoliko dana u priči i druženju. Makar je to zvanična verzija. Nezvanično (dakle za njenog supruga) Beth i Kate će posećivati gradske noćne klubove, odvaljivati se od alkohola i kojekakvih supstanci a usput će upoznati i dvojicu zavodljivih momaka te skupa sa njima završiti u iznajmljenom apartmanu koji će brujati od seksa... I sve bi to bilo u redu (ako muž ne sazna Beth ostaje uzorna supruga) da se narednog jutra ne dešava obrt: Kate netragom nestaje i Beth ne zna šta da radi. Telefon prijateljice je nedostupan, niko je nije video da izlazi iz hotela, policija je tradicionalno inertna, ljudi koji je poznaju prilično nezainteresovani pa je jedino što mladoj majci preostaje – privatna istraga. Ona kreće od poslednje lokacije koju su njih dve posetile, popularnog noćnog kluba, a u skupljanju informacija pomoći će joj njen novi prijatelj, izvesni Sirijac koji taksira po Splitu...


Nije nikakvo iznenađenje što će Beth tokom svoje istrage upoznati određeni broj ljudi, mahom meštana, i što će doći do nekih šokantnih saznanja ne samo o dotičnima već i o samoj Kate i drugim ljudime koje poznaje. Takođe, nije iznenađenje da će tokom te istrage zapadati u sve veće nevolje ali da će na kraju ipak saznati pravu istinu, kao i ko je na pozitivnoj a ko na negativnoj strani. Ovo su elementi koje ljubitelji triler misterija i očekuju i tu se nema šta zameriti. Očekivano je i što se film očajnički trudi da nam sve likove na ekranu prikaže kao sumnjive pa tako i potencijalne otmičare ali se kod nekih likova to ipak ne čini prirodno i deluje vrlo usiljeno. Moglo bi se zameriti što je radnja u nekim delovima filma pomalo zbrzana pa deluje dosta naivno i što su neki preokreti dosta očigledni, uključujući tu i glavni preokret. Film bi bio mnogo kvalitetniji da su neke stvari uspešnije zamaskirane ali i da je kompletan The Weekend Away urađen u mračnijem, ozbiljnijem tonu. Međutim, neko je odlučio (ili je možda takva i knjiga po kojoj je film nastao) da film bude veoma komercijalan i namenjen gotovo svim uzrastima i ukusima.


Videćete jednu kratku scenu seksa i nekoliko ubistava dok ostatak filma protiče u istrazi, razgovorima i obrtima. Malobrojni specijalni efekti su korektni a film je uglavnom zanimljiv i drži pažnju. Za razliku od nekih drugih američkih filmova koji prikazuju svoje državljanje koji su nagrabusili tokom provoda po nekoj za njih zabačenoj zemlji (recimo Hostel ili Turistas) The Weekend Away ne baca toliku ljagu na Hrvatsku koliko je mogao. Ova turistička zemlja je korektno prikazana, Split je ovekovečen u gotovo trećini filma, stari deo grada deluje veoma kulturno, atraktivno i primamljivo pa i pored svega što se izdešavalo u njemu film ne deluje kao antireklama za buduće turiste. Čak i neki od najkritičnijih momenata filma (prikaz lokalne policije) deluje potpuno uverljivo i kao preslikan iz balkanskih zemalja. Ono što nam je bilo neobično je da je gotovo polovina prikazanih meštana poreklom iz stranih zemalja... Dvoje policajaca su Hrvati, baš kao i vlasnici hotela i lokala, ali je zato lekarka Azijatkinja, taksista je Sirijac a patolog Afrikanac (on je zaista Splićanin). U filmu se čuje i pokoja hrvatska rečenica i ti delovi su manje ubedljiviji od onih koji su na engleskom jeziku ali su svakako zanimljivi za čuti.


The Weekend Away nikako nije film koji će vas izuti iz cipela, koji će postati kultni ili zbog kojeg ćete sedeti na ivici sedala. U pitanju je samo korektna i pitka triler misterija dovoljna za jedno ugodno gledanje i (delimični) zaborav a da li je to ono što očekujete od filmova ovog žanra na vama je da procenite. Gledanje ovog filma nikako nije gubljenje vremena iako je svakako mogao biti bolji.

+ mnogo misterije i obrta
+ uglavnom zanimljiv film
+ specifična domaća lokacija
— ponekad nešto naivniji
— predvidljivi obrti
 
Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment