Saturday, April 22, 2023

The Stranger in Our Bed (2022)


Režija: Giles Alderson
Uloge: Emily Berrington, Ben Lloyd-Hughes, Samantha Bond
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt13661368/
Trailer: https://youtu.be/SQoXs47yIDc
Pogledajte još: The Weekend Away (2022)

Nakon The Weekend Away evo još jedne triler misterije takođe nastale na osnovu istoimenog pisanog dela, tačnije knjige koja je objavljena takođe 2020. godine. Očigledno je došlo do manjka originalnih ideja i filmske hiperprodukcije pa se relativno sveža književna dela filmuju po ubrzanom postupku u formu nižebudžetnih ali za TV produkciju korektnih ostvarenja. Upravo takav je i The Stranger in Our Bed...


Film se fokusira na lik Charlotte, mlade žene sa kojom bi se mnoge menjale... Ona je udata za bogatog supruga koji potiče iz imućne porodice, živi u luksuznom apartmanu, ima ličnog vozača, uzorna je supruga i dobija pažnju svog bračnog druga koliko god mu to brojne obaveze dozvoljavaju. Međutim, Charlotte se ne oseća ispunjenom, oseća se zarobljenom u braku koji je definisan elitističkim pravilima i preko joj je potrebna avantura, dašak adrenalina. Ona počinje da se viđa sa izvesnim Ewanom a dan nakon što su se oboje dogovorili da ona napusti svog supruga i veliko materijalno bogatstvo zameni emocijama – on netragom nestaje. Charlotte saznaje da se njen ljubavnik predstavljao lažnim imenom, da ni stan u kojem su se viđali nije njegov, njen suprug doznaje za ovu aferu, odlučuje se da joj oprosti i pruži šansu za neki novi početak ali se njihov brak polako ali sigurno raspada na komade kako misterija u vezi famoznog ljubavnika počinje da se otkriva... Sve vodi do eksplozivnog, šokantnog i krvavog finala, baš onakvog kakvo vidimo u početnoj sceni filma.


Dobro, dakle već na samom početku saznajemo da će neko biti zakopan u raku, da taj neko neće biti sasvim mrtav, da je Charlotte povređena ali u tom trenutku živa a naše je da odgledamo film i doznamo sve ključne informacije koje prethode ovome. Film obiluje brojnim misterijama koje se ne tiču samo nestalog ljubavnika (odnos između njega i Charlotte otkrivamo u formi flashbackova). Svi likovi koje vidimo u filmu kriju neku svoju priču, skriveni istorijat, neki od njih i zločine/tragedije a pojedini i potpuno iskrivljen utisak koji odaju u komunikaciji sa bližnjima. Svaka porodica ima neke svoje tajne, bogate porodice u filmovima pogotovo, a ova porodica ima veoma bizarne, uvrnute, prosto misterije neugodne za posmatranje. To su i najšokantniji delovi filma dok se oni koji uključuju brutalnosti mogu nazvati malobrojnim, dobro snimljenim ali ne toliko potresnim. The Stranger in Our Bed je ostvarenje koje prvenstveno donosi misteriju i poruku da niko nije onakav kakvim se čini, da nikoga osim sebe ne poznajemo u potpunosti ali i da uvek postoji šansa da se sasvim neočekivano pozitivno iznenadimo u vezi određenih ljudi.


Nećemo porediti ovaj film sa knjigom jer dotičnu nismo čitali, naravno, ali se na internetu mogu naći navodi kako je u pitanju erotski triler. Erotika u filmu je prisutna u vidu nekoliko kraćih ali ne toliko potrebnih scena seksa koje nisu ključne za glavnu priču. Neki od preokreta su delimično predvidljivi dok su oni drugi potpuno nedokučivi gledaocu jer on naprosto ne barata sa ključnim činjenicama. One se otkrivaju u samom finalu filma a pre toga sledi splet prilično napetih scena. Napetost ne dolazi samo zbog dobre režije već i zbog odlično odabranog lokaliteta koji se nalazi na britanskoj periferiji. Hladan luksuzni apartman se veoma brzo zamenjuje ogromnom starom kućerinom koja se nalazi na starom bogatom aristokratskom imanju. Osim velike građevine nisu nevažni ni prateći objekti ali ni ogromni travnjaci, šumice i druga sumorna priroda koja je mahom okupana tradicionalnom depresivnom britanskom kišom. Neki od postupaka likova tokom filma nisu previše uverljivi, reklo bi se da zdrava logika nalaže da se u datim momentima instinktivno reaguje potpuno drugačije, ali smo se nagledali i gorih ostvarenja po ovom pitanju.


Poslednje ali ne i najmanje važno - The Stranger in Our Bed je odlično odglumljen pa je upravo zahvaljujući glumcima i utisak nakon gledanja filma nešto bolji nego što ostvarenje realno zaslužuje po prikazanoj priči. Upravo poput prethodno prikazanog filma ovo je takođe sasvim pristojno ostvarenje za jedno neobavezno gledanje pa mu tako i trebate pristupiti, bez previsokih očekivanja. 

+ dobro zamaskirana misterija
+ nekoliko vrlo efektnih obrta
+ gluma svih likova; lokacija
— nerezonski postupci likova
— suvišni kadrovi seksa
 
Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment