Wednesday, August 28, 2013

The Conjuring (2013)


Režija: James Wan
Uloge: Patrick Wilson, Vera Farmiga, Ron Livingston
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1457767/
Trailer: http://youtu.be/k10ETZ41q5o
Pogledajte još: The Amityville Horror (2005)

The Conjuring je drugi ovogodišnji horor hit, hypovan manje od Mame ali dovoljno da se izdigne iz prosečne horor produkcije, ureže u glave konzumenata ovog žanra i stvori (ne)realna očekivanja. Gomila recenzija sa ocenama 10/10 se podrazumevaju a moje mišljenje o filmu je sledeće...


Radnja filma je pametno smeštena u 1971. godinu. Ne samo da je to vreme prikladnije događajima koji slede nego je vizuelno upečatljivije a time je izbegnuta i zamka koju novom horor filmu stvaraju moderne tehnlogije. Tako u ovom filmu nema ni mobilnih telefona, ni kamera koje bi snimale sve što se događa porodici koja se useljava u novokupljenu kuću. Sedmočlana porodica (roditelji i pet ćerki) se useljava u kuću čiju prošlost (ofkors) ne znaju, nikog od komšija nisu pitali a ovi im to naravno nisu rekli. Da nešto sa kućom nije u redu ispostavlja se vrlo brzo. Vrata se otvaraju i zatvaraju, pas neće da uđe u kuću, na telu majke se pojavljuju tajanstvene modrice a deluje kao da u kući ima još nekoga. Gomila sakrivenih prostorija i zakucan ulaz u podrum se podrazumevaju. Kako se učestalost incidenata povećava i preti da ugrozi (samo ženske) živote tako otac rešava da pozove već dokazane stručnjake iz oblasti paranormalnog, Eda i Lorraine Warren.


Ovaj slučaj je za Eda i Lorraine „najšokantniji“ slučaj u njihovoj karijeri mada ja lično gledanje The Conjuringa nikako ne bih opisao tim epitetom. Već po prvim scenama jasno je da je The Conjuring izuzetno dobro produciran, iako budžet od 13 miliona dolara možda nije velik kada se uporedi sa budžetima holivudskih hitova. Tehnički su sve stvari na svom mestu, fotografija je izuzetno jasna i kristalno čista, zvučni efekti su odlični, radnja se dobro odmotava pa 100-tinjak minuta trajanja filma ni na trenutak nisu dosadni. Ambijent je odlično izabran i deluje jezivo sam po sebi. Sablasno drvo o čijoj grani je nekada davno skončala jedna osoba, velika i stara kuća sa sakrivenim podrumom i gomila dešavanja noću jesu ono što volim kod horor filma. Atmosfera bi možda bila još bolja da je ukućana manje. Režija Jamesa Wana je odlična, kadrovi su pažljivo osmišljeni i sve deluje izuzetno profesionalno, uključujući tu i glumu skoro svih likova (jedino su likovi devojčica zapostavljeni).


Pretpostavljam da će mlađi gledaoci biti oduševljeni filmom ali problem može biti u starijim gledacima u koje i sam spadam. Jednostavno, kod The Conjuring nema nikakvog iznenađenja, njegova radnja teče predvidljivim tokom, sva dešavanja su ako ne očekivana a ono viđena mnogo puta u brojnim filmovima do sada. Otvaranje vrata koje se dešava po noći, povlačenje za nogu osobe koja spava, pas koji neće da uđe u kuću, davna tragedija koja se dogodila a koju naši junaci moraju da saznaju i ptice koje udaraju u kuću – sve su to scene koje su dobre ali su scene koje su bezbroj puta viđene. Ukoliko ste gledali neki od nastavaka Paranormal Activity i neki od „haunted“ ili „exorcism“ filmova videli ste gotovo sve što se može videti i u ovom filmu. Jedino što pomenutim iskusnijim horor gledaocima može da se svidi (osim ambijenta i produkcije) su strašne scene kojih ima nekoliko a po mom mišljenju je najbolja Hide and Clap scena.


The Conjuring ni u kom slučaju nije loš film, daleko od toga, on je jedan od boljih horor filmova koji su se pojavili u poslednje vreme ali sam zbog sveopšteg hypea očekivao barem nešto više i barem nijansicu novoga. On nije mnogo originalan ali to neće mnogo smetati mlađim gledaocima pa njima prvenstveno i preporučujem  gledanje. U svakom slučaju film je dobro prošao kod većine publike i kritike pa nas sledeće godine očekuje nastavak filma.

+ odlične tehničke karakteristike
+ odličan lokalitet dešavanja
+ nekoliko izuzetno strašnih scena
— malo toga originalnog i novog
— neubedjiv završetak filma


Ocena: 7/10


Dopuna nakon drugog gledanja (28.09.2016.)

Nakon nešto više od tri godine nakon gledanja filma The Conjuring pogledao sam ga po drugi put kako bih što bolje sagledao sve prednosti i mane nastavka i što temeljnije uporedio ova dva filma. Sa sigurnošću mogu reći da je The Conjuring 1 izdržao test (doduše kratkog) vremena i da nakon drugog gledanja deluje vrlo sveže, kvalitetno i čak za nijansicu bolje. Sa svakim utiskom gornjeg opisa se i dalje slažem a neki utisci koji onomad nisam naveo su odličan prvi segment filma, dakle do dolaska bračnog para Warren, i nešto slabiji razvoj brojnih likova ukućana. Na ovo poslednje sam se podrobnije osvrnuo u opisu nastavka a što se tiče ovog prvog, dakle atmosfere u mraćnoj kućerini - tu je The Conjuring za koplje iznad svih drugih filmova slične teme koje smo gledali poslednjih godina. Iako u ovom segmentu zaista nema ničeg novog sve je urađeno veoma dobro, skoro odlično a film (za razliku od nastavka) zaista poseduje nekoliko strašnih momenata i scena za pamćenje. Druga polovina filma je i pored spektakularne radnje i dosta efekata ipak malo slabija i podjednako neoriginalna tako da filmu ostavljam istu ocenu, dakle 7/10

Dopuna nakon trećeg gledanja (02.06.2021.)

U susret trećem delu The Conjuring serijala red nalaže da se utvrdi gradivo i ponovo pogledaju dva prethodnika, čime je The Conjuring (2013) postao prvi film na ovim stranicama koji je pogledan tri puta i ima dve dopune opisa. Verovatno da to nije slučajno, kao što ni vreme potrošeno na treće gledanje ovog filma nije protraćeno: u pitanju je definitivno jedan od boljih horora XX veka, a definitivno u gornjoj polovini Top 10 liste, film kojem je zaista teško naći i subjektivnu a kamoli objektivnu manu. Dobro, stoji moja prethodna zamerka da je deo plašenja koje ovaj film nudi već viđen u dotadašnjim hororima, a čak mi je pomalo zasmetalo (tj. bilo mi je nešto naivnije od ostatka filma) ponašanje najmlađe ćerke u vezi njenog imaginarnog prijatelja. Osim toga, The Conjuring nudi odličnu priču, koja posebno dobija na težini činjenicom da je istinita (odlična odjavna špica sa autentičnim fotografijama), nudi dobar tempo, neprekidno bombardovanje horor scenama, nudi dobru lokaciju, odličnu režiju, dobre likove i još bolji kasting. Obzirom da mi je nakon trećeg gledanja The Conjuring još bolji nego na prvo gledanje zaključujem da je uspešno položio test vremena, da se treba gledati na svakih nekoliko sezona i da je zaslužio podizanje ocene na – 8/10.


Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

5 comments:

  1. definitivno najbolji horor film 10/10

    ReplyDelete
  2. Film nije los, ali mi se zavrsnica filma nije svidela, ne razumem zasto uvek mora to preterivanje sa scenom isterivanja duhova i sl, utisak 6/10. Sto se tice Conjuring 2, mnogo losiji od prvog dela, sve vec vidjeno, previse specijalnih efekata na kraju, utisak 2/10.

    ReplyDelete
  3. Ubedljivo najbolji horor svih vremena.

    ReplyDelete