Sunday, August 18, 2013

Mask Maker (Maskerade) (2010)


Režija: Griff Furst
Uloge: Nikki Deloach, Stephen Colletti, Anabella Casanova
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1577055/
Trailer: http://youtu.be/ASnaGXnH2zs
Pogledajte još: Friday the 13th (1980)

Ma koliko ga hvalili na pojedinim horor blogovima Mask Maker nije film vredan gledanja. Gomila gluposti, kopiranih elemenata iz mnogo boljih filmova i mnogo klišea i dosade. Nije ni čudo da se režiser ovog filma kasnije posvetio isključivo TV filmovima prikazivanim na SyFy kanalu. Da postoji HorrFy kanal Mask Maker bi bio prosečan film za njegov repertoar.


Znate ono kada grupa tinejdžera krene u pravcu... Eto barem jednog klišea koji su autori izbegli što ne znači da je uvod manje glup. U ovom filmu nemamo putovanje u nedođiju zarad provoda već zarad romantike. Umesto da kao sav normalan svet svojoj devojci kupi neki simpatični and/or romantični poklon naš baja joj kupuje i poklanja ni manje ni više nego kuću sa ovećom okućnicom. Pošto nije imao love za neku luksuznu kuću mogao joj je priuštiti samo neku jeftinu. Nažalost, ova kuća je bila jeftina zbog događaja koji su se u njoj odigrali pre par decenija kada je tu ubijena jedna beba od strane veštice koja je kasnije takođe lišena veštičjeg života. Veštica na stranu, glavni problem novouseljenih tinejdžera je njen deformisani (u svakom smislu) sin koji i nakon toliko vremena ubija zabave radi. Zapravo, deformisanko je bio privremeno upokojen uz pomoć indijanske magije ali šta bi drugo radila gradska deca kad stignu na selo nego poništila tu magiju i ničim izazvana probudila dokonog monstruma.


Kao i hiljadama puta do sada meštani sela (u ovom slučaju predstavljeni u vidu dvojice staraca; za više sporednih likova nije bilo novca) ni reč ne saopšte novopridošlicama o tragičnoj prošlosti objekta (kao da će meštani imati neke koristi ako se kuća proda) niti o opasnosti koja im preti. Oni se naprosto ne mešaju u tuđ život a stvari koje znaju saopštiće im u standardno odgovarajućem trenutku, kada iznutrice i krv počnu da se slivaju sa zidova kućerine. Kada to počne da se sliva već je suviše kasno jer je prošlo skoro 50 minuta filma tokom kojih je gledalac gušen raznim nebitnim scenama, provodom naših junaka i njihovih prijatelja i sređivanjem objekta. A onda kada horor akcija počne gledalac takođe nema ništa zanimljivo da vidi jer je sve to viđeno mnogo puta u zanimljivijim varijantama.


Naš ubica se zaustaviti naprosto ne može. Čim ga neko ubije normalnim oružjem ovaj posle par minuta ustane, čim mu neko zabode indijansku osveštanu granu u grudi neko drugi mu je izvuče a ovaj se ponovo pridigne i nastavi svoj mayhem. Ubica je skoro kompletno pozajmljen iz The Texas Chain Saw Massacre. Žrtve ubija pa im skida lica i stavlja na svoje koje je deformisano pa veoma često trčkara sa ženskim licem i kosom a mlatara ne motornom testerom već sekirom. U trenucima opuštanja pere prljavo posuđe u kuhinji(?) jer ne može dopustiti da pridošlice drže njegovu kuću štrokavu. Mlada ekipica na imanju je osrednja i niko od likova se ničim ne izdvaja. Doduše, u tome im je pomogao i vrlo slab scenario (prepun razdvajanja likova, ostavljanja otvorenih vrata pri kupanju ili urnebesna scena kada devojka noću naglas čita knjigu dok njen mladić spava pored nje). Jedini utisak na mene je ostavilo epizodno pojavljivanje legendarnog Michaela Berrymana koji je pojava sam po sebi i nekada poznatog Treata Williamsa.


Kraj filma je užasno predvidljiv, neverovatan i otvoren ali nastavak verovatno nikada neće biti snimljen kao što ni ovaj film nikada nije morao biti. U Mask Makeru nema ničega zbog čega bi vam mogao preporučiti njegovo gledanje pa vam preporučujem da ga svakako preskočite.

+ lokalitet u kojem je sniman Mask Maker
+ Michael Berryman
— gomila klišea i neoriginalnosti
— loš scenario i nezanimljiva priča
— „ukraden“ ubica i slaba ubistva


Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment