Friday, August 9, 2013

Under the Bed (2012)


Režija: Steven C. Miller
Uloge: Jonny Weston, Gattlin Griffith, Peter Holden
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1934458/
Trailer: http://youtu.be/1oTgs2Aelbg
Pogledajte još: Don't Be Afraid of the Dark (2010)

Nažalost, naslov filma Under the Bed nam sugeriše da ćemo biti u prilici da gledamo mnogo zanimljiviji film nego što on jeste. Ispod Kreveta se moglo smestiti mnogo toga originalnog i maštovotog a još važnije od toga - i zanimljivog. Nažalost, u ovom filmu ispod kreveta ima samo dosadnje osrednjosti, kopiranja mnogo uspešnijih uzora, nešto prašine i štroke, gomile mraka i mediokritetstva.


Prvih pola sata je donkle interesantno jer usled nedostatka prologa ne znamo o čemu se radi. Gledamo Neila koji se nakon dve godine vraća kući iz koje je otišao sticajem nekih okolnosti i usled nemilih događaja. Kojih događaja - otkrivaće se u daljem toku filma. Naravno, ti događaji imaju veze sa onim Ispod Kreveta. Kući ga čekaju nerazumni otac, maćeha s kojom ne progovara ni reč i mlađi brat, koji je u bratovom odsustvu morao sam da se bori sa onim Ispod Kreveta. Brat mu prenosi šta se dešavalo u zadnje dve godine, kao da je osim odsustva iz kuće bio lišen i svih blagodeti modernih sredstava komunikacije. U ovim pripovedanjima prolazi prva polovina filma, kao i u čudnom posmatranju od strane Neilove okoline, koja očigledno nešto zna i to nešto u vezi njega im se ne sviđa. A to nešto opet ima veze sa onim što se nalazi Ispod Kreveta.


Toliko puta ste pročitali „Ispod Kreveta“ da se verovatno pitate „a šta se to pobogu nalazi ispod kreveta i da li je suviše strašno da bih bezbedno mogao/la gledati ovaj film bez opasnosti da me strefi srčka?“ Da vam prekratim muke - film možete slobodno pogledati što se tiče vašeg najvažnijeg mišića ali bićete razočarani jer se Ispod Kreveta nalaze gotovo isključivo gluposti. Hajde ovako (spoilers follows)... Ispod kreveta živi nekakvo biće nepoznatog porekla i nepoznatog cilja. Negde u poslednjoj trećini filma se među braćom uvrezilo mišljenje da stvor živi ispod kreveta i da se hrani delićima kože koja odumire i otpada sa onog koji spava u krevetu. Vremenom se stvor toliko navukao na ljudetinu da sa ostataka kože želi da pređe na konkretno meso. Glupa teorija koja nije ni prepravljena ni promenjena do kraja filma. I sad, budući da se stvor pojavljuje svake noći, a ponekad i po danu kada se zaspi, teško je poverovati da bi klinac star 10-12 godina najmanje dve godine spavao u toj sobi svakonoćno se boreći sa nepoznatim zlom i da pritom to niko od ukućana ne čuje.


Kako svu tu svakonoćnu tarapanu ne čuju njegovi ukućani, zašto on ne spava u drugim prostorijama, zašto ne ode kod prijatelja da spava, zašto ne postavi opremu pa snimi stvora, zašto ne ubedi oca ili maćehu da spavaju s njim - na neka pitanja je pokušano da se smušeno i neubedljivo odgovori a na većinu se nije ni pokušavalo jer logike u svemu naprosto nema. Gotovo istovetno neubedljivo deluje i ispodkrevetni stvor koji (za razliku od nekih uzora, recimo gospodina Kruegera) ne funkcioniše ni po kakvim pravilima pa nije poznato gde se može pojaviti, šta hoće od svojih žrtava i ko su mu potencijalne žrtve. U takvoj postavci filma najveće žrtve su naivni gledaoci koji bespotrebno gube živce i vreme. U velikom delu filma stvora vidimo samo od vrha prstiju do laktova, nešto kasnije se pojavljuje u oliku tame, s onda kao spodoba ogrnuta čaršavom, valjda jer je stidljiv. Tek u jednoj sceni je nešto ubedljiviji i ta scena je izuzetno krvava i brutalna ali šteta da je jedina u filmu. U ostatku filma najjeziviji detalji su frizure dvojice braće.


Osim predugačkog uvoda, slabog i neubedljivog scenarija, gomile pitanja bez odgovora, nekoliko napetih scena koje su imale potencijala, film nudi samo dosta dosade i mnogo detalja pozajmljenih ih kudikamo uspešnijih filmova. The Gate, Poltergeist, Nightmare On Elm Street, samo su neki slični i mnogo bolji filmovi od ovoga pa vam preporučujem da ih pogledate pre nego Under the Bed.

+ jedna brutalna i morbidna scena komadanja
+ ideja gde se dva brata bore protiv natprirodnog stvora
— nejasno poreklo stvora, njegovi ciljevi i namere
— slab scenario i mnogo glupih postupaka likova
— slaba i nesimpatična glumačka ekipa


Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment