Saturday, August 3, 2013

The Bad Seed (1956)


Režija: Mervyn LeRoy
Uloge: Patty McCormack, Nancy Kelly, Eileen Heckart
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0048977/
Trailer: http://youtu.be/4NWGyG4W5DI
Pogledajte još: Absolution (1978)

The Bad Seed spada u klasike horor žanra, tačnije film je retro verzija psihološke horor drame. Scenario za film je urađen po istoimenom pozorišnom komadu, koji je opet spravljen po istoimenoj knjizi William March. U odnosu na knjigu najveća razlika u filmu je promenjeni završetak, najverovatnije usled cenzure.


Posle odlaska supruga na vojno službovanje Christine ostaje sama u kući sa svojom osmogodišnjom ćerkicom Rhodom. Zapravo, u kući još žive njena stanodavka i baštovan ali Rhoda je najvažnija Christini i njena je najveća ljubimica. S druge strane, Rhoda je autoritativna, disciplinovana plavokosa devojčica, uvek doterana, ljubazna, pažljiva, kulturna i prilično zrela za svoje godine. Prema svima se lepo ophodi i svi je vole. Rhoda ima samo jednu manu: mora imati sve što poželi. Iza prijatne i uglađene spoljašnjosti, iza slike i prilike idealnog deteta krije se jedna od najjezivijih i najopasnijih devojčica u istoriji horor filma (mesto 12 na listi The Top 16 Creepiest Kids in Horror Movie History jednog eminentnog horor portala). Ubrzo nakon jedne nesreće na školskoj ekskurziji ispostavlja se da dečak nije sam pao u vodu, da je pre davljenja žestoko izudaran a da mu deo imovine nedostaje. Upravo onaj deo koji se nalazi kod Rhode i koji je ona žarko želela.


Christina je isprva nepoverljiva prema priči pojedinih očevidaca koji nisu dovoljno videli ali su mogli naslutiti vinovnika tragedije. Kako vremenom bude sklapala deliće priče, ali i doživljavala nove šokove, Christina će usled psihološkog pritiska sve više zapadati u nervno rastrojstvo. Početna dilema filma „da li dete može počiniti zločin“ nesumnjivo dobija svoj odgovor a dilema se menja u sledeću: da li je za činjenje zločina odgovorno poreklo (bad seed) ili je za sve odgovoran uticaj okoline. Ove dileme i razgovori među likovima čine dobar deo filma jer se u tim vremenima drugačiji film i nije mogao snimiti, ne samo zbog rudimentalne tehničke sposobnosti filmskih studija već i zbog cenzure. Iz tog razloga u Bad Seedu nećete videti nijedno ubisto, iako se ona dešavaju, nećete videti nijedno mrtvo telo, nijednu kap krvi a najšokantniji deo filma je završetak, koji (tako upozoravaju autori na kraju filma) ne bi trebali nikom otkrivati da budućim gledaocima ne pokvarimo iznenađenje.


Film je zastrašujuć i bez specijalnih efekata, samo zamislite kako bi ste vi reagovali u situaciji majke jedne tako fine devojčice. Film dodatno dobija na ubedljivosti zbog izuzetne izvedbe gotovo svih glumaca. Najviše se izdvaja tada desetogodišnja Patty McCormack u ulozi Rhode a scene u kojima se ona pojavljuje su me oduševile pa je šteta da ih nema više. Toliko zrela gluma, preobražaji od devojčice vedrog duha do malog plavokosog sociopate i hladnokrvnog ubice s kikicama koji već sledećeg sekunda ima neodoljivi osmeh na usnama zbilja ostavlja bez daha. Nancy Kelly u ulozi majke je takođe odlična, kao i Eileen Heckart u ulozi pripite majke nastradalog dečaka. The Bad Seed je 1957. godine imao četiri nominacije za Oskara i još dve za Zlatni globus, od kojih je jednog dobila upravo Eileen Heckart.


Film vam preporučujem da pogledate ukoliko volite ostvarenja o zloj deci koja su nevinog izgleda a ipak spremna na zločine. Ljubitelji filmova The Omen, Orphan ili Village of the Damned ovaj film ne bi trebali da propuste. I pored brojnih tehničkih zastarelosti film se prvenstveno izdvaja izuzetnom glumom i pojavom male Rhode pa 130 minuta trajanja brzo prođe.

+ Patty McCormack u ulozi Rhode
+ skoro kompletna glumačka postava
+ moralne dileme postavljene pred majku
— tehnički nedostaci
— zbrzan završetak


Ocena: 8/10


Dopuna nakon drugog gledanja (05.03.2017.)

Nakon drugog gledanja utisci o ovom filmu su još pozitivniji, što samo znači da je u pitanju odličan film kojem jedine objektivne mane mogu biti njegovo poreklo i vremenski period u kome je sniman. Kada kažem poreklo mislim na to da film potiče od pozorišne predstave što se veoma jasno vidi tokom celog trajanja. Bukvalno svaki kadar filma izgleda poput scene pozorišne predstave (i tadašnji stil snimanja u studijima ide na ruku ovom utisku) a i onih nekoliko kadrova koji se odigravaju na otvorenom su ubačeni u film samo radi razbijanja monotonije i komotno su se takođe mogli dešavati u zatvorenom. No, glavni utisak nakon ponovnog gledanja je zlobna Rhoda, tj. Patty McCormack koja ju je igrala, i njeni spektakularni preobražaji karaktera kada god joj se neko suprotstavi ili joj ne omogući ono što ona želi. Mala Rhoda je zapravo jeziva, ne svojom pojavom već zastrašujućim odsustvom savesti, i u svojim pokušajima da ukloni sve žive prepreke koje joj ometaju put do dečijeg cilja. Zaista, ima li nešto strašnije od malog plavokosog anđela koji se već narednog trenutka pretvara u krvoločnog ubicu spremnog da ubije zbog jedne igračke? Hladnokrvnost kojom ova devojčica dolazi do svog cilja zaista oduzima dah pa ukoliko imate afiniteta ka jezivoj deci u hororima The Bad Seed nikako ne bi smeli propustiti. Nakon ponovnog gledanja povećavam krajnju ocenu, dakle – 9/10.

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment: