Wednesday, July 31, 2013

Beneath (2013)


Režija: Larry Fessenden
Uloge: Daniel Zovatto, Bonnie Dennison, Chris Conroy
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2325518/
Trailer: http://youtu.be/86Nskpe4Iws
Pogledajte još: Hypothermia (2010)

Ako se neki film zove „Ispod“ nema baš mnogo mogućnosti za razradu horor priče: ili će nešto biti ispod zemlje ili ispod površine vode. Pošto u žanru „ispod zemlje“ i dalje suvereno vladaju legendarni tremorsi autori su se odlučili da nam serviraju „jezivu“ i „šokantnu“ priču o zveri ispod vode a još većim zverima iznad njene površine.


Ah, kak’ je to originalno. Grupa tradicionalno antipatičnih tinejdžera, ravnomerno podeljenih po muško-ženskoj spolnoj odrednici, kreće put nekakvog famoznog crnog jezera, a jezero je crno iz tog razloga što u njemu nema živih bića. Živih bića nema jer ih je sve pojelo jedino živo biće u jezeru, najveće od svih, kome sada stiže sveži obrok u vidu pola tuceta tinejdžera ukusnog mesišta. U prologu filma videsmo da idejni vođa putešestvija na jezero zapravo zna šta u njemu obitava, budući da ima košmare u kojima podvodni stvor proždire nama nepoznatu (ali njemu možda poznatu) devojku. Posle podužeg klasično besmislenog uvoda gde gledamo nebitne priče praznih likova i upozorenja lokalnog meštanina da ne idu u vodu (ali ne reče zbog čega) oni se ipak upućuju da čamcem pređu na drugu obalu. Nedugo zatim staju na sred jezera i počinju da se kupaju. Mlataranje rukicama u vodi doziva podvodnog stanara u vidu džinovske ribe mesožderke, meni lično po izgledu najbliže nekakvim praistorijskim ribama.


Koliko god izgled ove krvožedne ribetine bio plastičan i pomalo neprirodan (da ne kažem horor/SF-ovsko pripadajući polovini prošlog veka) meni je ona bila jedina zanimljiva u kompletnom filmu. Zbilja je porazno ali nadalje se ređaju mane i manetine pa je teško i odlučiti se kojim redom krenuti nabrajanje. Hajde prvo najvažnije pitanje, zašto je dugokosi wierd tinejdžer pozvao svoje prijatelje na jezero ako je znao šta je u vodi? Zašto im je nekoliko puta rekao da se ne kupaju a na njihovo pitanje „zašto da se ne kupamo“ on zbunjeno odgovara „pa...voda je hladna“. Da li je imao cilj da ih servira ribici mesožderki - nije poznato ni po završetku filma, što čitavu postavku priče čini besmislenom. Stari čičica je takođe misteriozan i nije jasno koja je njegova uloga i zašto tokom prošlih desetljeća nije ubio pomenutu ribu. Pa dobro, kada su se već našli na vodi sledi novi niz gluposti: umesto da veslaju prema najbližoj obali, koja je u retkim kadrovima kada se vidi (cenim) udaljena 200-300 metara, oni veslom udaraju ribu (i viču „Šta hoćeš od nas!?“, usled čega gledaocu bude neprijatno) i ono im upada u vodu. Zatim drugim veslom udaraju ribu i ona im ga lomi. Ah, kakav divan plan za sporo i mučno samoubijanje.


S druge strane, riba da ima noge za pešačenje i ruke da drži olovčicu ne da bi samo prestala da bude riba već bi na IQ testu osvojila duplo više poena od bilo kog studenta iz čamca. Čime god da su zaveslali riba bi im to izbila iz ruke, šta god da su stavili u vodu ona bi im to polomila, namerno bi im probušila dno čamca da ih uhvati panika a kada dođe spasiteljski čamac da ih zakači i odvuče do obale ribica udari njuškicom na unapred predviđeno i dobro proračunato mesto tako da se tegljač zarotira, kanap udavi kormilara a zatim se sve prevrne i potone. Nije ni tu kraj, da bi skrenuli pažnju podivljale ribe naši junaci moraju da se žrtvuju samopostavljanjem ribi na trpezu. Svi glasaju kao u reality showu i ko dobije najmanje glasova biva bačen u vodu. Dok se riba zanima sa svojom marendom preostala grupa najčešće sedi i kuka nad svojom tragičnom sudbinom umesto da vesla, što je samo jedna od 666 stvari u filmu koja nervira gledaoca. Umesto da koriste petarde i vatromet koji su poneli i da povremeno oteraju ribu a u međuvremenu veslaju oni ga kompletnog pobacaju u vodu a onda študiraju šta dalje.


U celoj toj zbrci pronalaze i vremena za ljubomorne rasprave i svađe oko devojke, kao da će im trebati devojka kada svi budu u komadima što na dnu jezera što u ribinom trbuhu. Ima još mnogo toga za nabrajanje ali nema potrebe, ovaj film Larryja Fessendena (The Last Winter) je zaista loš. Poruka da su ljudi veće zveri od predatora je shvaćena ali je shvaćena i poruka filma da smo mi gledaoci budale jer ovaj film stvarno vređa našu inteligenciju.

+ izgled ribe, iako previše veštački i retro
— glup i nerazjašnjen zaplet filma
— gomila neracionalnih postupaka likova
— manjak napetosti tokom većine filma
— neubedljivi i antipatični likovi


Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments:

  1. Prava papazjanija od filma, mahom neuverljiva radnja, zaplet preteran. Baš slab film. Mada meni su ovi tinejdžeri ok dok ne počnu da dobijaju fiks ideje za žrtvovanje i sl. gubljenje koje usledi.

    ReplyDelete
  2. Za sada mi je najozbiljniji kandidat za najslabiji horor godine. I to ne zbog plastične ribe u vodi.

    ReplyDelete