Wednesday, July 17, 2013

The Purge (2013)


Režija: James DeMonaco
Uloge: Ethan Hawke, Lena Headey, Max Burkholder
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2184339/
Trailer: http://youtu.be/K0LLaybEuzA
Pogledajte još: The Strangers (2008)

Prvo sam video neke hvalospeve o ovom filmu po dnevnim novimama i televiziji a zatim i brojne negativne kritike tako da nisam znao šta da očekujem od The Purgea. Bio sam pomalo sumnjičav u to da je film baš toliko loš jer sam nedavno gledao jedan dobar film sa Ethanom Hawkeom, iako to ne mora zapravo ništa da znači. Pa i nije značilo - The Purge je jedno veliko đubre od filma.


Filmu ne može ništa pomoći, on je loš već od samog početka: godina je 2022. i radnja se dešava u SAD gde se rodila „Nova nacija“ i umesto vlade državom upravljaju „Novi osnivači Amerike“. Da bi snizili stopu kriminala i ubistava na minimum ti „osnivači“ su uveli jednom godišnje održavani 12-točasovni The Purge, kada svako može rešiti nesuglasice sa komšijom koji ga je mrko pogledao, lišiti svog šefa života ili upucati budućeg tasta jer mu ne da svoju ćerku. Nekima ne treba ni to, oni jednostavno uživaju te noći u ubijanju i precrtavaju svoj pažljivo sastavljeni spisak sa cirka ’iljadu imena na njemu. Ne znam za vas ali ja gluplji zaplet nisam skoro gledao. Iako je predviđeno da se života tokom „čistilišta“ lišavaju mahom siromašni i nezaposleni, koji su teret društva, nasilje se preliva i u elitni deo grada (ah, kakva upozoravajuća poruka!) i preti porodici Ethana Hawkea. Dok su bili zabarikadirani u kući njihov sin se sažalio na tamnoputg beskućnika koga je neko predvideo za likvidaciju i primio ga u kuću.


Primanje nepoznatog tuđeg plena je samo razgnevilo krvoločnu rulju pod maskama pa se više ne zadovoljavaju time da dobiju svoj plen nazad; sada jednostavno žele da pobiju celu porodicu pre nego što istekne vreme Purgea, kada ubice moraju opet postati uzorni građani, očevi, majke, koleginice koje nedeljom idu i crkvu. Otac, sa druge strane, mora zaštitit svoju porodicu i eto nama mučenja u trajanju od sat ipo. Zaista me zanima kome je ovakav scenario pao na pamet i kako bi to po autoru scenarija izgledao sledeći dan. Da li bi neko zaista prekinuo sa svojim killing spree pohodom samo zato što je čuo sirenu za završetak Purgea? Zašto ne bi neko ubio nekog i pola sata nakon završetka Purgea, i kako bi se uopšte kontrolisala masa ljudi da ne uzvrati ubistvom sada uzornim ljudima koji su im tokom prethodne noći pobili pola familije? Mnogo pitanja ali jedno je krucijalno: zašto li sam uopšte gledao ovaj film? Definitivino, da nije ovog bloga film bih izgasio posle 15-tak minuta.


Nije samo ideja za film totalno pogrešna i glupa, i postupci likova su takvi. Kada pusti nepoznatog tamnoputog neznanca u kuću dečak se trudi na sve načine da ga spasi iako je svestan da taj postupak može dovesti do smrti cele porodice. Razumem ja američku ljudskost i brigu ali znam i da je svakome sopstveni život i život porodice najmiliji. Kada otac predloži da beskućnika izbace na ulicu njegovim dželatima i time spasu svoje živote majka ne pristaje na to jer svog supruga „više ne prepoznaje tako nasilnog“. Nešto kasnije se ona predomišlja ali sad on odustaje od toga. Uz sve to, porodica nikako da se skupi na jednom mestu: tokom celog filma oni ne mogu da se nađu po brojnim mračnim sobama, dečak se zavlači u budžake i upravlja tenkićem na daljinsko navođenje, ćerka demonstrativno odlazi u svoju sobu jer je otac „overio“ njenog momka koji je hteo da ga upuca, a otac traži svoju decu po kući i (očekivano) kaže ženi „čekaj me tu dok se ne vratim“. Jeste velika kuća u pitanju ali ipak nije šuma; četvoro ukućana na četiri strane je strašno iritirajuće.


Iritirajuće su i sve moralne dileme u filmu. Te ne mogu da ubiju onoga koji je već pucao na njih, te ne prepoznaju ljude za koga su se udale, ima tu i dilema crnac/belac, bogat/siromašan, ali me ništa od toga nije preterano dojmilo. I zašto ubice nose maske na licima kada ne mogu biti krivično gonjeni šta god da urade, zar da bi gledaocima izgledali jezivije? Glupo, kao i kompletan film.

+ nekoliko napetih scena
+ film nije preterano dugačak, srećom
— užasno glupa priča i postupci likova
— slab Ethan Hawke i ostali likovi
— odvratno moralisanje


Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments:

  1. Kao da sam ga gledao 2006-te :)
    predvidiv, dosadan, oni preko su pukli skroz :)

    ReplyDelete
  2. Glupo je nesto drugo, a ne ideja da ubice nose maske. Pa nose ih iz prostog razloga da onemoguce dan posle eventualnu odmazdu protiv sebe od strane prezivelih clanova familije.

    ReplyDelete