Wednesday, July 17, 2013

Hatchet (2006)


Režija: Adam Green
Uloge: Joel David Moore, Tamara Feldman, Deon Richmond
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0422401/
Trailer: http://youtu.be/3C33S_cqiJ8
Pogledajte još: Turistas (2006)

Nekoliko godina sam uporno izbegavao gledanje Hatcheta jer sam bio ubeđen da je u pitanju film u rasponu od užasno slabog do dosadno osrednjeg slashera. U trenucima filmskog rastrojstva uzrokovanim užasnim kvalitetom novijih horor filmova kliknuh upravo na Hatchet rešen da se konačno dokusurim i ogadim sebi omiljeni žanr na duže staze.


Film počinje scenom gde dvojicu pecaroša uz krokodila ubija i neka tajanstvena ali ekstremno jaka i brutalna spodoba. Ono što je u toj sceni zanimljivije je pojavljivanje Roberta Englunda, legende horor filma. Nekoliko dana kasnije grupa tinejdžera uživa u karnevalu ali jednom od njih to nije dovoljno. Nakon nedavnog raskida sa devojkom on želi da proba nešto drugačije, nešto novo, nešto za što je čuo od poznanika... Turistička tura po Chernobylu je daleko ali kako vam zvuči tura po opasnoj i nedovoljno istraženoj močvari? Budući da je iskusni vodič odustao od opasne plovidbe po reci & močvari naša dva junaka pronalaze neiskusnog kosookog vodiča koji ih svojim brodićem, skupa sa još nekoliko turista, vodi u obilazak močvare. Od hiljadu dosadnih močvara oni su morali da uzaberu baš ovu u kojoj se osim podvodnih stena i krokodila krije i izvesni Crowley, deformisani dečak koji je nastradao nesrećnim slučajem, a koji je sada je odrastao, još je više deformisan ali i ubistveno raspoložen prema svemu što se mrda.


Osim prve dve žrtve Crowley će se opasno nameračiti da rasčereči turiste & putnike namernike u komično brutalnim scenama. Moram reći da mi je film bio mnogo bolji od mojih očekivanja. Zapravo, moja neugodna očekivanja bila su uzrokovana brojnim negativnim recenzijama ovog filma još od vremena kada se pojavio. Kod gledanja ovog filma vam moram savetovati sledeće: nemojte ga posmatrati suviše ozbiljno. Iako nije u pitanju horor komedija moj utisak je da Hatchet zapravo svesno parodira slasher žanr namerno nam servirajući prazne, naivne, odbojne i klišeizirane likove, sa nerezonskim i predvidljivim postupcima ali i sa ubicom koji ubija bez nekog razloga u nerealno krvavim scenama. Ukoliko filmu pristupite na ovaj način mogao bi biti interesantan za vas kao što je i meni bio, u suprotnom možete biti razočarani brojnim scenama koje bi kod ozbiljnog slashera zavredile žestoke kritike.


Brojne bežanije od Crowleya a onda planiranje kako da ga konačno dokrajče da bi posle samo jednog udarca bacili oružje i ponovo počeli da beže jer im je taj udarac „dao vremena“ me u ovom filmu nisu mnogo nervirali. Glavni likovi su delimično antipatični ali imaju nekog duha u sebi a njihovi dijalozi često znaju da budu duhoviti, čak i više nego u nekim deklarisanim horor komedijama. Ostali likovi su čičica (brkonja koga se sećam iz mnogih filmova) sa suprugom, lažni režiser erotskih filmova kome je jedini cilj da napravi što više snimaka dve nage devojke u lezbo akciji i devojka koja ispituje smrt svog oca sa početka filma. U ovakvoj postavci nijednog lika nam nije žao kada ga Crowley rastrgne ali to i nije cilj filma već zabava a nje za fanove brutalnosti ima u izobilju. Svako ubistvo je originalno i mega krvavo, bilo da Crowley otkida ruke, lopatama otkida noge, šutira lobanju ili rukama čereči glavu na pola. Crowley je standardno neuništiv, tiho se prikrada iako je bučan i ima lošu osobinu da izroni ni iz čega i tako iznenadi naše junake.


Uz sve to maska Crowleya je vrlo dobra i neke scene deluju prilično napeto a većina njih je zabavna. Film nije previše dugačak, dovoljno je dinamičan i raznovrsan i ima veoma uspeli završetak. Jedino preostaje da mu priđete sa namerom da se zabavite a ne da uživate u ozbiljnom i realnom horor filmu i zabava može da počne.

+ dinamičan i zanimljiv film
+ mnogo brutalnih ubistava
+ specijalni efekti komadanja tela
+ povremeno parodiranje slashera
— mnogo mana ukoliko očekujete ozbiljan film


Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment