Sunday, July 7, 2013

No One Lives (2012)


Režija: Ryûhei Kitamura
Uloge: Luke Evans, Adelaide Clemens, Derek Magyar
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1763264/
Trailer: http://youtu.be/fQhCsvGdIYU
Pogledajte još: The Collector (2009)

No One Lives u režiji Ryuhei Kitamure može biti zanimljivo provedenih sat ipo vremena samo pod uslovom da volite dinamiku, brutalnost, akciju ali i da pustite mozak na pašu. Kao takav film se savršeno uklapa u nekakav žanr gde pripada i The Collector, film na koji me je No One Lives konstantno podsećao, prvenstveno po brojnim glupostima a onda i po brutalnosti i neuništivom negativcu(?).


A sve je počelo mnogo pre prvog minuta filma kada je 14 tinejdžera brutalno ubijeno na jednoj žurci a devojka Emma je netragom nestala. Mesecima kasnije bogati par prolazi nekakvom nedođijom i nailazi na lokalnu bandu koja hara po okolnim putevima i kućama onih koji su na letovanju otimajući sve što je vredno i ne prezajući ni od brojnih ubistava. Dobra kola, potencijalni bogati plen i lepa devojka ih privlače pa ih na njihovu žalost odrađuju. Na njihovu žalost, jer ma koliko je banda žestoka i brutalna ovog puta su imali tu nesreću da se namerače na opasnijeg i luđeg od sebe. Iako je brojnost dobrano na strani bande ispostavlja se da je borba neravnopravna u korist samostalnog pomahnitalog psiho putnika, jednostavnog rešenja nema a njegova parola da „niko ne sme preživeti“ čini se da će biti sprovedena u delo. Uz sve to devojka iz automobila nije obična devojka (već zatočena devojka) pa samim tim ni njeno ponašanje nije normalno što komplikuje ovaj film.


Nakon početnog oduševljenja ovako postavljenom pričom, kada slučajni putnik namernik kreće da se brutalno obračunava sa članovima bande, sledi druga polovina filma kada mi je oduševljenje konstantno opadalo do samog kraja filma i kada sam bio potpuno ravnodušan. Zbilja šteta jer je film imao potencijala za nešto više ali je dobrano uništen lošim scenarijem, slabim dijalozima, nerazumljivim postupcima likova i pretencioznim i nepotrebnim pokušajima da se od glavnog lika stvori nekakva intelektualna gromada poput Johna Kramera, koja svojim mudrim ali nepredvidivim potezima matira protivnike a gledaoce ostavlja u čudu. Nekako mi se čini da je ceo sunovrat filma krenuo ako ne od momenta kada se ozlojeđeni osvetnik sakrio u leš člana bande i na taj način ušao u njihovu jazbinu, a onda od prvog flashbacka dotičnog i zatočene devojke gde se ne zna tačno gde počinje ljubav a završava smrt i obratno. Glupih i nerealnih scene ima dosta i gotovo svakoj sceni u drugoj polovini filma se može nešto prigovoriti pa je stoga film veoma pogodan za gledanje u društvu; i tako ne poseduje bilo kakvu atmosferu koja bi nečijim prisustvom mogla biti pokvarena.


Još jedan problem je zatočena devojka koja zapravo ni sama ne zna šta hoće, hoće kaki - neće kaki, čas hoće da ubije onog koji je drži zatočenu čas je stokholmski zaljubljena u njega. Želi da ga ubije ali kada ga drugi nanišane ona spreči njegovo ubistvo. Da li uopšte treba napomenuti da kada ona lično želi da ga upuca ponestane joj metaka? Još jedan potencijalni problem je mix žanrova. Horora ima ali samo u vidu brutalnih ubistava koja su prilično kvalitetno snimljena dok je sve ostalo u triler-mistery akcijskom fazonu. Ceo film je u principu jedan suviše brutalni akcioni film gde neki Rambo/Statham likvidira one koji su mu naneli nekakvo zlo, temeljno, jednog po jednog, gde mu niko ne može pobeći, policije nema a ovaj je neuništiv i pametan. Jedini problem sa ovom postavkom je što pozitivnih likova nema, svaki lik je veći ubica od prethodnog, sa izuzetkom ženskih likova koji su svi odreda nejasni i bez jasno razaznajućih ciljeva. U gornjem opisu sam namerno izostavio neke „iznenađujuće“ stvari da ne bih nekome pokvario potencijalno gledanje, iako je dobar deo tih stvari zapravo sasvim očekivan.


Zapravo, No One Lives može biti film kvalitetan onoliko koliko to od njega očekujete: ukoliko očekujete logičan, verodostojan i atmosferičan horor film sa dobrim likovima bolje da odustanete na vreme od gledanja. Međutim, ukoliko očekujete brutalan, dinamičan, nelogičan, dobro odglumljen akcioni film sa mnogo brutalnih scena ubistava No One Lives bi vam se mogao svideti.

+ zaplet priče i režija
+ mnogo brutalnosti i krvi
+ Luke Evans
— scenario
— mnogo glupih scena


Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment