Friday, July 19, 2013

Hatchet II (2010)


Režija: Adam Green
Uloge: Danielle Harris, Tony Todd, Kane Hodder
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1270835/
Trailer: http://youtu.be/G0okdxN8f6w
Pogledajte još: neki od Wrong Turnova

Hatcheta II sam se veoma pribojavao jer su loše kritike na netu gotovo 100%-tne još od vremena kada se pojavio. Da ne dužim preterano u uvodu: Hatchet II je daleko od dobrog filma ali je isto tako daleko i od nekih gluposti koje su se pojavljivale prethodnih godina. U prevodu - ima mnogo gorih filmova koje sam opisao na ovim stranama.


Film malo opovrgava završetak prethodnika jer smo bili ubeđeni da je Marybeth ubijena. Iako to nismo videli svojim očima jednostavno druge varijante nije moglo biti jer Crowley nikoga ne bi poštedeo krvavog rasparčavanja tela pa što bi i nju. Na početku filma (posle odlične špice gde je za podlogu korištena „Just One Fix“ od Ministry) vidimo da se Marybeth (zamenjena glumica) ipak spasila, tačnije spasio ju je onaj ribar iz prvog dela koji je sa svog brodića upozoravao turiste da ne idu dublje u močvaru. Ipak, dobra je stvar što se film nastavio na onaj isti trenutak kada je prvenac završen; više volim to nego nastavke koji se dešavaju nekoliko godina/meseci kasnije ili ranije. Elem, Marybeth odlazi do grada kod sveštenika Zombija i tu nastaje najveći problem u ovom filmu. Jednostavno - i nastavak se morao odigrati u onoj istoj šumetini i močvari gde se dešavao prethodnik a logičnog razloga za povratak jedne devojke na meseto gde je nepoznati degenerisani krvolok za pola sata pobio (i to kako) deset ljudi - nema.


Zato su autori smislili pomalo naivan zaplet, mada mislim da bi svaki zaplet u ovom filmu bio na otprilike istom nivou. Naime, Marybeth hoće da se vrati po tela svojih najmilijih jer ionako nema više nikoga na ovom svetu tom. Zar nije mnogo jednostavnije i brže rešenje samoubisto? Mnogi bi pre odabrali jednostavan metkić u vugla nego da ih čereči deformisani bastard sekući ih na komade i vadeći im organe jedan po jedan. Ali ne i Marybeth. Ona ucenjuje sveštenika Zombija (koji zapravo i sam ima razloga da ode u močvaru), on okuplja malu ali odabranu grupu plaćenika i lov na „gospodina“ Crowleya može da počne. S druge strane, i lov „gospodina“ Crowleya na lovce namernike po šumi može da počne, što je nama gledaocima zanimljivije. Poput prethodnika i u ovom filmu akcija kreće negde oko polovine filma što nije nimalo loše jer se time razbija monotonost onih filmova gde se zbog sat ipo tenzije ona na kraju više ni ne oseća jer smori gledaoca. Ovako Crowley za pola sata sredi one koji su došli da srede njega, ali poenta nije na kvantitetu nego na kvalitetu.


Ubistava nema više nego u prethodniku ali su za nijansu brutalnija. Vidimo nerealno presecanje lobanje uz pomoć stola, odsecanje glave tokom seksualnog odnosa, povlačenja žrtve vlastitim crevom, bušenje, brušenje i turpijanje žrtava, vađenje kičme & kičmene moždine i slično. Ubistva su dovoljno vidljiva, nerealna, zanimljiva, povremeno i duhovita i brzo se odvijaju. Šta još treba za jedan ne preterano ozbiljni slasher? Treba to da dijalozi ostanu na istom nivou kao u prethodniku što ovde nije slučaj. Mislim da su autori napravili grešku što nam je Hatchet II serviran kao ozbiljan slasher, što on nikako ne može biti, jer cela postavka filma i ubistva u njemu ne mogu biti ni realna ni ozbiljna. Likovi (tj. žrtve) su isto nesimpatični kao u prethodniku, ali manje karikirani što je još jedan promašaj. Uglavnom, film se završio kako se završio i autori izgleda nisu planirali dalje nastavke. Budući da je treći nastavak već izašao živo me zanima kako su autori rešili dalje nastavljanje priče.


Moja preporuka je da pogledate Hatchet II samo ako ste gledali prvi deo filma. Ukoliko niste pogledali Hatchet I nema razloga da gledate ni nastavak. Hatchet II jeste slabiji od svog prethodnika u gotovo svim aspektima, osim u aspektu krvi koja u pojedinim scenama šiklja u hektolitrima, ali ne treba biti previše kritičan. Jednostavno, ima mnogo manje zabavnih filmova od ovog.

+ isti ambijent, isti deformisani negativac
+ dosta ekstremno brutalnih i krvavih ubistava
— Marybeth ne igra glumica iz prethodnika
— glup, naivan i neuverljiv zaplet filma
— ništa novo u odnosu na prethodnika


Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment