Wednesday, July 31, 2013

House of Fears (2007)


Režija: Ryan Little
Uloge: Kelvin Clayton, Corri English, Sandra McCoy
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1002992/
Trailer: http://youtu.be/xhcBALIHgeI
Pogledajte još: Fear House (2008)

Random metoda izbora ali i naziv filma koji upada u oči su doveli do njegovog gledanja od strane mene. House of Fears je direct-to-DVD film pa u skladu sa tim možete očekivati prosek u svim aspektima a to ćete i dobiti. Malo klišea, malo originalnosti i dosta osrednjosti i - eto nama filma koji neće nikoga previše oduševiti.


Evo recimo početak filma: dve sestre, zapravo pulu-sestre, nisu u dobrim odnosima. Yep, svi znamo da će budući događaji sve promeniti i da će posle hepienda njih dve biti bliske više nego dve sestre. A sve počinje odlaskom na famoznu žurku gde upoznajemo neke zbilja „zanimljive“ tinejdžere kojima žurka nije previše uzbudljiva. Budući da su oguglali na sex, drugs & rap potrebna im je neka nova adrenalinska bomba a rešenje je odlazak u Kuću straha koja treba da se otvori sledećeg vikenda. Jedan momak iz njihovog društva poseduje ključ jer je zaposlen u Kući straha pa ih može provesti da se dobro „iscimaju“. Najlošiji plan još od kada je A. Lincoln rekao „dosta mi je smaranja po kući, hajdemo u pozorište“ (Blackadder). Naime, baš tokom prepodneva u Kuću strave je stigla Ukleta Statua iz Afrike, radnik obezbeđenja ju je aktivirao i iz nje je izašao Duh. Duh se dovoljno smarao zatvoren u statui zatvorenoj u sanduku - sad je došlo i njegovih pet minuta da pravi šou.


Neki se plaše pauka, neki samoće, neki mraka a neki klovnova (ovo poslednje nisam nikada kapirao). A čega se plaše naši junaci, ne sada dok idu kroz hodnike Kuće strave, nego inače u životu? E rođaci moji, baš to čega se plaše sustići će ih jer afrički Duh radi baš na tom principu: ima da vas killne baš vaš najveći strah! Plavuša se plaši strašila iz kukuruza, crnka davljenja (peskom?), onaj tamnoputi nekakvog bledog starinskog čudovišta, onaj četvrti klovnova a onaj peti isto nečega. Sad znate i koji će se negativci/ubice pojavljivati tokom filma. Problem sa kompletnim filmom je taj što on veoma brzo gubi i onu malu tenziju koju u početku ima (po dolasku u Kuću straha). Pretpostavljam da je to zbog nekoliko stvari. Kao prvo, neverovatno je da Kuća strave bude baš toliko velika i građena poput lavirinta da nikako ne možete da pronađete izlaz. U principu, čemu bi služila takva gradnja jednog turističkog i zabavnog mesta? Drugo, ubice se veoma brzo menjaju a mi ih često ne vidimo (thanx to budget) već su oni nekakve senke koje se pojavljuju uvek iza leđa buduće žrtve.


Treće, ni u jednom trenutku nije moguće ubiti ove spodobe, koliko god puta „ubili“ recimo strašilo ono se ponovo diže i nastavlja tamo gde je stalo. Četvrto, čak i tuđi strah može ubiti svakoga što nije dovoljno dobro rešenje za ovakav film ali valjda nije bilo dovoljno logičnih mogućnosti da se ekipa dodatno razdvoji, i ovo malo razdvajanja je tradicionalno neprirodno. I peto, kako to da signala za mobilni nema? Neko od ekipe reče da je to zbog debelih zidova Kuće strave ali to nije dovoljno ubedljivo objašnjenje. Gluma nije nešto što treba spominjati, svi glumci su klasični teen horor mediokriteti osim plavuše koju pamtim iz filma Unrest koja mi je ostala u lepom sećanju. Scenografija je vrlo dobra i autori pomenute su se potrudili da svaka prostorija izgeda drugačije. Bilo da je grobnica mumija, rotirajuća soba, pogrebna soba, svaka prostorija izgleda odlično i prava je šteta što ne postoji neki stvarni „haus of firs“, mislim da bi prolazak kroz njega bio jedno zanimljivo iskustvo.


A gledanje „haus of firs“ filma nije toliko zanimljivo iskustvo. Film osim zanimljivog izgeda (ali i premračne fotografije) nema mnogo toga da ponudi. I pored pristojnog vizuelnog izgleda autori nisu uspeli da stvore neku zapaženu atmosferu a samim tim ni da barem malo uplaše gledaoca. Napetosti takođe nedostaje, ali zato ne manjka neracionalnih postupaka likova i klišea raznih vrsta.

+ film, a posebno Kuća straha, dobro izgleda
+ Corri English u ulozi Samanthe
— nesimpatični likovi
— manjak jeze i napetosti
— nelogičnosti, klišei


Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment