Friday, July 19, 2013

Lord of Darkness (Sawney: Flesh of Man) (2012)


Režija: Ricky Wood
Uloge: Samuel Feeney, David Hayman, Shian Denovan
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1887748/
Trailer: http://youtu.be/dDjbNyT9GpE
Pogledajte još: The Hills Have Eyes (2006)

Naslov filma Lord of Darkness je zbilja nemaštovito izabran i navodi potencijalne gledaoce da je u pitanju neki generički horor film o silama tame kakve smo bezbroj puta gledali još tokom osamdesetih. Verovatno je ovo urađeno da se prekookeanskoj publici (koju ne zanimaju nikakvi Sawneyi) približi ovaj pristojni film koji je za klasu kvalitetniji od USA horor proseka.


Sawney je stari polupogrdni naziv za Škote pa je ovim jasno gde se odigrava radnja filma. Za film je iskorištena i jedna od najšokantnijih škotskih legendi, izvesni Sawney Bean, vođa nekakve bande od pre pet vekova koji je pogubljen zbog kanibalizma preko 1000 ljudi. Ovaj lik do sada nije direktno poslužio kao inspiracija za horor filmove ali indirektno ste sigurno gledali filmove inspirisane njegovim životom (The Hills Have Eyes). Lord of Darkness se nakon kratkog prologa dešava kompletno u sadašnjosti i prati Sawney Beana i njegovu retardiranu inbred porodicu dok se hrane sveže istranžiranim delovima ljudskih tela, posutih svežim zalihama krvi kao šlagom. Pre ubistva žrtve Sawney Bean upražnjava pomalo teatralne monologe koji su tu samo da šokiraju gledaoce koji nisu navikli na kanibalističke horore, ali se u filmu vide i stvari koje nisu toliko svojstvene današnjim ostvarenjima koja gotovo redovno prolaze cenzuru. Tako osim eksplicitnog komadanja ljudskih tela, konzumiranja istih, lizanja i koncumiranja krvi vidimo i silovanja kako žena tako i muškaraca.


Otac deformisane kanibalističke porodice otima svoje žrtve krstareći po gradu u crnom taksi vozilu, gde su mu gotovo redovno mušterije devojke koje se u sitne sate vraćaju sa raznih žurki i iz noćnog života. Istragu u vezi nestalih osoba, koje se kasnije gotovo redovno pronađu ritualno iskasapljene, izgrižene i nekompletne, vodi policajac koji informacije o istrazi deli sa mladim novinarom sklonim alkoholu. Ovaj potonji zapravo vodi glavnu istragu jer je željan medisjkog publiciteta i toga da mu se vrati bivša devojka. Svaki iskusniji gledalac horor filmova odmah će znati da će dotična postati zatočenica i potencijalni meni za večeru gospodina Sawneya. Zapravo ovakav zaplet filma mi se dopao: nakon prologa sam se pribojavao da film ne bude još jedna priča o gomili tinejdžera koji ko-zna-zbog-čega odlaze u škotsku zabit da posluže kanibalu kao dečija radost. Postavka o policajcu i novinaru je za moj ukus odlična, pomalo retro ali izuzetno dobordošla pauza od glupih i odbojnih tinejdžera u hororcima.


Može se reći da su britanci još jednom održali čas prekookeanskoj braći kako se radi moderan horor film. Istini za volju, Britancima je neuporedivo kakše da snime horor film jer je njihov lokalitet umnogome odgovoarajući za tako nešto. Ako ne znate o čemu govorim pogledajte upravo ovaj film. Sumorni lokaliteti škotske periferije, brežuljci prekriveni travom, potoci i vodopadi, pećine i prolazi, te obavezna magla i vrlo česta kiša stvaraju vrlo sumornu i jezivu atmosferu. Dodatni plus je odlična kamera i režija, kvalitetna i jasna fotografija i odlična muzička podloga. Specijalni efekti su moderni, znači vrlo krvavi, a lica deformisane porodice se ne vide u dužim kadrovima što ne smeta previše ali je primetno. Ono što mi je pomalo smetalo su nedovoljno razrađeni i ubedljivi likovi i tu prvenstveno mislim na glavnog lika, novinara, koji iz nekog razloga nije dovoljno simpatičan i gledalac se ne može previše vezati za njega. Takođe, neke sitnice mi se nisu dopale. Fensi metal bend na početku filma se ne uklapa dobro u kompletan feeling i verovatno je ubačen tu samo da mlađa publika ne napusti bioskop posle 15 minuta. Dalje, deformisani kanibali slušaju opersku muziku ali kada nađu drogu kod jedne žrtve i iskoriste je odmah počinju da slušaju metal, kao da se heavy metal mora slušati pod opijatima.


Lord of Darkness je u principu vrlo dobar film, tehnički odlično urađen i trebalo mu je još malo poliranja na polju priče i u vezi likova da bude gotovo odličan. Ukoliko niste gadljivi na mnogo krvi i kanibalističke scene a željni ste gledanja retro triler horora Lord of Darkness bi vam se mogao dopasti.

+ sumorni škotski ambijent
+ ambijent, efekti, scenografija, muzika
+ retro horor triler priča
— neće prijati svačijem stomaku
— neubedljivi glavni lik


Ocena: 7/10





Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment