Sunday, July 28, 2013

Europa Report (2013)


Režija: Sebastián Cordero
Uloge: Christian Camargo, Embeth Davidtz, Michael Nyqvist
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2051879/
Trailer: http://youtu.be/cbw9hlBnG74
Pogledajte još: Apollo 18 (2011)

Europa Report će za SF fanove zasigurno biti pravi melem na ranu nastalu usled višegodišnje suše pravih naučno-fantastičnih naslova. I pored skromnog budžeta Europa Report uspeva da raznim trikovima i zanimljivom tematikom stvori ne toliko realističnu koliko zanimljivu priču u kojoj će svaki ljubitelj svemira uživati.


Radnja filma je smeštena u blisku budućnost kada je NASA otkrila izvor toplote ispod zaleđenog okeana na Europi, najvećem Jupiterovom mesecu. Mala ali odabrana šestočlana posada je poslata na jednoipogodišnji put da prikupi neophodne podatke sa lica mesta i izvrši razna ispitivanja. Kraći deo filma se bavi pripremnim radnjama za početak leta dok se veći deo odvija po poletanju i sletanju na Europu. Ono što vidimo su snimci koji su napravile kamere postavljene po radnom prostoru i u svemirskim odelima putnika a događaji se nižu jedan za drugim. Od sletanja na planetu postaje jasno da mnogo toga nije u najboljem redu i pored brojnih ispitivanja i proračuna. Osim promašenog mesta za sletanje na planeti postoji i velika radijacija a pojavljuje se i tajanstvena svetlost koja dovodi do halucinacija što rezultuje smanjenjem članstva broda. Tragedija tek tu počinje, otkrića ekipe su više nego šokantna, a posmatrači sa Zemlje mogu samo bespomoćno da posmatraju i slušaju.


Europa Report se trudi da nam predoči putovanje u svemir na najrealističniji mogući način. Iz tog razloga forma filma je found footage gde tipičnih FF drmusavih snimaka ima vrlo malo jer gro kadrova potiče od stacionarnih kamera montiranih u svemirskoj letelici ili eventualno od onih u kacigama astronauta. Manji deo filma sačinjavaju „dokumentarni“ snimci gde akteri daju izjave ili oni kada gledamo headlines isečke iz raznih informativnih emisija ili simpozijuma. Na ovaj način se postiglo da film izgleda prilično autentično (ali ne sasvim) a bez toga da gledalac dobije mosrsku bolest. Shaky-cam bi bila vrlo neprimerena ovom filmu jer je radnja Europe Report dosta spora, čak se može reći da je film prava SF drama. Međutim, za razliku od većine drama ovde akcenat nije da likovima, na njihovom istorijatu i njihovim odnosima već na dešavanjima u svemirskoj letelici i na površini/okeanu planete Europa.


Iako prilično niskobudžetno ostvarenje (nema podataka o sredstvima, ali se negde spominje i mikro-budžet) Europa Report nam savršeno jasno, kvalitetno i bez velikih mana predočava kako bi izgledalo putovanje u nepoznato i zašto se takvi letovi više ne izvode. Osim faktora novca ovakva putovanja su izuzetno opasna a opasnosti koje vrebaju na svakom koraku, a pojedine od njih naš mozak ne može ni da pojmi, su vrlo dobro predočene i u ovom filmu. Ima li strašnije sudbine nego da se ne možete vratiti u svoj svemirski brod i morate skapati u večnoj tami i ništavilu oko sebe? Osim nekoliko stvari koje se tiču tehničke strane filma moja kritika ide u pravcu dužine trajanja filma i nekih nedovoljno razrađenih stvari. Mislim da bi Europa Report bila mnogo bolja i efektnija u trajanju od barem 100-120 minuta.


Europu Report bih preporučio svim pravim SF gledaocima zaljubljenim u potovanja kroz svemir koja se koliko-toliko baziraju na realnim pretpostavkama. Onim drugim gledaocima ostaju raznorazni nacisti na Mesecu i slična akciona kvazi SF mediokritetska ostvarenja.

+ putovanje na najudaljeniju tačku u svemiru
+ brojne nepredviđenosti i problemi
+ dokumentaristički found footage stil filma
— na momente vidljiv skroman budžet
— valjalo bi da je film 30-ak minuta duži


Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment