Tuesday, October 28, 2014

The Hidden Face (La cara oculta) (2011)


Režija: Andrés Baiz
Uloge: Quim Gutiérrez, Martina García, Clara Lago
Pogledajte još: The Body (2012)

The Hidden Face je kolumbijski triler film koji dolazi od meni nepoznate ekipe pa ćete ostati uskraćeni za podatke u vezi režisera, scenariste itd. Ono mnogo bitnije je da je u pitanju odličan psihološki triler film sa primesama horora koji preporučujem svima onima koji su se pronašli u ovoj definiciji. Film obrađuje teme koju su bliske svima nama ali na malo nestandardan način koristeći neke urođene ljudske strahove da bi nam jasnije dao sasvim moralnu poruku.


Film počinje oproštajnom video porukom koju Belén na fotoaparatu ostavlja svom dečku Adriánu. Adrián dolazi kući, pregledava poruku svoje sada već bivše devojke i skrhan bolom zbog iznenadne „korpe“ odlazi u lokalni kafić da se ubije alkoholom. Nakon što se samoubija sipanjem alkohola k'o u tuđe grlo uspeva i da bude prebijen a na njega oko baca mlada i lepa konobarica kafića. Odvozi ga njegovim automobilom u svoj stan gde se on trezni ali ujutro odlazi bez pozdrava. Već isto veče, kada su mu se utisci malo slegli, Adrián se vraća u kafić, izvinjava konobarici Fabiani, odvodi je u svoju kuću i tu počinje njihova seksualno ljubavna avantura koja je, barem sa njegove strane, na ivici ljubavi i utehe za devojkom koja ga je prethodni dan napustila. Budući da je Belén naprosto misteriozno nestala policija vodi istragu čak sumnjajući da njen nestanak ima veze sa Adriánom, hladnim oružjem i kopanjem rake u zadnjem dvorištu. Fabianu to mnogo ne uznemirava, osim što je jedan od policajaca njen bivši dečko, i uživa u ljubavi sa Adriánom i u njegovoj luksuznoj kući. Međutim, vema brzo počinje da oseća nečije prisustvo u kući.


Veoma je teško napisati uvod, sadržaj ili neke detalje iz završnice a ne pokvariti ugođaj potencijalnim gledaocima ovog filma budući da su nepredvidivost radnje, preokreti i postupci likova glavni aduti koje The Hidden Face ima da ponudi. Osim odličnih twistova The Hidden Face poseduje odličnu atmosferu koju španski filmovi (pa i kolumbijski u ovom slučaju) vrlo često imaju. Čak i bez nečijeg prisustva, ogromna građevina na periferiji u kojoj Fabiana mora da provede veče dok se Adrián ne vrati sa koncerta, gde tokom svake oluje nestaje struja i gde prisutan pas više plaši domačina nego što ga čuva jeste dobro izabrana i jeziva lokacija sama po sebi. Atmosferu dodatno pojačava dramski tok radnje, sporo odvijanje priče koje ni za trenutak nije dosadno i klasična muzika koja se ne čuje samo tokom sviranja simfonijskog orkestra (Adrián je dirigent) već i tokom drugih scena koje se odvijaju u kući, na lokalnom putu i drugim lokacijama. Iako se film odvija relativno sporo ovo mi je u poslednje vreme najbrže provedenih sat ipo uz neki film što dovoljno govori o njegovoj zanimljivosti.


Film se zanimljivo odvija budući da je prolog isprepleten sa sadašnjom radnjom što ni za trenutak ne smeta i baš je po mom ukusu. Nakon postavljene misterije ide deo gde se dotična pojašnjava a zatim vidimo i smisao svih onih neobjašnjivih ili neprimećenih sitnica koje su se do tada dešavale. Nakon toga sledi twist, napetost, šok a onda i finale koje se nekima može a i ne mora svideti ali će definitivno ostaviti utisak na sve. Što se same priče tiče ona nije najsavršenija, postoje tu i tamo manje ili veće rupice kao i nategnuti momenti koje su u službi daljeg odvijanje priče. Ovo nikako ne treba da vas brine jer je i sa rupicama priča izuzetno zanimljiva i nepredvidiva; taman kada pomislite da znate šta će sledeće da se desi na ekranu desi se nešto sasvim suprotno. Kasting je odlično izabran, likovi su dovoljno relani i uverljivi a većina ih je čak i simpatična. Glumice su lepe ali za razliku od Amerikanki u horor filmovima ove znaju i da glume.


Rupe i rupice u priči mi nisu mnogo smetale jer sam s druge strane dobio odličnu misteriju, nestandardnu priču, napetost, jezivo okruženje, odličnu glumu, lepe glumice i neke scene koje su strašnije od onih u horor filmovima. Šta više tražiti od jednog filma? Za sve ljubitelje misterija The Hidden Face mora biti obavezan.

+ odlično osmišljena priča
+ gluma svih protagonista
+ jeziva atmosfera i neke scene
+ poruka filma, režija, muzika
— završetak; rupice u priči


 Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment