Monday, October 6, 2014

Dead Snow 2: Red vs. Dead (2014)


Režija: Tommy Wirkola
Uloge: Vegar Hoel, Ørjan Gamst, Martin Starr
Pogledajte još: Dead Snow (2009)

Dead Snow je svakako jedna od boljih horor komedija ovog veka pa se nadam da će prerasti u serijal. Ukoliko već gledamo gomilu besmislenih horor serijala u kojima se ne zna ko pije a ko plaća zbog brojnih prequela, sequeal, rebota i ostalog ceđenja isceđene filmske drenovine ne vidim zašto Dead Snow ne bi postao najmanje trilogija ako ne i nešto duže (najava ovoga postoji na kraju filma). Ovo kažem jer je Dead Snow 2: Red vs. Dead odličan film, čak i bolji od originala, što je danas prava retkost u filmskoj industriji. Po kvalitetu, ali i ne samo po tome, Dead Snow 2 dosta liči na Evil Dead 2 što je najbolja preporuka za potencijalne gledaoce.


Dead Snow 2 se nastavlja tamo gde je Dead Snow 1 stao. Nakon kratkog podsećanja šta se to dešavalo sa Martinom, kako je preživeo krvoločnu nazzi tarapanu u šumi i kako je ubio sopstvenu devojku film se nastavlja na okolnom putu kada Martin bežeći od Herzoga i njegove armije sleće sa puta i budi se u obližnjoj bolnici. Primetićete da je Martin sada dosta stariji nego u prethodnom filmu iako se radnja direktno nastavlja ali od prethodnog filma je prošlo pet godina i ovo se nije moglo izbeći (čitaj: može biti problem samo ako oba filma gledate jedan za drugim). Uglavnom, Martin se oporavlja, nalazi se u bolničkom pritvoru jer mu je policija natovarila na leđa ubistvo sopstvene devojke ali najbolje tek prestoji: budući da je u prethodniku izgubio ruku na spektakularan način doktori su mu je u bolnici prišili, sa jednom bitnom sitnicim koja čini film mnogo zanimljivijim: u slupanom automobilu nije bila njegova ruka već ruka Herzoga koju je ovaj izgubio neposredno pre nego što mu je Martin utekao automobilom. Ruka na Martinovom telu se ponaša samostalno i nekontrolisano, divlje i ubilački. Dok ne nauči kako da je kontroliše i kako da ona postane ubilačko oružje protiv svog doskorašnjeg vlasnika Martin će poubijati doktore, policajce i klinca koji mu je pomogao da pobegne iz bolnice.


Početna međusobna potraga za originalnim rukama dovodi Herzoga i Matina na bojno polje gde se mora završiti jedna od davno zakazanih bitaka. Herzog će svojim moćima probuditi čitavu armiju svojih mrtvih sledbenika a Martin će pozvati Zombie Squad direktno iz Amerike (koji stiže nerealnom brzinom, ali šta sad) koji je sastavljen od štrebera i kompjuteraša koji imaju veliko iskustvo u tamanjenju zombija ali samo u video igrama. Mnogo veća pomoć na terenu će doći od probuđenih ruskih vojnika što dovodi do spektakularne bitke u poslednjoj trećini filma. Dead Snow 2 je vrlo dinamičan i uzbudljiv film, sa vrlo malo gubljenja vremena na nebitne stvari i vrlo malo praznog hoda. Svaki delić radnje ima neku smešnu ili duhovitu rečenicu, repliku, istorijsku paralelu ili naprosto ismeva druge filmove. Dead Snow 2  poseduje dosta urnebesnih scena (tankovanje tenka gorivom uz pomoć ljudskog creva, zombi pomoćnik ili dijalozi glupih policajaca, samo su neki od uspelijih i smešnijih delova) a ono što je mnogo bitno za jednu (horor) komediju je da neuspelih štoseva ili glupog humora nema mnogo. Čak i ono što je već viđeno u prethodniku ovde ne deluje toliko izlizano, možda i zato jer sam prethodnika gledao davno, onomad kada se pojavio.


Ovom filmu se ne može prigovoriti ni klišeiziranost nekih likova jer je ona ovde namerna. Namerna klišeiziranost nikada nije odvratna kao ona usled nemaštovotosti pa tako gledanje smotanog Zombie Squada ili gay pomoćnika nije ni odvratna ni neukusna, čak štaviše. Specijalni efekti su ovde vrhunski: creva, krvi, iznutrica i ostalih delova/izlučevina ima na sve strane, poput nekog splatter filma. Tek u nekoliko scena fokus nije na onome što se dešava žrtvi već na izrazu lica onoga ko ubija što je mali predah do sledeće krvoločne scene koja ubrzo sledi. Dead Snow 2 se ne trudi da prežvakava priču ili situacije iz prethodnika, kao što to obično biva u nastavcima, on se čak i ne odigrava na istom područji i ne uključuje potpuno iste likove. Ovo rezultira time da se vrlo mali delić filma dešava na snegu, čime naziv filma pomalo gubi smisao, ali ne verujem da će to ikome smetati. Bolje naziv bez smisla nego film bez smisla. Kad sam spomenuo smisao moram spomenuti završetak filma koji mi se nije mnogo dopao. Jeste šokantan i jeste bizaran ali jeste i neukusan i nelogičan pa sam mišljenja da je mogao biti drugačiji.


Dead Snow je vrlo dobar naslednik prvenca i film koji u malo čemu zaostaje za njim, čak mi se čini da je još zanimljiviji, otkačeniji i nestandardniji. Sasvim je izvesno da gledaoci koji su pogledali Dead Snow 1 neće biti iznenađeni pojavom Herzoga i njegove armije ali je i izvesno da neće biti razočarani time što će videti. Da je više ovakvih filmova horor komedija svakako ne bi bila na niskim granama kao što danas jeste. Apsolutna preporuka.

+ dostojan nastavak odličnog originala
+ mnogo akcije, krvi, iznutrica, ubijanja
+ likovi; dosta uspelog humora
+ izgled zombija, specijalni efekti
— završetak; nekoliko neduhovitosti


 Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment