Saturday, October 11, 2014

Razorback (1984)


Režija: Russell Mulcahy
Uloge: Gregory Harrison, Arkie Whiteley, Bill Kerr
Pogledajte još: Pig Hunt (2008)

Zvanično razorback je „poludivlja svinja, koja se najčešće viđa na jugu Amerike, sa zadnjim delom formiranim u visoku i usku grbu“. Termin se raširio i drugim podnebljima engleskog govornog područja a u ovom australijskom filmu razorback je jedan ogromni vepar koji terorizira slabo naseljene predele Australije, otimajući i proždirući ljude bez obzira na starost ili pol. Film sam u VHS eri gledao dosta puta (ne samo zahvaljujući malom izboru hororaca u lokalnom video klubu), ali sam ga onda sasvim smetnuo sa uma i tek pri nedavnom gledanju se prisetio zbog čega mi je svojevremeno bio omiljen.


Zaplet u filmu je vrlo jednostavan: mlada kanadska novinarka odlazi u ruralne predele Australije da snima prilog o sistematskom ubijanjima kengura koje lokalni „mesari“ zarad brze zarade tranžiraju u „mesnom postrojenju“ i od njih prave hranu za kućne ljubimce. Proganjanje ekipe mesara i pohod u njihovo postrojenje kako bi krišom napravila ekskluzivne snimke, što sa ogromnom analognom kamerom nikako ne može biti lako, za mladu novinarku se nije završilo dobro. Da nije naišao ogromni vepar svakako bi nastradala od odvratnih australijskih redneckova ali sudbina je htela da dotična postane hrana razularenom i podivljalom ogromnom stvorenju u jednoj odlično režiranoj i osmišljenoj sceni. Budući da je sudbina novinarke nepoznata (samo je pronađen njen automobil) njen suprug dolazi da istraži šta se to sa njom desilo, nadajući se da bi i dalje mogla biti živa. U istrazi će mu pomoći usamljena devojka koja se bavi obeležavanjem i izučavanjem kretanja prasića i starac koji vodi svoj privatni rat sa veprom i pokušava da naplati neke stare dugove.


Razorback je režirao Russell Mulcahy, koga gledaoci najviše poznaju po filmovima Resident Evil: Extinction i prva dva dela nekada poznatog serijala Highlander sa Christopherom Lambertom i Seanom Conneryjem. Režija u Razorbacku je odlična, film sadrži nekoliko izuzetno režiranih scena kojih sam se prisetio i posle toliko vremena a skupa sa odličnom lokacijom, scenografijom i atmosferom ceo film je jedno izvanredno vizuelno iskustvo. Lokacija je posebna priča jer australijska pustinja izgleda jezivo sama po sebi: preko dana crveni pesak gori od toplote dok se noću temperatura spušta vrlo nisko. Ovo dovodi do halucinacija novinarkinog supruga kada se našao sam u pustinji i do najjezivije scene u filmu. Film nije toliko strašan ali poseduje dosta nelagodnu atmosferu koja je dodatno pojačana brojnim gnusnim scenama sa životinjama. Iz ovog poslednjeg razloga film ne preporučujem onima koji imaju slab želudac ili koji su vrlo vezani za sudbinu životinja na filmu.


Kasting u Razorbacku je vrlo dobar iako mi nijedan glumac nije poznat. Međutim, glavna zvezda ovog filma je razorback lično. Ogromni vepar se u nekim scenama ne vidi dovoljno jasno, najčešće se čuje ili se samo vide rezultati njegovog besa ali kada se on vidi deluje izuzetno strašno i ogromno. Još jedanput sam uživao u ne-CGI filmu u kojem je maketa (plus razni trikovi) mnogo ubedljivija od kompjuterskih efekata. Ono što je isto tako ubedljivo je okruženje u kojem se film dešava a koje nije nimalo prijatno. To uključuje kafanu na kraju sveta, štrokavu fabriku punu mesa za obradu i pacova koji se njime hrane, brlog prepun ostataka u kojem se hrani vepar i gde svinje dolaze na pojilo i još nekoliko odvratnih, prljavih, zarđalih i devastiranih lokacija. U takvo okruženje se savršeno dobro uklapaju i neka Mad Max vozila što je već postalo standard u australijskim filmovima. Poslednje ali ne najmanje važno – Razorback poseduje odličan retro soundtrack koji dodatno pojačava atmosferu u pojedinim scenama.


Razorback je definitivno jedan od najboljih monster filmova, ovaj put sa ogromnim bolesnim veprom u glavnoj ulozi. Osim toga Razorback poseduje odličnu kinematografiju, režiju i fotografiju, scenografiju i lokaciju, dobre specijalne i zvučne efekte, atmosferu i kasting. Razorback je pravi zaboravljeni biser 80-ih i bila bi prava šteta da ga horor ljubitelji tog perioda ne pogledaju. 

+ napet, dinamičan i zanimljiv film
+ režija, fotografija, scenografija, lokalitet
+ atmosfera, muzika
+ izgled razorbacka, specijalni efekti
— sudbina nekih likova


 Ocena: 9/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment