Sunday, August 18, 2013

Evidence (2013)


Režija: Olatunde Osunsanmi
Uloge: Stephen Moyer, Nolan Gerard Funk, Radha Mitchell
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1828970/
Trailer: http://youtu.be/LPiHUWrNP3Y
Pogledajte još: Saw (2004)

Evidence (uz nedavno opisani Frankenstein's Army) nam jasno govori o evoluciji found footage žanra i pokušajima autora da izađu iz utabanih šablona po kojima se ovi filmovi već godinama prave. Evidence je pokušaj da se FF horor žanr nakalemi na triler krimić stil TV serija o policajcima istražiteljima a što se mene tiče pokušaj je više nego uspeo.


Film počinje vizuelno nesvakidašnjom scenom tokom koje je vreme naprasno stalo. Kao da su nam autori poručili „eto, mi znamo da snimamo i atraktivne filmove ali naš cilj je prevashodno zanimljiva priča“. Nakon ovoga se radnja seli u policijsku stanicu i prati nekoliko policajaca istražitelja koji trebaju da dešifruju dokaze sa mesta nesreće kada je nastradalo nekoliko međusobno nepovezanih osoba od strane nepoznatog killera. Broj žrtava još nije poznat usled njihove deformisanosti i izgorelosti a neki se i dalje nalaze u bolnici na intenzivnoj nezi. Jedini trag koji istražitelji mogu da prate su kamera kojom je jedna akterka događaja snimala svoje putovanje koje se neplanrano završilo na mestu kasnijeg masakra, ali i snimaka koji su ostali putnici pravili svojim mobilnim telefonima. Naizgled nebitni detalji će dovesti do otkrivanja identiteta ubice... Ili možda neće? Eto zanimljivog horor krimića i prilike da pogađate ko je ubica.


Pregledavanje snimaka sa kamera donosi u film found footage kadrove. Početni uvod je obavezan ali i ne predugačak, a kamera se previše trese samo u scenama ubistava i pojavljivanja tajanstvenog ubice sa maskom za varenje na licu. Drmusanjem kamere se ne pojačava samo napetost već se i maskiraju neke scene komadanja tela i slično, budući da budžet filma sigurno nije bio ogroman ali i cilj filma nije da bude prebrutalan. Pregledavanje ovih snimaka nije ni dosadno ni monotono jer se kadriranja vrlo često menjaju. Osim standardne kamere postoji i zoom, snimak pod lampom i noćna negativ kamera kojom se postiže posebno jeziva atmosfera. Uz sve ovo, paralelno se pregledaju snimci sa mobilnih telefona ostalih žrtava a ti snimci su drugačijeg formata i veličine što doprinosi razbijanju monotonije. Snimci nam se ne serviraju hronološkim redosledom već pametno smišljenim nasumičnim prikazivanjem gde se naknadno vide neki detalji snimljeni drugom kamerom iz drugog ugla.


Ipak, ono što najbolje razbija monotonost found footage kadrova su „normalni“ kadrovi iz policijske stanice koji najviše podećaju na TV serije o policajcima istražiteljima. Otprilike na tom nivou su i klišeizirani istorijati policajaca sa sve tragičnom sudbinom policajca koji je nadavno izgubio ćerku pa u ovom slučaju ima poseban motiv da pronađe ubicu. Pogoditi ubicu u Evidence nije nimalo lako, moram da priznam da sam bio ubeđen u krivicu jedne osobe ali sam se debelo prevario. Poput kvalitetnih TV krimića i u ovom filmu je skoro nemoguće pogoditi pravog ubicu a ja vam savetujem da pokušate i da dobro namučite svoje sive ćelije pazeći na sve detalje i pokušavajući da prestignete ekipu istražitelja makar za jedan korak. U pauzama umnog rada moći ćete da se prestrašite najmanje nekoliko puta jer horor aspekti ovog filma nisu za potcenjivanje. Sve strašne scene funkcionišu na fazonu prepada a nekoliko njih je nerealno filmski osmišljeno i gde likovi nemaju logična ponašanja.


Evidence predstavlja skoro savršen spoj found footage horor filma sa triler kriminalnim filmom i zaista bih voleo da u budućnosti vidim više sličnih ostvarenja. Ako ništa drugo radnja je pametnije osmišljena i zanimljivija od tamo nekog FF horora o grupi tinejdžera koji beže ko-zna-od-čega i sve snimaju dok ih To ubija a mi znamo da nijedan od njih neće preživeti.

+ uspela kombinacija krimića i found footage horora
+ napetost, neizvesnost + nekoliko strašnih scena
+ pametno osmišljena i izbalansirana priča
— (ne)očekivan i (ne)verovatan završetak filma
— pojedine ne baš realne scene i neki klišei


Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment