Thursday, December 6, 2012

Sinister (2012)


Režija: Scott Derrickson
Uloge: Ethan Hawke, Juliet Rylance, James Ransone
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1922777/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=pgYxydrVlDk
Pogledajte još: The Poughkeepsie Tapes (2007)

Od strane producenata filmova Paranormal Activity i Insidious, i od režisera filmova The Exorcism of Emily Rose i The Day the Earth Stood Still stiže nam pritajeni ovogodišnji horor hit pod nazivom Sinister, koji nam daje savršeni balans između proverenih i uvek funkcionalnih horor klišea i dovoljne doze originalnosti.


U centru pažnje je pisac krimi romana po istinitim pričama, kojeg igra dovoljno ubedljivi Ethan Hawke. Čitavu deceniju posle svog poslednjeg hit romana, nakon kojeg se „prodao“ i pisao komercijalne knjige, došlo je vreme da se vrati na staze stare slave (čitaj: bankrotirao je) i napiše nešto poput dela kojim se proslavio. S tim u vezi, stavlja na prodaju svoju staru kuću i odlazi u novu tj. kuću u kojoj se desio nezapamćeni zločin - cela porodica je obešena o drvo u dvorištu. Piščeva porodica, supruga i dvoje dece, ništa ne znaju o istorijatu kuće i prethodne porodice ali pisac je ubeđen da će mu život u takvom objektu pojačati kreativnost, ako viski ne pomogne, naravno. Isprva, više pije no što piše, ali sakuplja neophodne podatke o zločinu u vidu teza. Na tavanu pronalazi kutiju sa starim projektorom i 8mm filmovima i nakon gledanja istih zaključuje da zločin koji se dogodio u toj kući nije usamljen, već da su se slične stvari dešavale u nekoliko navrata, još od 60-ih godina.


Ono što na prvi pogled deluje samo kao paganski ritual pretvara se u demonsku priču o Bughuulu koji ubija čitave porodice. Ceo istorijat ovih masakara potpuno zaokuplja pisca, pa on nakon što počne da čuje razne zvukove i vidi razne prikaze po kući više nije ni siguran da li je pri čistoj svesti. Odlučuje da obustavi pisanje romana, ali šteta je već učinjena: ko jedanput vidi Bughuula - preživeti neće. Prvenstveno treba reći da je Sinister film izuzetno spore radnje, taman onakvog tempa kakav volim ali pojedinci će sigurno biti razočarani. Glumačka ekipa je dovoljno malobrojna da se ceo tok radnje vrti oko usamljenog pisca, a iz istog razloga nisu mnogo zastupljena njegova deca, dok je supruga tek tu-i-tamo u svrsi radnje. Iako je film dovoljno različit ne može se sakriti činjenica da je autorima Sinistera uzor bio jedan The Shining ali i neka druga dela čije „tragove“ sporadično vidimo.


Povremena neoriginalnost ne treba da vas pokoleba: Sinister ima jedan od najoriginalnijih i najubedljivijih završetaka koje sam gledao u poslednje vreme, toliko drugačiji od većine američkih horora. Ni to nije sve, Sinister je verovatno jedan od najstrašnijih horora ovogodišnje produkcije, pogotovo sa američkog kontinenta, takođe. Iako je većina strašnih scena na očekivanim mestima i više su bazirane na zvučnom prepadu gledaoca nego na vizuelnom, one uvek uspevaju da prestraše. S tim u vezi stoji preporuka da se film gleda u što kasnijim satima jer će tako i užitak biti bolji. Nekoliko dokumentarnih snimaka koje pisac posmatra na projektoru su prilično jezivi a većina deluje vrlo autentično, mnogo autentičnije od većine found footage horora opisanih na ovim stranicama. Naravno, stoji primedba da se 8mm filmovi danas ne koriste pa je pravo pitanje zašto je neko i krajem 90-ih svoje zločine snimao baš na takve trake. Pretpostavljam da bi današnji prosečan čovek teško i upalio projektor star pola veka a kamoli spajao i budžio trake, premotavao ih i puštao na platno, a onda konvertovao da može da ih pusti na laptopu. Ali, takvi snimci deluju umnogome uverljivije od digitalnih, pa kad može V/H/S, može i 8mm. Kako je krenulo uskoro možemo da očekujemo found footage snimke sa kamere za neme filmove, preostale i ispravne još iz 20-ih godina prošlog veka.


Dobro, to je sve manje bitno, kao o pojedine nelogičnosti u priči, recimo, ko bi to doveo celu porodicu u kuću gde se dogodio masakr; kao da knjigu o tome nije mogao pisati i sa nekog udaljenijeg mesta. Film ima odličnu atmosferu, dobru glumu (samo jedan previše karikiran lik policajca je promašen), neobičan završetak a pre svega vrlo dobre „dokumentarne“ kadrove i nekoliko prilično strašnih scena. Apsolutna preporuka.

+ jeziva atmosfera
+ strašne scene
+ „autentični“ 8mm snimci
+ specijalni efekti
— neke nelogičnosti u radnji

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Mene je razočarao ovaj film. Očekivao sam daleko više, kako je bio nahvaljen na sve strane.

    ReplyDelete