Sunday, December 9, 2012

Looper (2012)


Režija: Rian Johnson
Uloge: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Emily Blunt
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1276104/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=2iQuhsmtfHw
Pogledajte još: Twelve Monkeys (1995)

Looper sam pogledao sasvim slučajno i neplanirano, sticajem okolnosti u društvu još jednog ljubitelja SF filmova. Ni jednom od nas ni na kraj pameti nije bilo da gledamo „jedan od najboljih filmova ove godine“ ili „jedan od najboljih SF filmova u decenijama“, „The Cabin in the Woods naučne fantastike“ itd. Dobro, ovo poslednje sam ja dodao ali poenta je da su ukusi različiti, hype je hype, a opis filma je pred vama...


Radnja filma Looper se dešava u budućnosti, 2044-te godine, 30 godina pre nego što je izmišljena vremenska mašina. Naime, u godini 2074. bande vladaju svetom/Amerikom i iz razloga što ubijanje još nije zakonski dozvoljeno oni svoje „osuđenike na smrt“ šalju vremeplovom u 2044-tu godinu gde ih looperi u sekundi ubijaju bez pitanja i za to dobijaju nagradu – srebrne poluge na leđima žrtve. Iz budućnosti je došao i kontrolor čitavog procesa likvidacija, a grupa loopera sasvim pristojno živi i zarađuje, te ima dovoljno novaca za odlaske u ’javne kuće’. Sve bi bilo u najboljem redu da nije zatvaranja petlje tj. loopa, a to se dešava kada looper mora da ubije samog sebe poslatog iz budućnosti na odstrel, iz ko zna kojih razloga (možda zato što je looper, a možda je nešto i zgrešio u decenijama koje slede). Tako se i našem junaku svakodnevni i rutinski posao izjalovio kada mu je na plahtu za sletanje žrtava iz budućnosti sleteo – Bruce Willis. Dobro, Bruce nije Bruce u budućnosti već je to looper stariji za 30 godina koji se snalazi u datoj situaciji, onesposobljava loopera i beži. Sada je cela organizacija za petama loopera i pokušavaju da likvidiraju obojicu njega, i mladog i starog.


Ni to nije sve što se tiče zapleta, u sve je ubačena i potraga za organizatorom likvidacija, izvesnim Rainmakerom koji je u toj godini još samo dete. Bruce Willisa sam već spomenuo i mogu reći da smo ga gledali u mnogo boljim izdanjima (recimo Surrogates, 2009.). Loopera glumi Joseph Gordon-Levitt kojeg smo takođe imali prilike da gledamo u zanimljivijim izdanjima (serija 3rd Rock from the Sun), mada je što se tiče uloge loopera odigrao više nego korektno. Na mene je najveći dojam ostavio dečak po imenu Pierce Gagnon u ulozi budućeg Rainmakera, a uz još nekoliko manje-više sporednih likova (recimo Emily Blunt i Jeff Daniels) to je to što se tiče castinga. Mnogo veći problemi tiču se pomalo konfuzne priče, pa će prosečni gledaoci da se pogube već pre polovine filma. U pojedinim momentima se ne zna ko je u kojem vremenu i ko šta radi na ekranu, ali ako izdržite do kraja (skoro) sve će se kockice složiti kako (ne)treba. Središnji deo je i najslabiji deo filma, dok je završni deo koji se tiče Rainmakera meni najzanimljivijii.


Ima tu još jedna stvar koja ne dozvoljava da ovaj film izađe iz proseka, a taman posla da postane kultni kako ga hypovana kritika predstavlja, a to je budžet filma. Dobro, nisam baš siguran da li je to stvar budžeta (pretpostavljam da jeste) ili realna slika Amerike koja 2044-te godine živi kao Kuba: od tehnologija nema ni „t“, kuće su kao iz polovine XX veka a voze se automobili stari skoro pola veka, dakle iz današnjice. U par momenata vidimo 2-3 moderna automobila i jedan mlazni skuter i to je sve. Ni traga od mobilnih telefona, televizora, laserskih pištolja, od bilo čega što bi odavalo utisak bilo kakve budućnosti. Tome treba dodati i nekoliko zaista suvišnih patetičnih scena koje se trude da imaju emotivni utisak na gledaoca, a zbog sveopšte neubedljivosti i nemogućnosti da se bilo ko identifikuje sa likovoma to nikako nisu. Da nije pomenutih scena, dakle da je film kraći za 20 minuta, trajao bi oko sat ipo i bio bi mnogo bolji i gledljiviji.


Ovako je u pitanju samo čist prosek, daleko od bilo čega što bi se moglo bezrezervno preporučiti ili pogledati nekoliko puta. Ljubitelji SF filmova i Bruce Willisa neka ga svakako pogledaju a oni koji više vole da gledaju zanimljive povratke u prošlost bez puno pametovanja a sa mnogo više zabave neka pogledaju Men in Black 3.

+ nekoliko poznatih glumaca
+ donekle zanimljiva ideja...
— ...koja nije najsrećnije realizovana
— neuverljiva slika budućnosti
— neiskorišten potencijal filma

Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment