Monday, December 3, 2012

Meteor Apocalypse (2010)


Režija: Micho Rutare
Uloge: Joe Lando, Claudia Christian, Cooper Harris
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1564571/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=ihJ4D42B7WU
Pogledajte još: Meteor Storm (2010)

Potencijalni susret Zemlje sa meteoritom je tema više puta obrađena u SF filmovima a ono novo što Meteor Apocalypse nudi je pitanje: šta ako se nakon slanja nuklearnih bombi u cilju razbijanja meteorita on raspadne na hiljade manjih i svi budu ustremljeni prema Zemlji?


Nakon sjedinjenog nuklearnog napada na meteorit koji je ulazio u zemljinu orbitu, on se raspao na hiljade manjih delova, sada i radioaktivnih, koji bukvalno bombarduju američke gradove ujedno i kontaminirajući pijaću vodu, što predstvalja dodatnu katastrofu po stanovništvo. Američka vlada nema pravi odgovor na novonastalu situaciju, već samo evakuiše stanovništvo na „sigurne“ lokacije, a u spletu ovih događaja se našao i naš junak, radnik lokalnog vodovoda. Skladan i porodični život i mirnu letnju noć jedan poziv telefonom je trajno narušio, a proizvod je nasilno razdvajanje porodice. Sada čovek na sve načine pokušava da dođe do svoje supruge i bolesne ćerke koju su prisilno evakuisale vlasti, dok se oko njega dešavaju eksplozije padajućih meteorita. Na putešestviju će upoznati i zaraženu devojku koju će pokušati spasiti od sigurne smrti ali ni to nije kraj: po celom regionu haraju bande razbojnika koji su za flašicu vode spremni i da ubiju. S druge strane, pojavio se lek koji može da spasi bolesne ljude koji su popili kontaminiranu vodu, međutim, lek još nije ispitan...


Meteor Apocalypse se može opisati u nekoliko reči: zanimljiva priča a slaba izvedba. Zaplet filma je pomalo zbrzan, što u neku ruku nije ni toliko loše jer nema preteranog davljenja već se ide direktno na radnju. U kasnijem delu filma nema ni toliko patetike, tako svojstvene američkim filmovima o katastrofama. Zbrzana radnja dovodi do toga da bande razbojnika haraju po okolini bukvalno dan nakon meteor-katastrofe, što mislim da je preuranjeno; zaliha flaširane vode bilo bi barem za nekoliko nedelja. Moglo bi se takođe postaviti pitanje zašto američke vlasti nisu bombardovale svaki meteorit posebno pre uslaska u orbitu... Možda nemaju takvo naoružanje, možda bi se na taj način kontaminirala i atmosfera, a možda je jednostavno moralo da se desi - „tko se nuklearnih bombi laća od radijacije i strada“.


Iako se film na pojedinim filmskim sajtovima svrstava u ’christian SF film’ to po meni nema preterano smisla. Možda je tema smaka sveta pomalo biblijska ali u filmu ima tek jedna kraća scena koja se dešava u crkvi i to je sve. Ostatak filma se dešava po okolini Los Angelesa, po zgradama i u samom gradu. Prikazane eksplozije su dosta slabog kvaliteta, upadljivo kompjuterski animirane i mnogo puta viđene u filmovima istog budžetnog ranga (čitaj: niskobudžetni SyFy filmovi). Još jedan problem koji se tiče eksplozija je što meteoriti padaju iz raznih pravaca što mislim da je nemoguće ukoliko je veliki meteorit razbijen na određenom mestu. Kraj filma donosi neku vrstu nesrećne sreće pa mislim da je moglo biti smišljeno neko drugo rešenje jer usko-lična sreća naspram globalne nesreće nikako ne može biti hepiend.


Ipak, ukoliko volite slabije producirane SF filmove i „imate stomak“ za jeftine specijalne efekte i rupičast scenario (poput mene), možete u filmu naći nečeg zanimljivog i zažmuriti na neke njegove mane. U suprotnom skinite mu još ocenu ili dve i izbegnite ga „pod obavezno“.

+ zanimljiva tema za ljubitelje filmova o katastrofama
+ hemija između dva glavna lika većinom funkcioniše
— slabi specijalni efekti, posebno eksplozija
— na momenta slaba gluma i dosta propusta u scenariju
— mali budžet filma vidljiv na svakom koraku

Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment