Tuesday, December 18, 2012

Cold Prey 3 (Fritt Vilt III) (2010)


Režija: Mikkel Brænne Sandemose
Uloge: Ida Marie Bakkerud, Julie Rusti, Kim S. Falck-Jørgensen
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1464535/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=q1A9f1KbRQI
Pogledajte još: Cold Prey (Fritt Vilt) (2006)

Posle dva skoro podjednako dobra dela filma Cold Prey je dobio i treći, potpuno bespotrebni nastavak, koji se usled (za sada) nemogućnosti oživljavanja ubice seli u prošlost, pa tako gledamo prequel nekadašnjih događaja. Cold Prey 3 proširuje priču, mada je pitanje da li to nekoga zanima, a osim toga ne donosi ničeg novog ni u serijal a kamoli u horor podžanr. Da stvar bude još gora u većini stvari kaska i za svoja dva prethodnika.


Kao i u prvencu i ovde film započinje dolaskom grupe tinejdžera, koji žele da provedu jednu noć u „primamljivoj“ norveškoj prirodi. Čemu služi sve to mlataranje po zabiti, prethodno spremanje, prevoz, spavanje u vrećama i kupanje u ledenom jezeru da bi se provela samo jedna noć u prirodi – nije mi baš najjasnije ali nije ni toliko bitno. Prey tj. plen je tu, samo da vidimo ko će da ih lovi. Ne treba tražiti daleko, tu je ubica iz prethodna dva dela, sada mlađi i u usponu ubilačke forme. Njegov staratelj, čudni bradonja, ni ne sanja da živi sa ubicom u kući, i silno će ga iznenaditi brojni leševi, polutke i krvavice u šupi. Jedini koji može da spasi klince u šumi od pomahnitalog i do skora normalnog momka u kabanici i sa ožiljkom na licu je bradonjin brat, lokalni šerif ili šumar, šta li, ali iskustvo nam govori šta će se desiti na kraju filma, jer se on završava na tačno onom mestu gde počinje prvi Cold Prey.


Cold Prey 3 ima mnogo stvari za kritiku a malo toga za pohvalu. Prvo, zaplet filma je dosta banalan čak i za standarde horor priče 80-tih, kada se radnja filma dešava (da nije jednog žutog walkmana i odsustva mobilnih telefona ne bi se ni primetilo prošlo vreme radnje). Isprazni tinejdžerski razgovori antipatičnih likova i njihova neverovatna sposobnost da se u sekundi svi razdvoje na pet strana sveta i time olakšaju posao ubici je zbilja neverovatna. S druge strane, još je neverovatnije kako se ubica uvek nađe u delu šume gde je i žrtva, većinom njoj za leđima. Iako je malopre bio u svojoj kolibi eto ga sad blizu vodopada, a za tili čas će biti i na udaljenom proplanku. Pet minuta i eto pet žrtava na pet strana šume koja zauzima tričavih ’iljadu kvadratnih kilometara. Čak i kada sustigne žrtvu ubistva nisu preterano maštovita a ni detaljno prikazana, odajući time mali budžet filma, a neka ubistva su i pomalo i glupa (luk i strela).


Na sve to dodajte i to da film vrlo malo liči na prepoznatljiv stil prva dva dela serijala. Od snega nema ni traga ni glasa (počinje da pada tek na kraju filma), tako da reč „cold“ u naslovu gubi smisao. Takođe, iz nekog razloga je ekipi bilo zabranjeno da snima film u hotelu gde se dešava radnja prvenca, pa je on kompletno sniman u šumi i kolibama u blizini, a snimak hotela iz daljine se pojavljuje tek u dva navrata. Sve to ne bi ni bio problem da je film dovoljno zanimljiv, međutim on pada i na tom polju, dajući nam samo generičku slasher zabavu, mnogo puta viđenu i nimalo maštovitu i napetu, posebno kada znamo kako se film mora završiti da bi prvenac počeo. Ono jedino što ocenjujem kao pozitivno, osim kako-tako proširene priče, je priroda norveških šuma, koja izvanredno izgleda i prava je šteta da u svim tim vodopadima, žbunovima, jezerima i brojnim drvadima nije snimljeno nešto bolje od ovoga.


Iz tog razloga Cold Prey 3 se malo kome može preporučiti. Da nije vrlo dobrih prethodnika on bi zasigurno delovao bolje, ali šta da se radi, svako nosi na svojim leđima breme poznatih i uspešnih roditelja. A ako kojim slučajem u budućnosti bude snimljen Cold Prey 4 sigurno ću ga pogledati, u to nema sumnje.

+ proširivanje priče iz prethodnika
+ ambijent norveških šuma...
— koji nije toliko ubedljiv kao snežni
— slab zaplet i kompletna radnja
— mnogo toga unazađeno

Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment