Thursday, December 6, 2012

Box of Shadows (The Ghostmaker) (2011)


Režija: Mauro Borrelli
Uloge: Aaron Dean Eisenberg, Liz Fenning, J. Walter Holland
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1462757/?ref_=fn_al_tt_1
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=7y-a0RlEfcM
Pogledajte još: Cronos (1993)

Verovatno ne postoji čovek koji nije poželeo da barem za nekoliko trenutaka bude nevidljiv. Međutim, postavlja se pitanje da li bi svoju nevidljivost iskoristio za dobre stvari (ukoliko takvih ima) ili bi na površinu isplivale tamne osobine ljudskog karaktera i nevidljivost bi bila korištena za sticanje bogatstva, špijuniranje, voajerizam... Upravo time se bavi film Box of Shadows, negde poznat i pod imenom The Ghostmaker.


Nakon skidanja sume novca sa kartice svoje devojke Kyleu ponestaje novca za drogu pa mora da radi i neke poštene poslove. Biva angažovan da očisti podrum jedne stare gospođe a među smećem i stvarima za otpad pronalazi jedan mrtvački sanduk za koji gospođa izričito insistira da se zakopa što dalje od bilo koga. Kyle ipak nije poslušao njen savet misleći da će kovčeg moći da proda preko internet aukcije za pristojnu svotu. Međutim, po otvaranju kovčega otkriva izvesni mehanizam za koji se nešto kasnije ispostavilo da potiče još iz XV veka, i da navijajući ga kovčeg može onoga koji legne u njega za nekoliko trenutaka da odvede u stanje između života i smrti. Dok leži u kovčegu osoba će biti nevidljiva ali svesna, prisutna u sadašnjosti i blizu mesta na kojem se njeno telo zaista fizički nalazi. Kyle poziva svog nepokretnog kolegu i još jednog prijatelja da isprobaju kovčeg i svako od njih doživljava drugačije iskustvo, ne znajući da su svakim narednim ulaskom u njega sve bliži smrti.


Baš kao i izvesna droga koju Kyle puši tako i kovčeg stvara zavisnost i oni koji su ušli u njega teško mogu da od toga u budućnosti odustanu, tim pre što nevidljivost daje mnogo „prednosti“ u ostvarivanju najnižih ljudskih poriva. Kyle koristi nevidljivost da što povoljnije dođe do droge, njegov kolega da priđe devojci u koju je tajno zaljubljen, ali što više ulaze u kovčeg i navijaju ključem mehanizam to im je smrt sa zupčanicima u glavi sve bliža i vrlo brzo će prvi od njih stradati pod nerazjašnjenim okolnostima. Box of Shadows je vrlo zanimljiv film, sa (meni) izuzetno zanimljivom temom, tako svojstvenom filmovima od pre nekoliko decenija. On priča priču o karakteru ljudi, o želji za moći, mračnim stranama svakoga od nas, iako film nije mračan i završava se očekivano pozitivno. Sve koliko-toliko dolazi na svoje mesto, droga je prošlost (doduše prošlost su i novci na kartici devojke) ali život je pred našim zaljubljenim golupčićima.


Mali budžet (cirka milion „zelembaća“) se na ovaj film ne odražava toliko pogubno, casting je zadovoljavajući, ekipa u filmu je podnošljivo mala, specijalni efekti malobrojni ali prihvatljivi, posebno je ubedljiv izgled smrti sa zupčanicima u glavi i samog mrtvačkog kovčega sa perfektno prikazanim mehaniznom na navijanje. Možda je plavičasti izgled „duhova“ mogao biti drugačiji ali to nije pretarana zamerka. Veće zamerke dajem scenama drogiranja i dvojici retard dilera, takve scene ne volim da vidim u filmovima ovakvog tipa i nisam siguran koliko u ovom slučaju i imaju svrhe. Ipak, posle gledanja filma utisak je više nego pozitivan a posle borbe dobrog i zla u nama poruka filma je nedvosmislena. S druge strane, natpis na početku filma kako je sve ovo snimljeno po istinitom događaju zaista deluje smešno i više liči na sramotan način probijanja do potencijalnih gledalaca.


Film svakako preporučujem za gledanje onima koji vole na neki način starinske filmove, filmove o duhovima, nevidljivostima, o privremenom stanju smrti i filmovima koji ne moraju da uplaše po svaku cenu. Onim drugima, koji vole ubistva, krv i masakre preporučujem nešto drugo jer toga u Box of Shadows nema.

+ ko nije poželeo da barem za trenutak bude nevidljiv?
+ na kraju ipak pozitivna poruka filma
+ pristojni malobrojni specijalni efekti
+ i pored malog budžeta više nego dobar film
— neke scene, neki likovi, neki efekti, neki delovi scenarija

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment