Saturday, December 15, 2012

2012: Supernova (2009)


Režija: Anthony Fankhauser
Uloge: Brian Krause, Heather McComb, Najarra Townsend
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1479847/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=DvMtP8Tu1zM
Pogledajte još: Doomsday Prophecy (2011)

2012: Supernova je direct-to-video niskobudžetni pandan filma 2012 (2009), gde sličnom idejom i sličnim nazivom producentska kuća Asylum pokušava da namami potencijalne gledaoce. Ova masovna pojava je već dobila svoj naziv – mockbuster, a ostaje jedino nada da ovaj trend neće zahvatiti i horor filmove; kud da prave niskobudžetnije filmove od ionako poluamaterskih horor „hitova“?


Elem, godinu 2012-tu ne treba previše predstavljati, do sada je obrađena u mnogo filmova, svi do jednog se tiču smaka sveta samo na drugačiji način, a sve zbog tamo nekog pisanija nekog izumrlog plemena. Tako i ovaj film ne odstupa od toga, ipak je on mock, a iz naslova možete zaključiti kakav smak sveta sledi. Eksplozija zvezde, tj. supernova, preti da razori Zemlju, kao što je razorila nekoliko nama poznatih planeta u okruženju. Temperatura na zemlji se povećava, Amerikanci se znoje što od treme što od vrućine, a naučnici nemaju vremena za pauzu već pokušavaju da reše problem. Rešenje problema u američkom jeziku znači baciti nuklearnu bombu, e sada samo da se vidi kako i gde to uraditi i eto – Zemlja je za tili čas spašena, a hrabre američke borce ako se neko za dan bezbednosti seti – seti, ako ne...


Priča filma je koliko luckasta toliko na čudan način zanimljiva, što ne znači da je u ovom filmu uverljivo objašnjena i dočarana. Objašnjenja u ovom filmu nisu ni potrebna, jednostavno je zvezda eksplodirala a nekoliko naučnika i vladinih ljudi moraju da reše problem kako znaju i umeju jer u suprotnom neće više videti svoje wives and daughters. Doduše, u pomoć su pozvali (podmuklu) kinesku naučnicu i ruskog naučnika, čija retardirana pojava deluje suviše sramotno čak i za jedan film ovakve produkcije („I’m from people's republic of vodka“, izusti on prilikom upoznavanja). Mislio sam da je vrhunac posle-hladnoratovskog niskog ismevanja „protivnika“ bio u Armaggedonu iz 1998. gde je pijani ruski naučnik nespretno digao svoju svemirsku stanicu u vazduh, ali čak ni to nije dovoljno pa se u 2012: Supernova čuju pokajnički tonovi kineske naučnice („šteta je da kineski program nije razvijeniji jer da smo bolje planirali, ne bismo imali ovakve probleme“), na šta se nadovezuje Rus rečima „mogli ste bolje planirati ali trebali su i Ruski inženjeri bolje učiniti posao“. I šta sad da radi prosečan amerikanac nego da zasuče rukave, spakuje nuklearnu bombu i reši problem. Pa ako ga se za dan bezbednosti sete...jelte...


Čak i bez prikazanih gluposti gde Amerikanac celu simulaciju nuklearnog udara računatog nekoliko dana obori prostim upoređivanjem dva tanjira s lončetom kave, film pati od previše naivnih momenata, mada se ne može reći da se autori u pojedinim scenama nisu trudili, u okviru finansijskih mogućnosti, naravo (budžet filma je svega 200.000 dolara). Sve je u granicama njihovih prethodnih filmova, priča ide u smeru da se oni koji pokušavaju da se spase odu što dalje od grada, verovatno jer je jednostavnije animirati udare munja i gromova u pustinji nego u sred Njujorka. Uz nekoliko eksplozija u svemiru to je sve od specijalnih efekata, pa je pohvalno što se autori nisu trudili da animiraju neke efekte koji bi svojim slabim izgledom oslabili ionako oslabi film. Gluma je na prosečnom nivou, ali osim Rusa nema bitno antipatičnih likova ili nekih preterano loše odglumljenih, naravno imajući u vidu da je ovo samo TV film.


A šta će filmski producenti sledeće godine pojma nemam. Možda sledeće godine i neće biti, možda se proročanstva obistine, pa neće biti više ni sveta ni dana bezbednosti gde bi se mogli setiti hrabrih američkih muževa i glupih ruskih naučnika. A možda će smisliti da sledeće godine smak sveta pada upravo na 23.13.2013, pa ajd-jovo-nanovo.

+ potencijalno zanimljiva ideja...
— koja nije dobro realizovana
— iritantno karikiran lik ruskog naučnika
— tradicionalno slabi specijalni efekti
— slaba i nedovoljno razrađena priča

Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment