Wednesday, December 12, 2012

Unholy (2007)


Režija: Daryl Goldberg
Uloge: Adrienne Barbeau, Nicholas Brendon, Siri Baruc
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0443678/?ref_=fn_al_tt_3
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=_SlRSUqbW-I
Pogledajte još: Cold Storage (2009)

Film Unholy je počeo mnogo bolje nego što sam očekivao jer je glavna glumica filma Adrienne Barbeau, koju pamtimo po nekoliko upečatljivih uloga u horor filmovima, a pre svega po glavnoj ulozi u odličnom The Fog (1980). Eto, ponekad se zaista isplati što filmove gledam nasumično i ne upoznajući se pre gledanja ni sa radnjom ni sa glumačkom postavom. Nažalost, oduševljenje glumicom nije pratilo i oduševljenje radnjom filma.


Adrienne igra Marthu, ožalošćenu majku koja nije uspela da odvrati svoju psihički nestabilnu ćerku od samoubistva u podrumu zajedničke kuće. Nekoliko meseci kasnije Martha sa sinom Lucasom silazi u podrum, koji je od vremena nemilog događaja zapečaćen, i pronalazi razne dokaze i ćerkine tragove, koje američka policija nije našla (!?). Pronalazi slike nacista, stari gramofon sa nekom mističnom pločom, ali i snimljenu audio kasetu sa razmišljanjima pokojne ćerke koje je snimila neposredno pred oduzimanje sopstvenog života. Saznajući da ta tragedija nikako nije slučajna Martha sa Lucasom počinje istragu tokom koje će otkriti neke zastrašujuće stvari o sebi i svojoj okolini. Bukvalno niko oko Marthe neće biti izuzet iz starih okultnih eksperimenata koji se tiču nevidljivosti, putovanja u prošlost i kontrole uma, nekada davno planiranih od strane poremećenog nacističkog profesora Lestera Kraussa a sada sprovedenih od strane vlade.


Cela priča, navodno, ima potporu u istinitim događajima o kojima više možete saznati na oficijenom sajtu filma (http://www.unholymovie.com/unholy.html). Pretpostavljam da su takvi pokušaji i eksperimenti vršeni, da do rezultata nije došlo ali ovaj indie film je otišao nekoliko koraka dalje i prikazuje nam šta bi bilo kada bi eksperimenti (delimično) uspeli i kako bi se jedna porodica obrela u centru takvih dešavanja. Osim pomenutih putovanja kroz vreme, nevidljivosti i kontrole uma, u filmu je prikazana vladina zavera, nacisti koji i dalje postoje (ili su trenutno doputovali kroz vreme) i još štošta. Ali da se ne biste preterano ponadali — ništa u filmu nije toliko spektakularno, mnogo stvari je tek dotaknuto i većina stvari deluje dosta niskobudžetno, što ovaj film svakako i jeste.


To nikako ne znači da je film loš nego da spora priča, manjak specijalnih efekata (i jeftinoća onih koji su prikazani), te slaba gluma većine aktera filma neće „leći“ svakom gledaocu. Kad sam spomenuo glumu moram reći da Adrianne dosta odskače od ostalih koji se pojavljuju u filmu, donekle je prati samo Nicholas Brendon u ulozi sina, dok su ostali sramotno loši. Dok sam posmatrao Adriannu u nekim scenama bukvalno sa amaterima bilo mi je zbilja žao što se glumica takvog kalibra i harizme ne može videti u nekim boljim i skupljim ostvarenjima. Uostalom, slična sudbina je zadesila i neke druge poznate face horor filmova, i ne samo horor filmova (Englund, Henriksen, Kilmer).


Unholy je čudna mešavina nekih originalnih i nekih budalastih stvari, mešavina odlične glumice i amatera, mešavina prilično zanimljivih i početničkih režiserskih rešenja. Kada sve saberem i oduzmem ocena je prosečna, a vama ako ime Adrienne Barbeau ne znači ništa mojoj konačnoj oceni oduzmite jednu ili dve.

+ Adrienne Barbeau
+ pojedine scene, pojedina rešenja
— nedovoljno ubedljiva priča
— slaba gluma i neki likovi
— manjak specijalnih efekata

Ocena: 5/10







Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment