Thursday, August 22, 2013

Spookies (1986)


Režija: Genie Joseph, Thomas Doran, Brendan Faulkner
Uloge: Felix Ward, Maria Pechukas, Dan Scott
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0090057/
Trailer: http://youtu.be/8EtfOdRRxTc
Pogledajte još: Waxwork (1988)

I pored hvalospeva na pojedinim horor blogovima za mene Spookies predstavlja dokaz da su i 80-te imale horor filmove slične današnjim: vizuelno efektne ali besmislene, glupe i prazne. Besmisao ovog krpeža od filma ima svoje razloge jer je njega dosnimavao ko je stigao i ubacivao svoje glupe ideje. Kakav je film trebao da bude  nikada nećemo saznati ali znamo da je ispao - katastrofalno.


Trinaestogodišnji dečak beži od kuće jer su njegovi roditelji zaboravili na njegov rođendan. Gde bi dečak otišao nakon bega od kuće nego u veliku zgradu na groblju(?) gde nalazi sobu pripremljenu i dekorisanu za rođendansku zabavu sa sve tortom na stolu. Misleći da je to iznenađenje njegovih roditelja (u zgradurini na groblju?) otvara svoje poklone ali u šarenoj kutiji pronalazi - nečiju odsečenu glavu. Dečak beži iz kuće ali ga na groblju napada tamnoputa spodoba u zlatnom odelu, pogurena mačkolika prilika sa kukom umesto ruke. Baca dečaka u sveže iskopanu raku i živog ga zakopava. Ako mislite da je uvod filma glup nemojte se brinuti, ovo je tek kratka crtica iz uvoda a pravi šou tek dolazi. Grupa tinejdžera, skupa sa nekoliko odraslih, dolazi u tu istu zgradurinu na žurku. Promaklo mi je da li se žurka imala održati baš tu ili su oni negde wrongturnovali ali sada su svi skupa u kućerini koja samo deluje kao napuštena.


Naime, negde u zgradi (nepoznato na kojoj lokaciji i u kojoj dimenziji) obitava zli čarobnjak Kreon koji već 70 godina čuva svoju mladu a za to čuvanje su mu neophodne žrtve. Eto prilike da antipatični tinejdžeri, skupa sa nekoliko odraslih, posluže svrsi. Kreon će ih likvidirati jedno po jedno, prvo ih dobro plašeći, što uz pomoć raznoraznih karakondžula što uz pomoć svog bizarnog i besmislenog pomoćnika u zlatnom odelu. Spookies nema problem samo lošeg zapleta, Spookies ima problem nepostojanja scenarija i bilo kakve priče. Problemi se vide već u zbrzanom uvodu a nakon toga film kao film više i ne postoji. Sve se sastoji od brojnih „klipova“ u kojima vidimo nekakvu kreaturu i njen atak na žrtvu a ove scene su međusobno loše spojene besmislenim dijalozima, bezglavim bežanjem po mračnim sobetinama ili glupim i naivnim Kreonovim monolozima.


Za sve ovo ima razloga samo što to nas gledaoce ne bi trebalo da se tiče. Snimanje filma je započeto još 1984. godine i radnja filma se odvijala oko grupe tinejdžera, skupa sa nekoliko odraslih, kako ih napadaju karakondžule u izolovanoj i napuštenoj kući. Iz ko zna kojih razloga ovaj film nažalost nikad nije završen a trebao je nositi naziv Twisted Souls. Sledeće godine su dosnimljene neke scene i to sve odreda lošije od prošlogodišnjih: kompletne scene sa Kreonom, scene sa njegovim famoznim pomoćnikom u zlatnom odelu, scene sa dečakom koji na pogrešnom mestu traži svoju rođendansku zabavu, scene sa zombijima i još nekoliko kraćih scena. Nakon ovog uništavanja originalnog filma uradak je dobio naziv Spookies i pušten je na tržište.


Ovom filmu ništa ne može pomoći jer to zapravo i nije film, za film je potrebno barem malo smisla, tenzije, odnosa među likovima i dobre montaže. Ovaj film nema ništa od toga, jedino što je ostalo iz prvobitne verzije su odlični specijalni efekti i spodobe (Demon/Ouija Girl, Muck Men, Spider Woman, Snake Demons, Hallway Demon, Grim Reaper). Ove spomenute karakondžule su toliko kvalitetne da je zbilja šteta što nisu upotrebljene u nekom kvalitetnijem filmu.

+ izgled čudovišta i specijalnih efekata
— nepostojeći scenario i glupi dijalozi
— naivan zaplet i nepostojeći rasplet
— likovi, gluma, negativci, montaža
— nema napetosti, jeze, smisla, tenzije


Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment