Wednesday, August 28, 2013

The Haunted School (Hau mo chu) (2007)


Režija: Man Kei Chin
Uloge: Macy Chan, Steven Cheung, Tien You Chui
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0989654/
Trailer: http://youtu.be/uJyGW1azZrs
Pogledajte još: Gakkô no kaidan 3 (1997)

The Haunted School je teen horor film iz Hong Konga koji samim naslovom nagoveštava svoju radnju. Jedino pitanje koje se postavlja je da li film može da zainteresuje potencijalnog gledaoca i da donese barem nešto originalno, strašno, napeto ili dovoljno zanimljivo. Moja ocena nakon gledanja filma je – koliko mu je originalan naslov toliko je originalan i film.


Kakav bi to bio The Haunted School ako se radnja ne bi dešavala u nekoj školi, a kakav bi to azijski The Haunted School film bio ako se radnja ne bi dešavaja u ženskoj only školi. Zapravo, kad malo bolje razmislim svi azijski filmovi o školama se dešavaju u striktno ženskim školama; nije da mi smeta (čak štaviše) već samo primećujem. Elem, u ovoj školi se desila neka tragedija pre dvadeset godina koja i dalje proganja neke učenike i profesore, kako na poslu tako i privatno. Šta se tačno dogodilo videćete na kraju ovog ne toliko zanimljivog filma ali je poenta da je jedna mlada ženska osoba izgubila život u požaru a nedugo zatim se direktor škole obesio o najbliže drvo. Sada, posle dvadeset godina, duh misteriozne ženske osobe proganja učenike, tačnije one učenike koji se ogluše o strogu školsku disciplinu.


Koliko sam video iz filma pobesnelog duha posebno iritira Član br.1 školskog law & ordera a koji se tiče zabrane zaljubljivanja. Dok je škola bila isključivo ženska problema sa prvim članom školskog zakona verovatno nije bilo mnogo (o tim problemima bi eventualno mogao biti snimljen film The Lesbian Haunted School). Međutim, direktorka škole čini kardinalnu grešku kada dozvoljava da se osnuje malo eksperimentalno odeljenje sastvaljeno od četvorice momaka za kojima mlade & pohotne hongkongškinje jednostavno polude. Duh narednih dana ima baš mnogo posla, poziva one koji su zgrešili u svoju virtuelnu kancelariju odakle se više niko ne vrati ili u kabinu u školskom WC-a, gde joj je očigledno prebivalište duha. Ukoliko ste na ovom mesti pomislili da film zanimljiv i dinamičan – prevarili ste se, film je i pored otrcane ali potencijalno zanimljive ideje više nego dosadan, niskobudžetan, predvidljiv, nestrašan, ponekad amaterski i nenapet.


Režiser i scenarista filma su se idealno uklopili i zajedničkim snagama su u stanju da konstruišu večno dugačke scene u kojima se malo šta događa, gde gledamo zaljubljivanja, koketiranja, slanja ceduljica, pa onda gledamo strogoću vaspitača, pa međusobne dogodovštine nestašnih učenika, pa između svega toga gledamo emotivne ljubavne scene a najmanje gledamo horora. Horor se ogleda u nedovoljno efikasnim i nestrašnim flashbackovima od pre dvadeset godina i ništa više strašnim ubistvima koja se trenutno događaju u školi. Postoji nekoliko scena u kojima se pojavljuje nestrašan duh, nekoliko slabih kompjuterskih animacija požara i tek jedna ili dve scene koje su pristojne (pad devojke sa krova škole i kada druga devojka odseče svoju nogu). Ceo film vrvi od neubedljivih ponašanja aktera ali je to sve preklopljeno sa povećom dozom dosade.


Jednostavno, neoriginalna i nezanimljiva radnja u kombinaciji sa tek osrednjim specijalnim efektima i isto takvom glumom ne mogu rezultovati dobrim ostvarenjem. Jedino što preostaje su simpatične azijatkinje ali to je premalo da bi se jedan slab film nazvao barem prosečnim.

+ simpatične azijatkinje
+ par specijalnih efekata
— nezanimljiva priča
— slabi dijalozi i gluma
— nema strašnih scena


Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment