Tuesday, November 27, 2012

Hide and Seek (2005)


Režija: John Polson
Uloge: Robert De Niro, Dakota Fanning, Famke Janssen
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0382077/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=o9uEkTPchIo
Pogledajte još: Dream House (2011)

Hide and Seek je horor triler film iz 2005-te godine koji je bio komercijalni hit ali je pobrao većinom negativne ocene kritike. Što kaže narod „sto ljudi – sto i pet ćudi“, pa tako nakon gledanja filma mogu da kažem da je u pitanju vrlo dobar triler sa elementima (psihološkog) horora, ne toliko originalan, ali odlično odglumljen. Za preporuku dovoljno, ali krenimo od početka...


Umesto Hide And Seek naziv ovog filma bi komotno mogao da bude 2:06AM, jer se većina ključnih događaja u filmu dešava baš u to vreme. Film počinje scenama skladnog porodičnog života narušenog tragedijom koja se događa jedne noći, dva sata i šest minuta nakon ponoći, kada majka devojčice izvršava samoubistvo. Otac je nalazi u kadi prerezanih vena a mala devojčica prisustvuje celoj tragediji. Nakon izvesnog vremena devojčica je u psihijatrijskoj ustanovi a njen otac, takođe psihijatar, odlučuje da je vreme za novi početak pa odlazi sa svojom ćerkom u novu kuću udaljenu od civilizacije, i što je još važnije od mesta tragedije. Ćerka je dosta zatvorena i nekomunikativna, kao i ostali klinci u ovakvim horor/triler filmovima, jelte. Otac na sve načine pokušava da „dođe“ do nje ali ćerka ima mnogo više poverenja u svoju dotadašnju psihijatristkinju, i u novog „virtuelnog“ prijatelja Charlieja, što oca posebno počinje da brine.


Da stvari ne budu monotone, a i da bi se napravila neizvesna priča, tu su i komšije koje pokazuju preteranu blagonaklonost novopridošloj devojčici jer ih podseća na njihovu nedavno preminulu ćerkicu. Takođe, otac upoznaje mladu ženu koja čuva sestrinu ćerku a devojčici se to ne sviđa jer misli da ona želi zauzeti mesto njene majke i staviti se između oca i ćerke. Tada se počinju dešavati stvari koje se naizgled ne mogu racionalno objasniti: u kadi poput one gde je majka izvršila samoubistvo, počinju se pojavljiati poruke napisane krvlju, a neće proći dugo dok u njoj ne bude i leševa. Otac za nemile događaje i ubistva krivi ćerkicu, ona za sve okrivljuje misterioznog prijatelja Charlieja, a gledaoci svoju verziju raspleta traže na drugoj strani. Sve u svemu, dovoljno misterije i napetosti da se ovaj film preporuči za gledanje.


Preporuka za gledanje je svakako i glumačka postava koja je odreda vrunska i ubedljiva. Pored dovoljno ubedljivih sporednih likova u filmu se izdvaja odlična devojčica (glumi je odlična Dakota Fanning) koju je mogao da zaseni samo jedan takav majstor kao Robert De Niro, gde bi svaka reč kojom bi opisao njegovu glumu bila suvišna. Priča u filmu je vrlo dobra, možda ne toliko originalna, ali dovoljno intrigantna i napeta da drži gledaoca prikovanog uz ekran. Ono čemu bih uputio zamerke su naprasite promene likova u drugoj polovini filma, koje naravno neću otkrivati, ali sam mišljenja da su postepeni preobražaji u ovakvim filmovima ubedljiviji, dok su kod naglih promena likova potrebniji uočljiviji „trigeri“ nego u ovom slučaju. S druge strane kompletna prezentacija filma je odlična, počevši od idealno dozirane radnje, preko malo bespotrebnih scena i dijaloga pa do odličnog lokaliteta u kome se sve dešava.


Zanimljivost filma je nekoliko različitih završetaka. Osim završetka u „internacionalnoj“ verziji koju sam i sam gledao, za američku distribuciju je snimljen jedan srećniji završetak, ali ni to nije bilo dovoljno pa su autori snimili još nekoliko završetaka i ubacili ih na DVD (još jedan dodatni završetak je planiran ali nikada nije snimljen).

+ odlična uloga Roberta De Nira
+ vrlo ubedljiva devojčica
+ intrigantna i napeta priča
+ ambijent i lokalitet radnje
- ­pojedinosti u vezi likova i radnje

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments: