Tuesday, November 6, 2012

Werewolf: The Beast Among Us (2012)


Režija: Louis Morneau
Uloge: Nia Peeples, Steven Bauer, Stephen Rea
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1987028/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=a684-wDULbA
Pogledajte još: Red Riding Hood (2011)


Nisko je pao Universal kad izdaje ovakve direct-to-video horor filmove. Nije u pitanju sasvim loš film, ali sveukupan kvalitet i utisak filma Werewolf: The Beast Among Us više priliči recimo SyFy kanalu a ne filmskoj kompaniji koja nas je navikla na isključivo prvoklasna ostvarenja. No, videćemo mi još svašta (al’ ne znam da li ćemo videti dobrog horora ove godine...).


Priča se nakon uvodnog prologa dešava u malom seocetu koje konstantno napada vukodlak. Selo je malo, ali nedovoljno malo da bi se brojnim napadima njegovo stanovništvo redukovalo. Posle mnogo izmasakriranih tela seljani se organizuju da stanu na put podivljaloj zveri. Neće to moći lako da se izvede: u selo stiže profesionalni lovac na vukodlake, sa sve Indiana Jones šeširom na glavi i bradicom od cirka tri dana. On ima ekskluzivna autorska prava na ubijanje vukodlaka ali ni to nije sve. Uskoro se očekuje pun mesec baš u trenutku kada Mesec bude najbliži Zemlji pa će vukodlak postati super-vukodlak. Te noći postaće super snažan, moći će da kontroliše svoju volju i bla bla bla. Lovcu na vukodlake i njegovoj ekipi, u kojoj ima i lepih žena ofkors, pokušava da se pridruži i mladić koji radi kod lokalnog doktora a zaljubljen je u šerifovu ćerku, koju njen otac nipošto ne želi da poda mladiću drugog socijalnog statusa.


Borbe sa vukodlacima, sukobi među seljanima, ljubavna priča u pozadini i obavezni preokret koji će sve gledaoce „šokirati“ saznanjem ko je zapravo vukodlak. Srećom, izbegnute su preterane patetične scene (mada ih ima) jer bi to dodatno srozalo i ovako oslabi film. Uopšte sagledavši, sve što pretpostavljate da jedan generički film o vukodlacima može da ima - Werewolf: The Beast Among Us  i poseduje, ništa manje i ništa više. Od samog početka upada u oči prilično slaba gluma, samo pojedinci su korektno izneli svoje uloge dok sam se kod nekih pitao da li glume ozbiljno ili parodiraju svoj lik. Izgled filma je pristojan, selo u kome je sve snimano deluje autentično i kvalitet fotografije u filmu je na dobrom nivou. Još bolju ocenu zaslužuju specijalni efekti koji su za klasu kvalitetniji od svega ostalog u filmu, a ima i nekoliko vrlo krvavih scena, mada ne baš potrebnih. Vizuelni utisak filma narušavaju dve stvari. Prvo, vukodlak je upadljivo kompjuterski urađen i odudara od vizuelnog ostatka filma, i drugo, likovi ne izgledaju istorijski autentično. Ovo drugo shvatite kao ličnu primedbu, ali ne mogu da shvatim ozbiljno istoriski film ako muškarci nose frizure a’la Ronaldo a žene imaju uredne minival frizure tek iznesene od lokalnog frizera. Uostalom, ovoga ima i u drugim istorijskim horor filmovima opisanim na ovim stranicama.


Sve gore navedene mane su zapravo manje bitne, bitno je da priča nije dovoljno ubedljiva, barem meni. Nakon pristojnog i zanimljivog prologa sledi previše rastegnut uvod, akcione scene tek negde oko druge trećine filma a zatim i niz neubedljivih preokreta koji film pred kraj čine više dosadnim i konfuznim za gledanje nego napetim. Kraj filma je suviše naivan i neubedljiv ali se uklapa u stil američkih filmova koji ne trpe bilo kakav završetak osim hepienda pa ma kako glup bio. Nakon pogledanog filma i nekoliko dugih zevanja zaključio sam da je najveći deo budžeta ovog filma otišao na kameru, direktora fotografije i special effects ekipu, dok su onaj sitniš što je preostao utrošili na CGI animaciju (koji im je verovatno uradio prijatelj sa SyFy kanala) i scenario (koji kao da je radio neko iz Asylum produkcije).


Osim korektnog izgleda (ne računajući izgled vukodlaka) film nema ništa da ponudi što bi se pamtilo duže od dan-dva. Ljubitelji filmova o vukodlacima ga mogu pogledati mada sumnjam da će biti oduševljeni onim što vide. Maksimum koji mogu da dožive uz film je ravnodušnost.

+ vizuelni dojam filma
+ specijalni efekti
— priča je mogla biti bolja
— loše animiran vukodlak
— slaba gluma

Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment