Wednesday, November 21, 2012

Cockneys vs Zombies (2012)


Režija: Matthias Hoene
Uloge: Alan Ford, Michelle Ryan, Harry Treadaway
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1362058/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=2NbFv6cZI6o
Pogledajte još: DeadHeads (2011)

Moje skromno mišljenje je da je od svih žanrova u filmskoj umetnosti najteže napraviti komediju. Smisliti dovoljno smešnih scena i zadovoljiti sve vrste ukusa je izuzetno teško, pa tako i u žanru horor komedija uspešne predstavnike mogu nabrojati na prste dve ruke. Cockneys vs Zombies sigurno neće zauzimati nijedan prst mojih ruku, što ne znači da film ne može biti dobar. Sve zavisi od uzrasta gledaoca i njegovog smusla za humor.


Nakon stripovske špice radnja filma se seli na izvesno gradilište u Londonu gde dva „nedisciplinovana“ radnika ulaze u sveže otkopanu katakombu. Iza neprirodno čistih vrata sa jasno uklesanim slovima krije se grobnica sa nekoliko stotina kostura i nekoliko živih zombija. Odakle oni tu nije ni najmanje važno, važno je to da se zombitis ekspresno proširio po gradu i uhvatio naše junake u vrlo nezgodnom trenutku. Dok se odigravala drama na gradilištu dva momka su sa ekipom pljačkala banku jer im je novac preko potreban da pomognu svom dedi koji vodi starački dom predviđen za rušenje. Po izlasku iz banke umesto policije dočekale su ih horde zombija i kombi koji neće da upali. Meanwhile, starački dom je pod blokadom zombija, starci su se zabarikadirali u zgradi a pojedini su zaspali na dvorištu još pre podneva i nikako da se probude, nesvesni zombija oko sebe. Unuci moraju da se probiju kroz pola grada i spasu svog dedu i ostale što neće biti nimalo lak posao, s obzirom da je većima stanovnika Londona postala mrtva pa oživela.


Priča k’o priča, bez iznenađenja i bez preterane originalnosti, što se i ne traži od horor komedije. Od nje se traži da bude zabavna i smešna a koliko je u tome uspela vrlo je diskutabilno. Ima smešnih scena, ali za moj ukus ima više onih koje nisu sasvim uspele. Film je definitivno namenjen mlađoj populaciji (koja nikad neće biti stara, jelte) pa je pola fazona u filmu ismevanje penzionera iz staračkog doma, a druga polovina ima za temu zombije i pljačkaše banke. Navešću vam samo neke primere da imate u glavi nivo humora. U sred napada zombija penzioner od sveg oružja bira da skine sebi veštačku nogu i njome umlati hodajuće mrtvace. Dalje, prikazana je poduža scena gde spori zombi kroz celo dvorište ne može da stigne sporog starca sa hodalicom koji beži od njega. Zatim ima scena u kojoj gledamo tuču dve sukobljene grupe navijača koji su sada zombiji ali mržnja prema drugoj grupi nije umrla u njima. Da rezimiram, ukoliko vam ovakve scene mogu biti smešne dodajte na moju ocenu barem dve ili tri i pravac na gledanje. Meni lično je bio najviše smešan deda koji vodi starački dom i najviše uspelih fazona je upravo u vezi sa njim.


Na „humoru“ je akcenat filma pa su drugi aspekti zapostavljeni ili barem tako deluje. Iako je izgled zombija neatraktivan on jeste realan jer je vrlo verovatno da bi tako izgledao neko ko je do samo pre pola sata bio živ. Osim ovoga vizuelni izgled film je vrlo dobar i većina kadrova deluje autentično. Naravno, veliki plus je to što je u pitanju britanski film jer ostrvo ima mnogo bolju atmosferu za snimanje horor filmova od američkog kontinenta, naprimer. Još jedna velika mana filma su neharizmatični likovi dvojice braće koji su toliko neubedljivi i nepamtljivi da ih se više i ne sećam a juče sam gledao film. Srećom, osim pomenutog dede koji vodi starački dom tu je i tamnoputi ludak pun oružja i još neki pojedinci pa ima zanimljivih i zabavnih likova i scena.


Da rezimiram: nije u pitanju loš film već humor koji nije baš my cup of tea. Iz ovog razloga preporučujem vam da obavezno pogledate trailer pre gledanja, i naravno, ostavite ispod ovog opisa komentar kako vam se svideo Cockneys vs Zombies i koje su vam scene najsmešnije.

+ nekoliko smešnih scena
+ nekoliko akcionih scena
+ Alan Ford u ulozi dede
— ne uvek uspeli humor
— neubedljiv scenario

Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment