Friday, November 30, 2012

Intruder (1989)


Režija: Scott Spiegel
Uloge: Elizabeth Cox, Renée Estevez, Dan Hicks
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0095379/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=9Gb_jROtuBQ
Pogledajte još: Silent Night, Deadly Night (1984)

Film Intruder je još poznat pod nazivima Night of the Intruder, Bloodnight ili Night Crew – The Final Checkout, i debitantsko je delo koscenariste kultnog Evil Dead 2. Film predstavlja delom rimejk njegovog kratkog filma a delom lično iskustvo, sve miksovano sa fiktivnom slasher pričom i potpomognuto brojnim poznatim glumcima, koji svi odreda zauzimaju male epizodne uloge ali su pokvareno istaknuti u prvi plan na omotu filma.


Radnja kompletnog filma se dešava u noćnoj smeni jednog supermarketa pred zatvaranjem, gde grupa zaposlenih u noćnoj smeni provodi zadnje dane na poslu spremajući market, čisteći podove, lepeći cene, pripremajući robu za novi prodajni dan. Zaključana vrata supermarketa i tradicionalno spora policija koja svakog čoveka u nevolji koji poziva 911 stavlja „on hold“ je savršen ambijent za pomahnitalog intrudera koji kasapi sve pred sobom zbog nekog svog razloga ili čisto zabave radi, pokazaće vreme. Intruder je bivši momak jedne zaposlene, ubica i bivši robijaš, koji nakon izlaska iz zatvora ne može da podnese da ga je devojka ostavila. Uvlači se u market da bi sa njom razjasnio neke stvari, upotrebljavajući i fizičku silu, a nakon njegovog bega na tavan počinju se dešavati ubistva. Da li je sve baš tako kao što izgleda, takođe će pokazati vreme a možda bude i neočekivanih twistova.


Nakon dosadnjikavog uvoda i pomalo naivnih situacija iz života jednog marketa, počinju se dešavati ubistva brzinom kao na pokretnoj traci, uključujući i ubistvo na pokretnoj traci, kojom se market snabdeva robom iz podruma. U svega desetak minuta gotovo svi radnici u marketu bivaju obezglavljeni, iskasapljeni, nataknuti na kuke, bačeni pod prese i šta sve ne. Početna ubistva su zamaskirana kao da su preostala iz neke „cut“ verzije filma ali vremenom postaju krvavija i eksplicitnija pa neka završna zaista deluju kao iz „uncut“ verzije. Među upečatljivijim je guranje glave pod presu koje zaista deluje prilično ubedljivo, a ni brojni udarci satarom nisu za zanemarivanje. Uglavnom, za jedan slasher 80-ih ubistva su standardno maštovita, a atmosfera u filmu zadovoljavajuća, sve bolja što se smanjuje broj aktera filma.


Gluma nije na preterano visokom nivou, tačnije na standardnom je nivou B slashera 80-ih. Ceo audio-vizuelni ugođaj je takođe na tom nivou pa eto radosti za starije gledaoce ili ljubitelje filmova tog doba. Film je pun standardnih slasher situacija gde dok je ubica za petama žrtve u cilju njenog obezglavljivanja satarom, ona ne može da otkluča vrata, ključevi joj ispadaju iz ruku, onaj na ulici je ne čuje da vapi za pomoć kroz blindirane prozore, automobil ne može da upali, a kada je ubica sustigne ona ga udara nečim i to odmah baca iz ruku, valjda da ga ne bi ubila pre planiranog tajminga za završetak filma. Ipak, da sve ne bi bilo standarno pobrinuo se režiser sa brojnim malim i originalnim kadrovima, gde je pokazao da zna da režira ali i da se dobro zabavljao radeći ovaj film pa je prava šteta što je do današnjih dana režirao tek nekoliko horor filmova. Današnjim gledaocima filma sigurno može biti zanimljivo i pojavljivanje nekoliko legendarnih horor likova u epizodnim ulogama, Sama i Teda Raimija, te Bruce Campbella.


Ukoliko ste slasher fan zaista nema razloga da ne pogledate Intrudera, ukoliko do sada to niste uradili. Film i pored nespretnog zapleta i nekih neubedljivih scena ima dosta toga da ponudi, uključujući tu prvenstveno neka dobro prikazana ubistva, a zatim i pristojnu atmosferu začinjenu sa pojavljivanjem nekoliko poznatih faca.

+ zabavna, maštovita i krvava ubistva
+ poznate face u sporednim ulogama
+ zanimljiva režiserska rešenja
— neke neubedljive situacije i gluma
— neke scene su nepotrebno zamaskirane

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment