Friday, November 9, 2012

Storage 24 (2012)


Režija: Johannes Roberts
Uloge: Noel Clarke, Colin O'Donoghue, Antonia Campbell-Hughes
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1986953/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=2xiWZmFEiug
Pogledajte još: Alien Raiders (2008)

Još jedan oslabi film sa etiketom slavnog Universala ali je utisak za nijansu povoljniji nego kod njihovog prethodno opisanog filma iz razloga što je Storage 24 nepretenciozan i slabije produciran film od koga se i ne može očekivati bog-zna-šta. Ko god pročita nekoliko rečenica opisa njegovog uvoda videće da je pomenuti film gledao više puta i ranije, samo sa drugim likovima, u drugom okruženju, sa drugom vrstom čudovišta itd.


Ono što mi se svidelo, i što me podseća na SF/horor filmove od pre nekoliko decenija, je to što film počinje direktno i bez nekog uvoda. Već prve scene nam pokazuju neku eksploziju u centru Londona, niko ne zna šta se dešava, park u kome se sve izdešavalo je u blokadi, kilometarske kolone automobila su na svim putevima a naša dva junaka zaglavljena na autoputu u automobilu. U jednom magacinu zaglavljeno je nekoliko radnika jer je pomenuta nesreća blokorala alarmni sistem (!?) pa ne mogu da podignu rešetke na izlazu. Takođe, nema ni signala mobilne telefonije, a nije spomenuto da li je zbog eksplozija nestalo i fejsbuka te koliko žrtava je nastalo zbog toga. Uglavnom, dvojica sa autoputa putuju baš u taj magacin da reše neke ljubavne probleme ali su pomenuti katastrofični događaji sve to iskomplikovali pa će razrešenje problema ljubavnog trougla morati da sačeka neke bolje dane dok je primarni cilj sačuvati živote. Naime, ko zna odakle (a pokazaće se na kraju filma odakle) u magacinu broj 24 je jedan monster, koji (nikada ne bi ste pogodili) – ubija ljude.


Zarobljenim paćenicima treba neko vreme dok otkriju da su leševi koji se sve češće pojavljuju zapravo monstrumovih kandži delo, a dok to ne shvate gledamo klasične scene šuškanja u WC-u („Hej, majkl, jesi to ti?“) i slične. Ubrzo se tuđinac-zločinac pojavljuje u celini & celosti a preživeli se trude da mu pobegnu ali i da izađu iz skladišta. Samo skladište je prosečno maštovito osmišljeno i sastavljeno je od velikog broja cargo sanduka sa mnoštvom prolaza između što stvara neku vrstu lavirinta i situaciju da ni u jednom trenutku leđa potencijalne žrtve nisu sigurna jer se ne zna s koje strane preti opasnost od prebrzog monstruma. Da je samo brz - ni po jada, nego što je otporan i snažan pa mu nijedna pregrada ili rešetka neće predstavljati problem. O ventilacionim cevima da i ne govorim, gužva ih sa pola snage a dobar deo filma se dešava u i oko njih.


Dakle, priča nije naročito maštovita ali je takvog tipa da uvek može proći. Osim nadmudrivanja sa čudovištem gledamo i odnose među likovima, njihove međusobne probleme i dileme, ali toga srećom nema previše. Dosta je naglašen preobražaj pojedinih likova, recimo glavnog lika koji je došao kao ljubomorni emotivac a iz storage 24 bojišta izašao kao očeličeni motherfucker. Nešto manje sreće je imao njegov kolega čiji preobražaj od momka koji stoji čvrsto na zemlji do obične seka perse i sebičnog mlakonje je urađen dosta skokovito, pa samim tim i ne baš ubedljivo. Ostali likovi su standardni i ni po čemu se ne izdvajaju niti su vredni pamćenja. Scenario takođe nije baš originalan, neke replike su vrlo očekivane a neke druge koje su trebale biti smešne to nisu.


Kao i kod pucačkih video igara na kompjuteru tako i kod ovog monster horora - i pored kliše uvoda zabava će biti zagarantovana ljubiteljima ovakvih filmova. Nemojte od filma očekivati ništa originalno ni epohalno i mogao bi vam biti zabava za sat ipo. Pre gledanja obavezno pogledajte trailer pa odlučite.

+ korektno urađen monster
+ zadovoljavajući niskobudžetni film
— nimalo originalan zaplet i scenario
— transformacija pojedinih likova
— jednoličnost lokaliteta

Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment