Thursday, November 15, 2012

Inbred (2011)


Režija: Alex Chandon
Uloge: Jo Hartley, Seamus O'Neill, James Doherty
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1723124/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=3lvUCAHRa6I
Pogledajte još: Wrong Turn 5 (2012)

Na početku filma Inbred bio sam oduševljen njegovim uvodom da bi nakon toga pozitivni utisak pomalo splasnuo jer sve izgleda kao još-jedan-tinejdžerski-horor-film. Ipak, nedugo zatim sve se menja nabolje a na kraju filma sam bio više nego zadovoljan pogledanim, tim pre što sam viđao ne tako dobre ocene koje je film pobrao širom interneta.


Dok američki tinejdžeri obično prave wrong turn negde u šumama zapadne Virdžinije, naši junaci ovog filma su pogrešno skrenuli negde u Yorkshiru, tačnije otišli su gde nisu trebali - u ruralne paorske krajeve. Poznato je da su seoske sredine zatvorenije prema strancima, osim ako nisu turistička mesta, ali selo Mortlake je toliko zatvoreno da ga niko živ i neizmasakriran nije napustio. U to su se uverili naših četvoro maloletnih prestupnika i njihove vođe puta socijalni radnici, koji su minibusom došli u jednu napuštenu kuću na obodu sela da tu provedu nekoliko dana i pokušaju da u čistom vazduhu i van dometa tehnologija vrate klince na pravi put. Otkuda to da su došli baš u tu kuću i kako ih taj ko im je dao ključ nije upozorio na stvari koje se dešavaju u selu - nije poznato. Razulareni, gordi i nedisciplinovani tinejdžeri protivno svojoj volji uređuju kuću a iste večeri odlaze u lokalni pab gde se vizuelno upoznaju sa meštanima. U pitanju je zaista plejada retardiranih likova, prvenstveno vizuelno, a kasnije će se pokazati i po ubistvenom ponašanju.


Meštani izgledaju kao mentalno zaostali proizvodi incestuidnih veza koje su u detinjstvu roditelji tukli žaračem po glavi. Tek poneki deluju koliko-toliko vizuelno normalno, ali to ne znači da su socijalni radnici potrpali decu u minibus i punim gasom se vratili odakle su došli. Ne, oni se prave kao da je sve oko njih u redu, kao da su oko njih normalni ljudi a ne poljoprivredni retardi koji imaju seksualni fetiš na životinje a u seksualnim maštarijama koriste ogromne mrkve kao aluzije na muški polni organ (a to je samo početak). Jednog trenutka je njihovom gostoprimstvu morao biti kraj, a samim tim i relativno ozbiljnom tonu filma. Nadalje nastaje prava klanica sa poželjnim mučenjem žrtava, jer članovima lokalne bolesne zajednice nije cilj samo ubiti došljake nego se i zabaviti na lokalnoj predstavi. Bitnije od toga je što film na momente zaista zna da bude zabavan, meni lično dosta zabavniji nego kada američki tinejdžeri ničim izazvani pogrešno skrenu kod zagađenjem mutiraniih retarda.


Zabavnosti filma najviše doprinose izuzetno dobre, eksplicitne i maštovito urađene scene ubistava. Od samog uvoda se vidi da je akcenat filma na specijalnim efektima i oni tek u par momenata pokazuju malo slabiju ubedljivost. Od scena eksplicitnog udaranja sekirom i satarom, odsecanja udova i gaženja automobilom do maštovitih scena gde konj smrskava momku glavu kopitom ili žrtva eksplodira usled prepunjavanja stajskim đubrivom, tek sve scene su odlično urađene. Druga stvar za pohvalu su izgled urođenika; nije da sam uživao gledajući tako nešto ali zaista izgledaju zastrašujuće bolesno i retardirano. Još jedna stvar koja mi se dopala je nestandardni završetak ali i to ima svojih prednosti u najavljenom nastavku filma. Dodatna sitnica koja daje kvalitet filmu je izuzetno melodična pesma koju izvodi retard-inbred-band i koja vrlo lako „ulazi u uši“. Što se mene tiče voleo bih da je čujem i u nastavku filma, za koji se priča da će biti snimljen (prequel ove priče).


S obzirom da se film ne trudi da bude ozbiljan (a i kako da bude ako niko godinama ne potraži mnoštvo turista koji su nestali u tom selu), ne mogu mu se ni prigovoriti razne rupe u priči ili nelogična ponašanja aktera iste. Zato kao najveća mana, za one koji ne vole ovakve horore, stoje morbidnost i krvavost kao i odvratnost likova. Ali ukoliko ste ljubitelj raznih pogrešnih skretanja ili teksaških masakra – svakako pogledajte i Inbred.

+ maštovita i dobro prikazana ubistva
+ mnogo deformisanih i retardiranih likova
+ audio-vizuelni dojam filma, uključujući i song
+ krvavost, morbidnost, degutantnost, neozbiljnost
— krvavost, morbidnost, degutantnost, neozbiljnost

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment