Sunday, November 18, 2012

The Gravedancers (2006)


Režija: Mike Mendez
Uloge: Dominic Purcell, Clare Kramer, Josie Maran
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0435653/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=jBkOeM7mH_w
Pogledajte još: Unrest (2006)

Zaista ću postati fan After Dark Horrorfesta (8 Films to Die For). Eto već treći film iz programa za 2006. godinu koji mi se prilično svideo, tačnije dobio „šesticu“ koja je vrlo dobra ocena za niskobudžetne i nezavisne filmove. Nakon prethodno opisanih Unrest i Wicked Little Things, evo ga i dosta dobri The Gravedancers, o ljudima koji su plesali na grobovima a nisu to smeli da rade.


Baš tako, nakon sahrane jednog prijatelja koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći, troje preostalih drugara odlaze na groblje da obiđu njegovu svežu humku u ime starih dana. Iako je postojala bojazan zbog toga što je već pala noć, insistiranje jednog od njih koji nije bio na sahrani je urodilo plodom, ograda groblja je preskočena, a troje tridesetogodišnjaka (dva prijatelja i prijateljica) su uz piće tu provela celu noć. Iako su malo častili humku pokojnog prijatelja većinu alkohola su sasuli u svoje grlo, pa pod uticajem pijanstva ali i poruke nepoznatog porekla nađene na grobu, odvrću muziku sa kasetofona i počinju da igraju, ne sluteći da su time probudili duše pokojnika. Nekoliko nedelja nakon toga počinju da se dešavaju čudne stvari. Kod glavnog lika filma, koji živi sa suprugom u kući, počinju da se čuju tajanstveni zvukovi, vrata se sama otvaraju i slično, a vrhunac je klavir koji sam svira.


Ni to nije sve, pojavljuju se priviđenja kako njemu tako i njegovoj supruzi (koja nije učestvovala u igri na grobovima ali valjda se u bračnoj zajednici sve deli pa i kletva pokojnika i napadi duhova). Ispočetka sumnjajući na sve i svašta odlaze kod prijateljice i pronalaze je u veoma teškom stanju. Pronašli su i trećeg prijatelja iz grupe koji je u boljem stanju ali se i njemu dešavaju slične stvari. Naime, od svih mogućih pokojnika uspeli su da probude duše onih koji su sahranjeni na problematičnom delu groblja. Duh sadiste i silovatelja, dečaka piromana i poludele ljubavnice sa sekirom su ono sa čime moraju da se izbore naši junaci kako znaju i umeju. Nakon prvog dela filma u kojem prisustvo pomenute ghost trojke samo naslućujemo po zvukovima, oni se u drugoj polovina filma pojavljuju u celini & celosti.


Dok je prikaza žene sa sekirom ubedljiva a njeno kretanje vrlo jezivo (šteta što kadrovi sa njom nisu duži jer bi bili još strašniji), dotle su ostala dvojica duhova upadljivo kompjuterski animirani ali je to verovatno bio maksimum koji je ovaj budžet filma mogao dati. Nemojte da vas ovo zadnje pomenuto obeshrabri, film poseduje dosta strašnih scena od kojih ćete podskočiti, kao i nekoliko vrlo kvalitetno urađenih modela kostura. Kako film odmiče specijalni efekti su sve brojniji a film kulminira u jednoj spektakularnoj horor akcionoj CGI sceni. Ceo ugođaj filma, koji uključuje ozbiljnu temu ispričanu na ne toliko ozbiljan način, kao i pomenute završne scene neodoljivo podsećaju na šmek horor filmova iz osamdesetih godina, kada je nešto takvo bilo sasvim normalno. Mana filma ima malo, međutim, ukoliko niste ljubitelji retro horor filmova sve ono što sam gore napisao kao prednosti filma za vas mogu biti mane.


Ipak, ljubiteljima filmova o duhovima, o zaposednutim kućama i ljubiteljima dečijih i tinejdž horora 80-ih svakako preporučujem da pogledaju The Gravedancers. Film je i pored toga što nije pretarno originalan, dovoljno strašan i zanimljiv a poseduje i pozitivnu poruku: poštujte mrtve i pustite ih da počivaju u miru.

+ zabavan i zanimljiv film
+ strašne i jezive scene
+ većina specijalnih efekata
— poneke CGI scene su slabije
— klišei i „nategnute“ scene

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Satanine poruke
    Troje prijatelja se posle dužeg vremena ponovo sreću na sahrani zajedničkog ortaka koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći.Na Sidovo (Marcus Thomas) insistiranje odlaze na groblje i tik uz svežu humku pronalaze misteriozne poruke iz neke koverte.Sledeći sadržaj poruka, društvo se opija i uskoro počinje da pleše na grobovima.Nakon par nedelja počinju da im se događaju čudne, neobjašnjive stvari.Mike Mendez režira jednu klišeiziranu horor priču, po zajedničkom scenariju koji potpisuju Brad Keene & Chris Skinner.Tema sa duhovima je već puno puta eksploatisana u ovom žanru i retko kome je pošlo za rukom da u zadnjih par godina postigne nešto više, značajnije, da donese svež pristup i time očara poklonike horora.Realno gledano to nije uspeo ni ovaj nezavisni, niskobudžetni filmić, uprkos tome što su bila angažovana i neka renomirana glumačka imena.Međutim, Dominic Purcell i Josie Maran nisu napravili iole ubedljiv performans, tumačeći zaljubljeni par.Tchéky Karyo je potpuno bezličan u roli nekakvog istraživača paranormalnih dešavanja, a slično važi i za njegovu asistentkinju Frances, u izvedbi Megahn Perry.Jedina koja je uspela da kreira svoj lik na prikladnom nivou jeste Clare Kramer, jer je Allison emotivno neuravnotežena od samog starta i izgleda kao neko ko baš traži nevolje. Jeftini efekti, uz loše napravljene maske, samo se uklapaju u priču po kome ovaj horor nije bog zna kako kvalitetan.Ono što nije ispalo loše jeste atmosfera postignuta umešno snimljenim scenama na groblju i sa par flashbackova koji nas upoznaju sa životnim sudbinama probuđenih duhova.Malo je to da bi film makar zaradio prelaznu ocenu.Dakle, da zaključim: neinventivno, uglavnom predvidljivo i ne baš uverljivo.

    ReplyDelete