Monday, November 12, 2012

Unrest (2006)


Režija: Jason Todd Ipson
Uloge: Corri English, Scot Davis, Joshua Alba
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0453533/
Trailer: http://www.dailymotion.com/video/xfzut6_unrest-2006-offical-trailer_shortfilms
Pogledajte još: The Gravedancers (2006)

Sasvim slučajno odabran i odgledan film Unrest mi je bio kao melem na ranu posle filmskog zlodela zvanog GE 2, iako je u pitanju tek prosečan i ne toliko originalan film. Grupa tinejdžera, nekoliko leševa i duše koje lutaju naokolo ubijajući jer ne mogu da se smire nisu nešto što do sada nismo gledali ali u poređenju sa odvratnim klincima u strahom neefikasnom hotelu je više nego gledljivo.


Radnja kompletnog filma Unrest se dešava u bolnici gde grupa studenata anatomije počinje praktične vežbe na leševima. Grupu koju pratimo sačinjavaju tri studenta i studentkinja Alison Blanchard koja već pri prvom susretu sa lešom nepoznatog porekla doživljava gubitak svesti. Padanje u nesvest nije nešto što profesori anatomije prvi put vide, međutim, Alison je ubeđena da ono nije slučajno i da se oko mrtvog tela nešto događa. Naime, oko mrtvog tela izvesne Norme počinje da oseća nečije prisustvo i od tada njeno kompletno zanimanje ide u pravcu istrage porekla leša. Zanemarujući školsku anatomiju ona prati tragove kojima tela stižu u bolnicu ubeđena da će rešenjem misterije njegovog porekla biti rešeno i ono što se dešava u bolnici. Počinju da se dešavaju misteriozna ubistva, za koje policija potencijalno okrivljuje nekoga iz zgrade, a Alison je ubeđena da su počinioci duhovi.


Većina žrtava počinje neobjašnjivo da krvari, što ima neko pokriće u medicini, a broj žrtava se ubrzano povećava. Oni drugi koji su bili u kontaktu sa Norminim mrtvim telom posle upozorenja ’da su sledeći’ završavaju u bazenu sa leševima, samoiskasapljeni ili samozaklani. Iako joj je ozbiljno dovedena u pitanje karijera budućeg lekara jer se samovoljno uplela u istragu, Alison ide svojim putem i ubeđena je na koji način može da zaustavi krvave događaje u bolnici. Ubistva prikazana u filmu su dosta krvava, tim pre što su neki nastradali isključivo od gubitka krvi koja je potekla po bolničkim pločicama. Film osim krvavih scena poseduje i dosta kadrova sa leševima u raznim stanjima i u raznim ambijentima, scena gde se komentariše njihovo stanje, faza ili miris. Mrtva tela koji se pojavljuju u filmu su stvarna (barem tako kažu autori filma) pa oni koji se groze leševa, njihovih iznutruca, sadržaja stomaka i komadanja istih treba definitivno da preskoče ovaj film, dok nesuđeni studenti anatomije imaju još jedan razlog više za njegovo gledanje.


Zamerke idu najviše u pravcu postupaka likova. Kompletno zaranjanje u bazen pun leševa nije nešto što bi neko uradio za svoju „prijateljicu“ pa makar nikad ne dobio ništa od nje, daprostite. Čak i pre toga, rizikovanje da vas izbace sa fakulteta zato što vas poznanica moli da učinite nešto što se kosi sa pravilima te ustanove takođe nije realno, tim pre što niko još nije načisto da li je cura sasvim normalna (pričanje o dušama, prisustvu nečega i skupljanje slika i informacija o mrtvim telima bi poljuljalo sigurnost okoline u normalnost pomenute osobe). Ono što takođe upada u oči je sablasna praznina hodnika bolnice bilo da je dan ili gluvo doba noći, što je vrlo dobro za atmosferu filma koja jesta mestimično jeziva, ali bojim se da nije baš realno. Ono što je za pohvalu je izvesna Corri English u ulozi Alison Blanchard koja osim što lepo izgleda zna i da vrlo dobro glumi, nešto što je malo svojstveno za američki tinejdžerski horor film (’ruku na srce’ i ona nije više tinejdžerka).


Iako je film prikazan na festivalu ’8 Films To Die For’ on nije toliko originalan, kvalitetan, ni preterano strašan (više može biti gadljiv). Ipak, u pitanju je jedan sasvim pitak film, korektno realizovan, sa prosečnom pričom, te kao takav može da se pogleda u nedostatku nečeg kvalitetnijeg i zanimljivijeg, a pogotovo ako ga gledate nakon nekog filmskog horor promašaja kao ja.

+ Corri English
+ na momente sablasna atmosfera
+ leševi, leševi, leševi...
— ...i leševi, leševi, leševi
— ne toliko originalan

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment